NATO attīstīs kognitīvās karadarbības spējas

NATO
Sargs.lv
Riga StratCom Dialogue 2022
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Lai sekmīgi stātos pretim tādām autokrātijām kā Ķīnai un Krievijai, kas informāciju mēģina izmantot pret citām valstīm, NATO ietvaros ir nopietni jāattīsta kognitīvās karadarbības spējas, kas būs vērstas uz pretinieka apziņas ietekmēšanu, kā arī alianses dalībvalstu sabiedrību psiholoģiskās un mentālās noturības stiprināšanu. Tā, uzrunājot NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra ikgadējās konferences “NATO StratCom Dialogue 2022” dalībniekus, atzina NATO Transformācijas pavēlniecības komandieris ģenerālis Filips Lavinjs (Puilippe Lavigne).

Viņš skaidroja, ka šādu nepieciešamību diktē mūsdienu realitātes nepieciešamība.

“Mūsdienās informācija ir resurss, kas demokrātiskās valstīs veicina vēl lielāku sabiedrības atvērtību. Savukārt autokrātijas to izmanto konspirāciju teoriju izveidei, dezinformācijai un ietekmes operācijām, lai grautu demokrātiskās valstis no iekšienes, atbalstot populistiskās un nacionālistiskās kustības,” viņš sacīja.

Ģenerālis F.Lavinjs norādīja, ka informācija tiek izmantota, lai ietekmētu cilvēku attieksmi, sajūtas un no tās izrietošo rīcību. “Piemēram, Ķīna aktīvi nodarbojas ar informācijas kontroli un tās bloķēšanu. Savukārt Krievija lieto informāciju un kultūru kā politisko mērķu sasniegšanas līdzekli,” viņš skaidroja.

“Krievijas stratēģiskā komunikācija ir vērsta, lai grautu NATO. Tās stratēģiskā komunikācija ir tieši tēmēta pret vienu miljardu lielo NATO valstu iedzīvotāju kopumu. NATO šiem mērķiem ir jāpretojas. NATO ir jābūvē sabiedrības apziņas noturība un kohēzija pret šiem pretinieka centieniem. NATO ir jāattīsta savas kognitīvās karadarbības spējas,” teica ģenerālis F. Lavinjs.

NATO Transformācijas pavēlniecības komandieris skaidroja, ka kognitīvā karadarbības spēja būtu vērsta uz psiholoģiskās noturība veicināšanu alianses dalībvalstu vidū un psiholoģiskās ietekmes spēju attīstību darbībā pret pretinieku.

Šīs spējas jāattīsta gan doktrinālā līmenī, gan jāietver, plānojot konkrētas NATO spēku operācijas.

Kā paskaidroja ģenerālis F. Lavinjs, kognitīvās karadarbības elementi iekļauj darbības un ietekmes spējas psiholoģiskajā, sociālajā un informatīvajā vidē.

“Mūsdienu karadarbībā ir mainījies gan karadarbības ātrums, gan pieaugusi pretinieka darbību nemaināmība. Mūsu pretinieki jau izmanto kognitīvās karadarbības paņēmienus, lai ar dezinformācijas palīdzību mūsu sabiedrībās sētu šaubas, apjukumu un neuzticību. Šiem mērķiem tiek aktīvi izmantotas mūsdienu tehnoloģijas. Šādi, pretinieks panāk to, ka mūsu sabiedrības vairs nespēj gūt vienprātību dažādu svarīgu lēmumu pieņemšanā,” atzina NATO Transformācijas pavēlniecības komandieris.

Viņš uzsvēra – aliansei ir jāspēj atbildēt uz šiem izaicinājumiem.

“Kognitīvās karadarbības spēju attīstība ir daļa no mūsu nākotnes spēju attīstības plāna. Šajā jomā mums ir jāizglīto visi – sākot no karavīriem līdz pat augstākā līmeņa politiķiem,” viņš sacīja.

“Kad Krievija mēģina sēt apjukumu NATO valstīs, bet Ķīna šo procesu kontrolēt, aliansei jābūt skaidrai atbildei, kā tam stāties pretim. Mums šo jomu vajag saprast un to aizsargāt,” uzsvēra ģenerālis F. Lavinjs.

Viņš atzina, ka aliansē nepieciešams panākt skaidru izpratni par to kā pareizi saprast kognitīvo karadarbību un kā pašiem aizsargāties pret tās paņēmieniem. Tādējādi stratēģiskā komunikācija būs daļa no kognitīvās karadarbības.

“Piemēram šobrīd mēs strādājam pie komandvadības elementa nostiprināšanas, lai tas nevarētu tikt ietekmēts ar kognitīvās karadarbības paņēmieniem, vienlaikus domājot, kā pretoties pretiniekam, pašiem savas drošības labad nezaudējot savas brīvības, jo mūsu spēks ir mūsu brīvībās,” uzrunu noslēdza ģenerālis F. Lavinjs.

Dalies ar šo ziņu