Krievijas izraisītā kara apskats – 22. augusts

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Policija apseko krievu okupantu radītos postījumus Harkivā
Foto: Policija apseko krievu okupantu radītos postījumus Harkivā Foto: EPA/Scanpix

Krievijas spēki 22. augustā veica ierobežotus sauszemes uzbrukumus uz dienvidrietumiem un dienvidaustrumiem no Izjumas pie Harkivas-Doņeckas apgabala robežas. Ukrainas avoti ziņoja, ka Krievijas karaspēks mēģinājis virzīties uz Dibrovni un Novadmitrivku. Kā ISW jau iepriekš ir novērtējusi, Krievijas uzbrukumi uz dienvidrietumiem no Izjumas, visticamāk, ir ierobežoti uzbrukumi, nevis saskaņoti mēģinājumi virzīties uz priekšu konkrētā virzienā. Ukrainas Ģenerālštābs arī paziņoja, ka Krievijas spēki veica uzbrukuma operācijas Krasnopilijā, kas atrodas starp Izjumu un Slovjansku gar autoceļu E40, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievijas spēki 22. augustā veica ierobežotus sauszemes uzbrukumus uz dienvidaustrumiem no Siverskas. Ukrainas Ģenerālštābs paziņoja, ka Krievijas spēki mēģināja uzsākt virzīšanos uz dienvidrietumiem no Spirnes virzienā uz Veseli. Krievijas spēki papildus turpināja artilērijas triecienus uz Siversku un tās apkārtni.

Krievijas spēki 22. augustā turpināja sauszemes uzbrukumus uz ziemeļaustrumiem un dienvidiem no Bahmutas. Krievijas karaspēks turpināja centienus virzīties caur Soledaru, aptuveni 10 km uz ziemeļaustrumiem no Bahmutas. Krievijas izdevuma "Zvezda" publicētajos kauju kadros redzams, kā pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas (DNR) karavīri artilērijas apšaudes aizsegā pārvietojas pa Soledaras dzīvojamajiem rajoniem. Ukrainas Ģenerālštābs norādīja, ka Krievijas karaspēks arī mēģinājis virzīties uz Bahmutu no Pokrovskas. Krievijas spēki turpināja mēģinājumus virzīties uz ziemeļiem no pozīcijām Horlivkas apgabalā un cīnījās ap Hladsovi, Kodemu, Veršinu un Zaitsevi. Krievijas spēki turpināja gaisa un artilērijas triecienus pie Bahmutas un apkārtējām apdzīvotām vietām.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 22. augusts
Krievijas izraisītā kara situācija – 22. augusts George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki 22. augustā turpināja sauszemes uzbrukumus Doņeckas pilsētas ziemeļu un rietumu nomalē. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas karaspēks mēģinājis virzīties uz Avdijivku no Novoseļivkas Druhas un Krasnohorivkas - abas atrodas mazāk nekā 10km uz ziemeļiem no Avdijivkas. Krievijas karaspēks arī mēģināja virzīties uz rietumiem no pozīcijām Piskos uz Nevelski un Pervomaisku, kur, kā ziņots, turpinās kaujas. Krievijas "Telegram" kanāli turpināja ziņot par Krievijas mēģinājumiem virzīties cauri Ukrainas nocietinājumiem Marinkas pilsētā. Sociālo mediju lietotāji papildus ziņoja par lielu sprādzienu Krievijas munīcijas noliktavā Doņeckas pilsētas austrumos. Vairāki Krievijas avoti apgalvoja, ka sprādziens noticis Ukrainas trieciena rezultātā.

Krievijas spēki 22. augustā veica vairākus sauszemes uzbrukumus uz dienvidrietumiem no Doņeckas pilsētas pie Doņeckas-Zaporižjas apgabala robežas. Krievijas spēki arī turpināja centienus pārraut Ukrainas apgādes līnijas ap Vuhledaru un apšaudīja tās apkārtni, lai iegūtu piekļuvi Vuhledaras-Marinkas ceļam.

Krievijas spēki veica vairākus uzbrukumus uz Mikolaivas-Hersonas asi un, visticamāk, 22. augustā ieņēma ciemu Blahodatnē. Krievijas avoti ziņoja, ka Krievijas spēki 22. augustā ieņēma Blahodatni, un Ukrainas Ģenerālštābs šķietami apstiprināja šos Krievijas apgalvojumus, norādot, ka Krievijas spēkiem Blahodatnes apkaimē bija neprecizēti "daļēji panākumi".

