Krievijas izraisītā kara apskats – 25. aprīlis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Kara postījumi Ukrainā
Foto: Kara postījumi Ukrainā Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Krievijas spēki 25. aprīlī veica precīzus raķešu triecienus pret piecām Ukrainas dzelzceļa stacijām centrālajā un rietumu Ukrainā, lai pārtrauktu Ukrainas spēku pastiprinājuma piegādi un Rietumu palīdzības sūtījumus, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Vairāki, iespējams, koordinēti Krievijas raķešu triecieni, kas tika veikti stundas laikā viens pēc otra 25. aprīļa rītā, skāra kritiski svarīgu transporta infrastruktūru Vinņicas, Poltavas, Hmeļņickas, Rivnes un Žitomiras apgabalā. Krievijas spēki tiecas traucēt Ukrainas pastiprinājuma un loģistikas spēku darbību. Iespējams, ka Kremlis papildus veica šo triecienu sēriju, lai demonstrētu Krievijas spēju uzbrukt mērķiem Rietumukrainā un traucēt Rietumu palīdzības sūtījumus pēc ASV aizsardzības ministra Loida Ostina un ASV valsts sekretāra Antonija Blinkena negaidītās vizītes Kijivā.

Tomēr Krievijas precīzo triecienu spējas joprojām būs ierobežotas un, visticamāk, nespēs izšķiroši ietekmēt kara gaitu. Atklātā avota izpētes organizācija "Bellingcat" 24. aprīlī ziņoja, ka Krievija līdz šim, visticamāk, ir izmantojusi 70% no savām kopējām precīzo raķešu rezervēm.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 25. aprīlis
Krievijas izraisītā kara situācija – 25. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Vietējie Ukrainas pretuzbrukumi pēdējās 24 stundās ļāva atgūt teritoriju uz ziemeļiem no Hersonas un uz rietumiem no Izjumas. Krievijas spēki turpina gūt nelielus panākumus izkliedētos, neliela mēroga uzbrukumos Ukrainas austrumos. Ukrainas spēki sekmīgi aptur Krievijas centienus apiet Ukrainas aizsardzības pozīcijas ap Izjumu, un Krievijas spēkiem ir grūtības pabeigt pat taktiskos aplenkumus. Maz ticams, ka vietējie ukraiņu pretuzbrukumi Hersonas apgabalā tuvākajā laikā izvērsīsies plašākā pretuzbrukumā, taču tie traucē Krievijas centienus pilnībā ieņemt Hersonas apgabalu un, visticamāk, iztukšo Krievijas kaujas spēku, kas citādi varētu atbalstīt Krievijas galvenos mērķus Ukrainas austrumos.

Krievijas spēki 25. aprīlī atsāka sauszemes uzbrukumus ukraiņu aizstāvjiem "Azovstaļ" tērauda rūpnīcā un turpināja smagu bombardēšanu, bet nenodrošināja vērā ņemamus panākumus. Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR) apgalvoja, ka Krievija var izmantot ķīmiskos ieročus pret Ukrainas pozīcijām, lai iznīcinātu aizstāvjus un civiliedzīvotājus. Kara izpētes institūts paredz, ka Krievija tuvākajās nedēļās nespēs likvidēt atlikušos Ukrainas aizstāvjus, tāpēc būs nepieciešami sasteigti un, iespējams, dārgi Krievijas uzbrukumi, lai atbrīvotu rūpnīcu līdz Kremļa iespējamajam paša noteiktajam termiņam - 9. maijam. Pretējā gadījumā nav skaidrs, kāpēc Krievijas spēki atsāktu uzbrukumus objektam uz sauszemes pēc tam, kad iepriekš bija paziņojuši par savu nodomu ielenkt atlikušos aizstāvjus, kuri, visticamāk, nespēs izlauzties un kuriem gandrīz noteikti trūkst krājumu.

