Maskava kārtējo reizi draud uzbrukt militārajiem objektiem NATO valstīs

Ārvalstīs
Sargs.lv/Daily Mail
Maskava Kremlis
Foto: Reuters/ Scanpix

Kremlis brīdinājis, ka Krievija varētu vērst uzbrukumus pret militāriem objektiem NATO valstīs, kuras atbalsta Ukrainu, ziņo britu izdevums  “Daily Mail”.

Par to paziņojusi Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova norādot, ka Krievija varētu vērst triecienus pret NATO valstīm, kas piegādā Ukrainai ieročus, laikā, kad Krievija veic iebrukumu Ukrainā.

Viņa brīdināja: “Vai mēs pareizi saprotam, ka militāro piegāžu loģistikas izjaukšanas nolūkos Krievija var dot triecienus militāriem mērķiem to NATO valstu teritorijā, kuras piegādā ieročus Kijevas režīmam? Galu galā tieši tas [Ukrainas aizstāvjiem domātās Rietumvalstu ieroču piegādes Kremļa izpratnē red.] noved pie nāves un asinsizliešanas Ukrainas teritorijā."

Ar šādu paziņojumu viņa nāca klajā, pēc tam, kad Lielbritānijas bruņoto spēku ministrs Džeimss Hīpijs paziņoja, ka Apvienotā Karaliste neiebilst, ja Rietumvalstu piegādātos ieročus Ukrainas izmantotu triecieniem pa Krievijas infrastruktūru, kas tiek izmantota nelikumīgajam Krievijas spēku iebrukumam. Dž. Hīps piebilda, ka britu ieroču izmantošana šādos gadījumos būtu "pilnīgi likumīga".

Šie Dž. Hīpija izteikumi ātri vien tika pamanīti Kremlī, kas tūdaļ steidzās apsūdzēt Lielbritānijas pusi "provokācijā".

Pieaugot spriedzei, Maskava brīdināja, ka tā ir gatava dot atbildes triecienus “lēmumu pieņemšanas centriem” Kijivā pat tad, ja Ukrainas galvaspilsētā šajā laikā atradīsies Rietumvalstu diplomāti.

Šie Kremļa paziņojumi nāca pēc tam, kad ASV aizsardzības sekretārs Lojds Ostins paziņoja, ka Maskavas “ieroču žvadzināšana” un pastāvīgie kodolkara draudi ir uzskatāmi par “ļoti bīstamiem un nepiemērotiem” .

Ar šādu paziņojumu L. Ostins nāca klajā sava Vācijas apmeklējuma laikā, atbildot uz Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova teikto, ka Rietumvalstu vadītāji ļoti riskē ar trešo pasaules karu, nodrošinot smago ieroču piegādes Ukrainai.

"Šāda veida retorika ir ļoti bīstama un bezcerīga," sacīja L. Ostins. “Neviens nevēlas piedzīvot kodolkara sākšanos. Šis ir karš, kurā zaudēs abas puses,” atzina ASV aizsardzības sekretārs.

Vēl pirmdien L. Ostins paziņoja, ka ASV mērķis Ukrainā ir novājināt Krieviju tiktāl, lai tā nebūtu spējīga veikt uzbrukumus nevienam no tās kaimiņvalstīm.

Savukārt Apvienotās Karalistes bruņoto spēku ministrs Džeimss Hīpejs sacīja, ka Apvienotajai Karalistei un tās sabiedrotajiem ir pienākums atbalstīt jebkādus Ukrainas triecienus Krievijas infrastruktūrai, ja tie varētu novērst Ukrainas civiliedzīvotāju nāvi.

Viņš arī uzstāja, ka Ukraina joprojām var uzvarēt karā, ja Rietumi turpinās nodrošināt ar nepieciešamo aprīkojumu.

Tikmēr četrdesmit, NATO un Eiropas Savienības aizsardzības ministri, vakar tikās Vācijā, lai vienotos par smago ieroču sistēmu nosūtīšanu uz Ukrainu.

Pēc vairāku nedēļu ilgas kavēšanās Vācija paziņoja, ka tā nodrošinās Ukrainu ar 50 “Gepard” pretgaisa aizsardzības sistēmām. Tad sekoja asa ASV un Eiropas kritika par to, ka Vācija ir pārāk vilcinājusies ar smago ieroču piegādi Ukrainai, ģļēvi, baidoties no konflikta.

Turklāt ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins atklāja, ka alianses augstākās amatpersonas tiksies reizi mēnesī, lai nodrošinātu optimālas iespējas nosūtīt militāro aprīkojumu Ukrainai. Viņš uzsvēra: "Mums nav laika, ko zaudēt. Mums jāvirzās kara ātrumā!”

Dalies ar šo ziņu