L. Ostins: mūsu mērķis ir novājināt Krieviju tiktāl, lai tā nevienu neapdraudētu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ASV Aizsardzības departaments
Ukrainas drošības konsultatīvā grupa ASV gaisa spēku bāzē Ramšteinā
Foto: Ukrainas drošības konsultatīvā grupa ASV gaisa spēku bāzē Ramšteinā Foto: EPA/Scanpix

ASV un sabiedroto mērķis ir novājināt Krieviju tik tālu, lai tā vairs nespētu turpināt nedz uzsākto agresiju pret Ukrainu, nedz plānot jaunus konfliktus pret tās kaimiņvalstīm. Tā žurnālistiem, pēc Vācijā ASV Gaisa spēku Ramšteinas militārajā bāzē aizvadītās sanāksmes kurā piedalījās Ukrainas, Eiropas, Āzijas un Austrālijas partneri, sacīja ASV Aizsardzības departamenta sekretārs Loids Ostins.

Sapulcē klātienē piedalījās arī Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

Sanāksmē tika apspriesta palīdzība, ko ASV kopā ar tās partneriem un sabiedrotajiem varētu sniegt Ukrainai, lai stiprinātu tās militāro spēku.

Sanāksmes laikā tika nolemts, ka šādas tikšanās reizes ir nepieciešams rīkot regulāri vismaz reizi mēnesī. Šāda nepieciešamība ir radusies, jo Ukrainas bruņoto spēku vajadzības ir mainīgas, skaidroja L. Ostins . Savukārt šādas tikšanās reizes palīdzētu koordinēt palīdzību starp valstīm, lai tā būtu caurspīdīga, pārskatāma un vieglāk koordinējama.

“Mēs redzam, ka brīvā pasaule ir kopā ar Ukrainu, un sniegtā palīdzība ir atmaksājusies kara laukā. Mēs palīdzam, lai Ukraina spētu uzvarēt šodien un nodrošināt savu aizsardzību arī turpmāk. Valstu palīdzība Ukrainai palielinās katru dienu, taču tuvākās nedēļas būs izšķirošas, tāpēc mēs nevaram vilcināties ar lēmumiem,” savā uzrunā sacīja L. Ostins.

ASV aizsardzības ministrs skaidroja, ka šī brīža mērķis ir novājināt Krieviju, lai tā nespētu pilnvērtīgi turpināt karu Ukrainā vai attīstīt karu citur. L. Ostins norādīja, ka gan valstu militārā palīdzība, gan sankcijas ir ietekmējušas Krievijas karadarbību, tāpēc tas tā ir jāturpina.

“Mēs redzam, ka Krievija ir zaudējusi ievērojamu daudzumu tehnikas vienību un cilvēku resursus, kas ietekmē viņu spējas karot. Mums ir jāpanāk, ka Krievija nav spējīga karot. V. Putins ir tas, kurš iesāka šo karu, un viņš var būt tas, kas šo karu deeskalē,” pauda L. Ostins.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par potenciālu kodolkaru, ar kuru otrdien Rietumu valstis baidīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs,  L. Ostins skaidroja, ka nevar izslēgt nevienu iespējamību.  Šobrīd ASV un tās sabiedrotie apsver katru iespēju un atbildes reakciju, lai atrastu balansu starp konflikta eskalēšanu un deeskalēšanu.

“Mēs neviens nevēlamies atomkaru. Atomkarš ir karš, kurā nav uzvarētāju,” sacīja ASV aizsardzības ministrs.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka šodien pēc Pentagona iniciatīvas Vācijā, ASV militārajā bāzē Ramšteinā pulcējas vairāk nekā 40 valstu sabiedroto pārstāvji, lai apspriestu Ukrainas ilgtermiņa drošības vajadzības.

Dalies ar šo ziņu