Krievijas spēki turpina nostiprināt kontroli pār okupēto Mariupoli. Ukrainas premjerministra vietniece Irīna Verjuščuka paziņoja, ka Krievija turpina atteikties iesaistīties evakuācijas centienos, noliedzot Krievijas apgalvojumus, ka Krievijas spēki ir atvēruši humānos koridorus, lai atvieglotu evakuāciju. Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko paziņoja, ka Krievijas karaspēks patrulēšanai ielās izmanto bijušos policistus, kuri tika mobilizēti Krievijas atbalstītās Doņeckas Tautas Republikas (DNR) milicijā. Krievijas artilērija turpina nodarīt milzīgus postījumus civilajai infrastruktūrai tajos Mariupoles rajonos, kas jau ir Krievijas kontrolē. Tiek ziņots, ka Krievijas jūras kājnieku vienības tiek pārvietotas prom no Mariupoles Volnovkas virzienā.

Krievijas spēki turpināja apšaudīt visu frontes līniju Doņeckā un Luhanskā un 25. aprīlī, turpinot sauszemes uzbrukumus, nenodrošināja nekādus ievērojamus panākumus. Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs 25. aprīlī apgalvoja, ka Krievijas spēki ir pilnībā ieņēmuši Rubižņu (pēc tam, kad 20. aprīlī izteica līdzīgu apgalvojumu), lai gan šis apgalvojums, visticamāk, ir nepatiess. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka 2. gvardes apvienotās armijas 30. atsevišķās motorizētās kājnieku brigādes karaspēks Severodoneckas apkaimē cietis smagus zaudējumus, apstiprinot, ka Centrālā militārā apgabala vienības, kas iepriekš karoja ap Černihivu, tagad karo Ukrainas austrumos.

Krievijas spēki 25. aprīlī turpināja neveiksmīgu sauszemes ofensīvu uz dienvidiem no Izjumas virzienā uz Barvinkovi un Slovjansku. Ukrainas spēki veica ierobežotu pretuzbrukumu un izspieda Krievijas karaspēku no Zavodi, kas atrodas aptuveni 20 km uz rietumiem no Izjumas. Krievijas spēki, visticamāk, mēģina virzīties caur Zavodi, lai apietu dziļāk esošos Ukrainas aizsardzības spēkus gar tiešo šosejas maršrutu uz Barvinkovi. Efektīvi ukraiņu pretuzbrukumi, visticamāk, kavē Krievijas spēku spēju veikt pat taktisko aplenkumu, nemaz nerunājot par Ukrainas spēku operatīvo aplenkumu Austrumukrainā, ko Krievijas spēki, visticamāk, plāno panākt. Krievijas spēki saglabāja savas pozīcijas ap Harkivas pilsētu un turpināja artilērijas un aviācijas triecienus pret pilsētu un apkārtējām apdzīvotajām vietām.

Ierobežoti ukraiņu pretuzbrukumi pēdējo 48 stundu laikā uz ziemeļrietumiem no Hersonas pilsētas, visticamāk, izjauca Krievijas ofensīvas gatavošanos un piespieda daļu Krievijas spēku atkāpties uz Čornobaivku 23. aprīlī. 24. aprīlī Ukrainas operatīvā pavēlniecība "Dienvidi" ziņoja, ka divas Krievijas sabotāžas un izlūkošanas vienības mēģināja virzīties uz Mikolajevu, bet zaudēja pusi sava personāla un atkāpās.

Krievijas spēki, visticamāk, veica viltus karoga uzbrukumu Piedņestrā (Krievijas nelikumīgi okupētā teritorija Moldovā). Piedņestras Iekšlietu ministrija ziņoja, ka nezināmi spēki 25. aprīlī ar diviem granātmetējiem uzbruka Valsts drošības ministrijai. Piedņestras amatpersonas paziņoja, ka uzbrukums bija "mēģinājums sēt paniku un bailes Piedņestrā." Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR) apgalvoja, ka uzbrukumu organizēja Krievijas FSB, "lai iedvestu paniku un pret Ukrainu vērstu negatīvu noskaņojumu", un ka FSB veiks turpmākas provokācijas Piedņestrā. Kremlis un vietējie Piedņestras aktīvisti, iespējams, cenšas mākslīgi radīt draudus krievvalodīgajiem Moldovā, lai atkārtotu Krievijas izplatīto naratīvu.

Dalies ar šo ziņu