Krievija palielina atlīdzību par igauņu sauszemes robota notveršanu Ukrainā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News
"Milrem Robotics" ražotais bezpilota sauszemes transportlīdzeklis "THeMIS"
Foto: "Milrem Robotics" ražotais bezpilota sauszemes transportlīdzeklis "THeMIS" Foto: AFP/Scanpix

Krievijas aizsardzības nozares ideju laboratorija ir palielinājusi naudas atlīdzību par Igaunijā ražotā bezpilota sauszemes transportlīdzekļa notveršanu Ukrainā. Maskavā bāzētais Stratēģiju un tehnoloģiju analīzes centrs (CAST) 2022. gadā pirmo reizi paziņoja, ka atlīdzība viena miljona rubļu jeb aptuveni 11 000 ASV dolāru apmērā tiks piešķirta jebkuram militārajam personālam, kas sagrābs relatīvi neskartu "Edge Group" meitasuzņēmuma "Milrem Robotics" ražoto transportlīdzekli "THeMIS".

15. februārī centra direktors Ruslans Puhovs valsts ziņu aģentūrai "RIA Novosti" paziņoja, ka balva tiks palielināta līdz diviem miljoniem rubļu jeb gandrīz 22 000 dolāru. Šis lēmums bija atbilde uz Igaunijas izlūkdienestu paziņojumu, kurā ideju laboratorija tika saistīta ar Krievijas izlūkdienestiem.

Viņš atsaucās uz Baltijas valsts ārējās izlūkošanas dienesta neseno ziņojumu, kurā apgalvots, ka Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) vervē valstu akadēmiķus un ideju laboratoriju ekspertus, kas sadarbojas ar ārvalstu vēstniecībām.

Ziņojumā tieši norādīts, ka R. Puhovs ir "galvenais varonis" šajā notikumā, un teikts, ka viņam ir arī "plaši sakari Krievijas politiskajā vadībā un Krievijas Aizsardzības ministrijā".

Līdz pagājušajam mēnesim "Milrem" Ukrainas spēkiem bija piegādājis 15 bezpilota transportlīdzekļus "THeMIS", teikts uzņēmuma 11. janvāra paziņojumā.

Konkrētie bezpilota transportlīdzekļi īpaši labi darbojas misijās, kas saistītas ar atmīnēšanu un frontes apgādi. Ražotājs "Milrem" ir informēts par atlīdzību, kas piešķirta par tā transportlīdzekļiem, taču vadītāji apgalvo, ka viņus neuztrauc tehnoloģiju nozagšanas iespējas.

"Izskatās, ka man šonedēļ atkal nav jāstrādā, jo CAST ir dubultojis savu atlīdzību par "THeMIS" sagūstīšanu Ukrainā par 2 miljoniem rubļu, tādējādi veicot uzņēmuma mārketingu," šonedēļ vietnē "LinkedIn" publicēja "Milrem" komunikācijas direktors Gerts Hankevics.

Papildu komentāros, kas sniegti "Defense News", G. Hankevics norādīja, ka uzņēmums "pilnībā uzticas Ukrainas armijai, ka tā nodrošinās tos pret potenciāliem draudiem".

Šis notikums liecina par robotu trakumu, kas, šķiet, ir pārņēmis abas kara puses. Tā kā karaspēka vai transportlīdzekļu pārvietošanās tiek nekavējoties atklāta, karavīri ir ķērušies pie robotu sūtīšanas bīstamās misijās, uzskata analītiķi.

Lai gan dažiem no šiem sauszemes robotiem piemīt modernākas spējas, kā tas ir "THeMIS" gadījumā, citi, kas parādījušies kaujas laukā, ir ļoti vienkāršas konstrukcijas, taču, šķiet, ka tie efektīvi pilda loģistikas funkcijas.

Pat ņemot vērā īpašo Krievijas interesi par "THeMIS" tehnoloģiju, "Milrem" sacīja, ka uzņēmums ir gatavs nosūtīt vēl vairāk šādu transportlīdzekļu. "Mēs ar nepacietību gaidām iespēju nodrošināt papildu sistēmas Ukrainas atbalstam, ja tiks saņemts pieprasījums," sacīja G. Hankevics.

Dalies ar šo ziņu