Jaunais ieroču sūtījums Ukrainai liecina par gatavošanos kaujām tuvās distancēs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes
Mīnu drošie bruņutransportieri MRAP
Foto: Mīnu drošie bruņutransportieri MRAP Foto: Reuters/Scanpix

Pentagons sūta Ukrainai jaunus ieročus un aprīkojumu, kas labāk sagatavos tās armiju cīņai ar Krievijas karaspēku tuvākās distancēs, potenciāli signalizējot, ka Kijiva un tās atbalstītāji saskata iespēju atgūt zaudētās pozīcijas pēc nedēļām ilgušajām smagajām artilērijas cīņām frontes līnijās.

Ukrainas amatpersonas ir atklāti apspriedušas ofensīvu uz Krievijas kontrolēto stratēģiski svarīgo ostas pilsētu Hersonu, taču frontes līnijās ir maz pierādījumu tam, ka Ukraina varētu veikt operāciju, lai pārspētu skaitliski pārāko Krievijas armiju.

Šķiet, ka jaunākais sūtījuma kopums ir pirmais solis, lai novērstu dažus trūkumus bruņojumā, kas Ukrainas spēkiem būtu nepieciešams pretuzbrukuma uzsākšanai, jo īpaši mīnētās teritorijās, tuvojoties labi nostiprinātām Krievijas pozīcijām. Veiksmīgai ofensīvai būtu jāspēj uzbrukt arī no dažādiem attālumiem.

Piektdien paziņotajā gandrīz 800 miljonu ASV dolāru vērtajā palīdzībā būs iekļauti 40 bruņotus sprādzienizturīgus transportlīdzekļi ar priekšpusē piestiprinātiem veltņiem, kas palīdz detonēt mīnas. Tāpat tiks piegādātas vieglākas haubices, kuras ir vieglāk pārvietot un izvērst nekā jaudīgākās lielkalibra haubices, ko ASV ir sūtījušas iepriekš. Palīdzība ietvers arī bezatsitiena prettanku ieročus, kuru efektīvais šaušanas attālums sākas no dažiem simtiem metru, kā arī raķešu palaišanas iekārtas, kuru darbības rādiuss nepārsniedz četrus kilometrus, kas ir daudz tuvāk nekā pašreizējais attālums starp Ukrainas un Krievijas vienībām.

"Mīnu neitralizēšana ir patiešām labs piemērs tam, ka ukraiņiem būs nepieciešamas šāda veida spējas, lai spētu virzīt savus spēkus uz priekšu un atgūt teritoriju," piektdien žurnālistiem sacīja kāda augsta ranga ASV aizsardzības amatpersona. "Šīs ir spējas, kas uzlabo ukraiņu mobilitāti, jo īpaši Ukrainas dienvidos." Amatpersona runāja, ievērojot anonimitātes nosacījumu saskaņā ar Pentagona noteikumiem.

Bruņumašīnas, kas pazīstamas kā MRAP, Irākas un Afganistānas karu ikonas, pasargā karavīrus no sprādzieniem un kājnieku ieroču apšaudes.

Pēdējos mēnešos ASV palīdzība drošības jomā ir koncentrējusies uz tālās darbības rādiusa raķetēm un haubicēm, piemēram, daudzkārt lietojamām raķešu sistēmām, pazīstamām kā HIMARS. Šie ieroči ir bijuši efektīvi, precīzi mērķējot uz ienaidnieka komandposteņiem un munīcijas noliktavām, un to rezultātā ir samazinājies Krievijas apšaudes apjoms. Taču tie nav mainījuši frontes līniju.

"Mēs neesam novērojuši būtisku teritorijas atkarošanu, bet mēs redzam, ka Krievijas pozīcijas dažādās vietās ir ievērojami vājinājušās," sacīja augstā amatpersona.

Ukrainas karaspēkam ir bijis grūti izlauzties cauri Krievijas kontrolētajai teritorijai. Ukrainas spēki ir nonākuši līdzenā apvidū, un Krievijas karaspēks šajā teritorijā ir palielinājis artilērijas vienību skaitu un veic kaujas-izlūkošanas operācijas, lai pārbaudītu Ukrainas aizsardzības pozīcijas.

Uz Ukrainu nosūtītās raķetes var uzstādīt uz smaga statīva vai uzmontēt uz transportlīdzekļa, piemēram, "Humvee". Šāda uzstādīšana ļauj karavīriem izšaut raķeti un ātri pamest pozīciju, lai izvairītos no pretuzbrukuma - metode, kas pazīstama kā "šauj un bēdz".

Transportlīdzekļus "Humvee" var izmantot arī nesen piegādāto 105mm haubiču pārvadāšanai, kas salīdzinājumā ar ASV jau nosūtītajām smagākajām "M777" ir daudz manevrētspējīgākas.

Komplektā ietilpst arī 2000 "Carl Gustav" lādiņu. Šos ieročus izmanto kājnieki, lai ar 84mm šāviņiem iznīcinātu  transportlīdzekļus un kaujas pozīcijas dažu simtu metru attālumā.

Robs Lī, Ārpolitikas pētniecības institūta vecākais pētnieks un armijas eksperts, brīdināja, ka jaunākā Pentagona pakete nav pierādījums tam, ka gaidāma ofensīva. Palīdzības elementiem var būt cits pielietojums, un dažas daļas, piemēram, MRAP, var nebūt ideāli piemērotas tuvcīņai, jo tām ir augsts siluets un redzamība, taču tās ir labākas nekā neapbruņotas kravas automašīnas.

Daži no jauniegūtajiem ieročiem varētu noderēt arī artilērijas kaujā austrumos vai ofensīvā dienvidos, piemēram, izmantojot dronu "ScanEagle" un radaru uztverošās raķetes tandēmā, lai atrastu un iznīcinātu Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas. To aizvākšana no kaujas lauka ļautu karaspēkam pretuzbrukumā izmantot savus dronus un brīvi pārvietoties pa kaujas lauku.

Klasisks pretuzbrukums ar lielu karaspēka un transportlīdzekļu daudzumu tik un tā var nebūt labākā stratēģija, uzskata Lī. Ukraina ir guvusi panākumus, apšaudot krievus ar tāla darbības rādiusa raķetēm un sabotējot pozīcijas okupētajā Krimā, tādējādi mazinot pārliecību, ka krievi tālu no kaujas lauka ir drošībā.

Dalies ar šo ziņu