Ukrainas bruņotie spēki aicina ASV militāro industriju “izmantot” viņus dažādiem kaujas testiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News
Javelin
Foto: Ukrainas karavīrs nes "Javelin" raķešu sistēmu/Reuters/Scanpix

“Izmantojiet mūs kaujas testiem,” tā ASV industriju aicina Ukrainas aizsardzības ministra vietnieks ģenerālmajors Volodimirs Havrilovs (Volodymyr Havrylov). Jo jau tagad Ukrainas armija parādījusi ļoti labu sniegumu cīņā pret Krievijas okupācijas spēkiem – gan mobilitātes un kaujas taktikā,  gan progresīvo tehnoloģiju izmantošanā, gan pārvarot mentālus izaicinājumus problēmu risināšanai kaujas laukā, taču tai jāturpina attīstīties un apgūt jauno bruņojumu, lai uzvarētu šajā karā.

Piedaloties ikgadējā ASV Nacionālās aizsardzības industrijas asociācijas organizētajā konferencē, viņš norādīja – pēc 21. septembrī V. Putina izsludinātās daļējās mobilizācijas ir skaidrs, ka karš turpināsies, tāpēc Ukrainas bruņotajiem spēkiem nepieciešamas vēl lielākas un labākas apmācības, bruņojums un munīcija, īpaši tuvojoties ziemai, kas Ukrainā mēdz būt barga.

“Ja jums ir kādas idejas vai pilotprojekti, kas jātestē pirms masveida ražošanas, varat to vispirms nosūtīt uz Ukrainu. Vēlāk jūs iegūsiet zīmogu, ka tas ir apstiprināts karā Ukrainā, un viegli varēsiet pārdot,” sacīja Havrilovs.

Ministra vietnieks atzina, ka atsevišķi ASV aizsardzības industrijas jaunuzņēmumi jau to darot, īpaši pretdronu izsekošanas tehnoloģiju ražotāji.

Komentējot V. Putina lēmumu par daļēju mobilizāciju valstī, V. Havrilovs teica, ka šis solis iezīmē Krievijas impērijas gala sākumu. “Šis izmisuma akts pēc gandrīz septiņus mēnešus ilgās tā dēvētās īpašās militārās operācijas Ukrainā demonstrē Krievijas vājumu un militārpersonu vājo raksturu.”

Skaidrojot Ukrainas armijas līdzšinējos panākumus karā, viņš neslēpj, jā, Krievija ir milzīga valsts, kurā dzīvo vairāk cilvēku, viņiem ir vairāk iekārtu un tehnoloģiju, taču, lai arī “viņi par sevi grib radīt gulošā lāča tēlu, patiesībā tas ir tikai nobijies šakālis lāča ādā.”

Arī nesen izsludinātā mobilizācija Krievijā Ukrainas aizsardzības ministra vietniekam nešķiet kā ļoti efektīvs risinājums – Krievija nevar pilnvērtīgi apbruņot jau esošos karavīrus, nemaz nerunājot par vēl 300 000 neapmācītu rezervistu. Jau kara sākumā ukraiņi iznīcinājuši lielu daļu krievu modernizētās tehnikas, atstājot viņus ar daudzām padomju laika iekārtām.

“Tāpēc mēs nebaidāmies no šī mobilizācijas mēģinājuma Krievijā. Viņiem nav resursu, lai sagatavotu šo cilvēku daudzumu cīņai, pie tam vēl skarbajos ziemas apstākļos,” viņš sacīja.

Image
Ukraina
Ukrainas brīvprātīgie trenējas. Foto: AP/Scanpix

Taču, lai ukraiņi spētu ne tikai turēties pretī krievu uzbrukumiem, bet arī paši tos efektīvi vadīt, ir nepieciešams vēl daudz tehnikas vienību un aprīkojuma. To vidū ir gan kaujas droni, gan elektroniskās karadarbības ieroči, bruņoti transportlīdzekļi un garākas distances prettanku ieroči.

