ASV un 40 valstu pārstāvji ārkārtas sanāksmē apspriedīs Ukrainas ilgtermiņa drošības vajadzības

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ASV Aizsardzības departaments
Preses konference pirms tikšanās
Foto: Preses konference pirms tikšanās AP/Scanpix

Šodien pēc Pentagona iniciatīvas Vācijā, ASV militārajā bāzē Ramšteinā pulcējas vairāk nekā 40 valstu sabiedroto pārstāvji, lai apspriestu Ukrainas ilgtermiņa drošības vajadzības. Sapulcē klātienē piedalīsies arī Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

Sanāksme tika sasaukta pēc ASV aizsardzības ministra L. Ostina un ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena vizītes Ukrainā, kur abi pārstāvji ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski pārrunāja līdz šim sniegto palīdzību un potenciālo sadarbību nākotnē.

“Mēs pārrunājām Ukrainas aizsardzības vajadzības, kuras ir mainījušās kopš Krievijas pārorientēšanās uz cīņām Donbasā. Šī vizīte apstiprināja nepieciešamību rīkoties nekavējoties, tāpēc tika sasaukta šī sapulce, lai mēs spētu vienoties par kopēju atbalstu Ukrainai cīņā pret Krieviju,” savā uzrunā skaidroja L. Ostins.

Sanāksmē tiks apspriesta palīdzība, ko varētu sniegt Ukrainai, lai stiprinātu tās militāro spēku. Viena no lietām, ko ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins vēlas šajā pasākumā, ir sākt diskusijas starp līdzīgi domājošām valstīm par ilgtermiņa aizsardzības attiecībām, kas būs nepieciešamas Ukrainai gan šobrīd, gan pēc kara beigām.

“Mēs esam šeit, jo Ukraina ir izrādījusi neticamu pretestību pret Krievijas okupāciju. Ukraiņu varonība ieies militārajā vēsturē. Ukraiņu iedzīvotāji ir nogalināti, slimnīcas bombardētas un bērni traumatizēti. Ukraiņu pretestība ir radījusi iedvesmu brīvajai pasaulei.”

L. Ostins skaidroja, ka nepieredzēti ātrā rīcība un ieroču piegādes ir palīdzējušas Ukrainai aizstāvēties, tāpēc tas ir jāturpina darīt.

“Krievija un V. Putins nebija paredzējis, ka brīvā pasaule tik vienoti un ātri apvienosies kopējā palīdzība Ukrainai. Pēc krievu sakāves Kijivā, karš ir iegājis citā fāzē. Ukraiņa turpina aizstāvēt savu valsti, demokrātiju un iedzīvotājus, bet likmes sniedzas ārpus Ukrainas un pat Eiropas robežām. Krievijas sāktais karš ir bezjēdzīgs, nelikumīgs un ir pret jebkuru brīvās pasaules normu.

Kopumā ASV un sabiedrotās valstis Ukrainai ir nodevusi dažāda veida palīdzību vairāk nekā 5 miljardu dolāru vērtībā. Aptuveni 3,7 miljardu dolāru lielu palīdzību ir sniegusi ASV.

Dalies ar šo ziņu