Havrilovs uzsvēra, ka šī brīža Ukrainas armijas taktika, kas paredz vienību ātru pārvietošanos un spēku izkliedēšanu lielā teritorijā, ir izaicinājusi Krievijas militāros līderus, jo kaut kas tāds netika gaidīts.

“Ukrainas turpmākie militārie panākumi ir atkarīgi no mobilitātes,” viņš sacīja, piebilstot, ka atbilstošs bruņojums un tehnika šo mobilitāti tikai paaugstinās.

Tomēr, lai arī krievu karavīri bēga, pametot savus bruņotos transportlīdzekļis, arī viņi savā pusē ir mainījuši taktiku. Tagad krievu spēki atrodas attālākās distancēs, un tās ar Ukrainas rīcībā esošajiem ieročiem šobrīd ir grūti sasniegt.

Havrilovs kā piemēru minēja nu jau par sava veida ikonu kļuvušās “Javelin” prettanku sistēmas, kas īpaši kara sākumā ievērojami palīdzēja ukraiņiem iznīcināt pat Krievijas modernizētos tankus. Taču arī šīm raķetēm ir savas robežas, galvenokārt darbības rādiuss, un krievi to ņem vērā.

“Šobrīd noderētu prettanku raķetes ar darbības rādiusu vismaz līdz 5 kilometriem. “Javelin” raķetes joprojām noder, bet to darbības rādiuss ir tikai divarpus kilometru. Krievijas spēki tagad nenāk tuvāk par pieciem kilometriem, bet lielākā daļa savas pozīcijas vispār pārvietojuši vismaz 100 kilometru attālumā,” saka V. Havrilovs.

Uzrunājot ASV industriju, viņš teica, ka Ukrainas spēki šobrīd varētu tādus variantus, kuru darbības rādiuss ir vismaz  6 kilometri, tāpat noderētu arī tā sauktie pašnāvnieku jeb “kamikadzes” droni.

“Ja mums būs iespējas iznīcināt mērķus līdz pat 200 kilometru attālumā, tā būtu pilnīga katastrofa Krievijai. Tāpēc mēs prasām armijas taktisko raķešu sistēmu,” sacīja Havrilovs.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija līdz šim armijas taktisko raķešu sistēmu (ATACMS) potenciālo piegādi Ukrainai ir uztvērusi kā konflikta iespējamo eskalāciju, jo ar to iespējams “aizsniegt” Krievijas teritoriju.

V. Havrilovs gan iebilda, ka Ukrainai nav plānu tēmēt uz Krieviju, bet gan īstenot Ukrainas valdības uzstādīto mērķi - atgūt okupētās Ukrainas teritorijas, tai skaitā Krimu.

Drīzumā iestājoties bargajai Austrumeiropas ziemai, ukraiņiem ir vajadzīgas bruņotas platformas, kā arī pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai turpinātu savu kaujas taktiku, izmantojot mazas vienības ar drošām komunikācijām un droniem. Tas ir vēl svarīgāk ziemā, kad vienību mobilitātes spējas atšķiras no vasaras.

“Mēs ne tikai izdzīvosim, mums būs lieli panākumi ziemas laikā, jo Krievija nav gatava tādai karadarbībai,” viņš teica.

Tāpat labus rezultātus sniedz arī sabiedroto valstu apmācības programmas, piemēram, vairāki tūkstoši ukraiņu karavīri jau pabijuši Lielbritānijā, tur apgūstot kaujas taktiku un tehniskās iemaņas. Taču turpmāk Ukraina vēlas vairāk apmācības un padomus saņemt arī attālinātā formātā, piemēram, caur Skype vai Zoom platformām.

Tikpat svarīgi ukraiņu karavīriem ir iespēja salabot cietušos kaujas transportlīdzekļus vai modificēt tos pašiem uz vietas, lai nebūtu jāsūta uz citām valstīm, tādējādi zaudējot laiku.

“Ja mums būs īstais ekipējums, kas īstajā laikā tiks nodots pareizajiem cilvēkiem, tad šajā karā būs reāls efekts,” rezumēja Ukrainas aizsardzības ministra vietnieks.

Dalies ar šo ziņu