Ukrainas spēki 21.-22. augustā atkārtoti apšaudīja tiltus pār Dņepras upi Hersonas apgabalā, tādējādi, iespējams, padarot abus neizmantojamus smagajam transportam. Ukrainas Hersonas apgabala militārās pārvaldes priekšnieka padomnieks Serhijs Hlans apgalvoja, ka Ukrainas spēki atkal uzbrukuši Antonivskas ceļa tiltam, kad pa tiltu Krievijas konvojs transportēja munīciju. Krievijas avoti apgalvoja, ka Ukrainas HIMARS trieciens sabojājis ceļa segumu un ievainojis 15 celtniekus, kas remontēja tiltu. Kadros redzams, ka Krievijas spēki atkal izmanto pontonu tiltus un baržas netālu no Hersonas pilsētas, lai transportētu piegādes pāri Dņepras upei.

Krievijas un Ukrainas avoti ziņoja par apšaudi termoelektrostacijā Enerhodarā, aptuveni 5km attālumā no Zaporižjas atomelektrostacijas. Ģeolokācijas kadros, kas tika publicēti 22. augustā, bija redzamas bojātas ūdenslīnijas un apstājusies automašīna ar bojā gājušu autovadītāju pēc tam, kad Krievijas spēki esot apšaudījuši termoelektrostaciju. Enerhodaras mērs Dmitrijs Orlovs noliedza Krievijas apsūdzības, ka Ukrainas spēki apšaudījuši termoelektrostaciju no savām pozīcijām Nikopolē, kas atrodas pāri Dņepras upei.

Krievijas spēki 22. augustā turpināja koncentrēt savus centienus, lai saglabātu ieņemtās pozīcijas, neļautu Ukrainas spēkiem virzīties uz priekšu un papildinātu zaudējumus gar Dienvidu asi. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība ziņoja, ka Krievijas spēki turpina veikt izlūkošanu un izmanto aviāciju, lai veiktu attālinātus triecienus Ukrainas pozīcijām gar frontes līniju. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki veica vismaz astoņus gaisa triecienus pie Bila Kriņicas un Andrijivkas. Krievijas spēki arī turpināja izmantot tanku un raķešu artilēriju, lai apšaudītu apmetnes gar frontes līniju uz Dienvidu ass.

22. augustā Krievijas spēki turpināja ar artilērijas un raķešu triecieniem uzbrukt apdzīvotām vietām Dņepropetrovskas, Odesas un Nikolajevas apgabalos. Ukrainas amatpersonas ziņoja, ka Krievijas spēki ar "Uragan" MLRS apšaudīja Zelendoļsku, Nikopoli un citas apdzīvotas vietas Dņepropetrovskā. Ukrainas amatpersonas arī apgalvoja, ka Krievijas spēki no lidmašīnas "Su-35" izšāva divas raķetes "Kh-59" uz neprecizētu infrastruktūras objektu Odesas apgabalā. Krievijas avoti apgalvoja, ka to spēki uzbrukuši tiltam piekrastes apdzīvotajā vietā Zatoka, kas atrodas uz dienvidiem no Dņestras grīvas. Ukrainas Dienvidu operatīvā pārvalde ziņoja, ka Krievijas spēki naktī no 21. uz 22. augustu izšāva četras raķetes no pretgaisa aizsardzības sistēmas "S-300" uz Nikolajevas pilsētu un turpināja apšaudīt citas apdzīvotās vietas visā Nikolajevas apgabalā.

 

Ukrainas izlūkdienesti ziņoja, ka pašpasludinātā Luhanskas Tautas Republika (LNR) 1. septembrī sāks "vispārējās mobilizācijas" procesu. Ukrainas Galvenā militārās izlūkošanas pārvalde (GUR) 22. augustā ziņoja, ka LNR vadītājs Leonīds Pasečņiks radiopārraidē okupētajā Svatove, Luhanskas apgabalā, paziņoja par vispārējās mobilizācijas pirmās fāzes sākumu. GUR norādīja, ka LNR amatpersonas mobilizēs Ukrainas pilsoņus, kas saņēmuši Krievijas pases un atbilst militārām prasībām mobilizācijas pirmajā fāzē. GUR arī paziņoja, ka otrajā posmā tiks mobilizēti pārējie vīriešu dzimuma iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 65 gadiem. "ISW" nevarēja atrast radio raidījuma oriģinālu atklātos avotos un nevar neatkarīgi pārbaudīt šo ziņojumu. LNR apgalvoja, ka nav izsludinājusi mobilizāciju un neveic slēptu mobilizāciju. Krievijas likumi vispārējās mobilizācijas laikā ļauj Krievijas bruņotajiem spēkiem aktivizēt gan rezervistus, gan jaunos iesaucamos, tostarp tos, kas iepriekš bija atbrīvoti no iesaukuma. 

GUR ziņojums, ja tas atbilst patiesībai, varētu liecināt, ka LNR nespēj radīt un motivēt pietiekamus spēkus, lai turpinātu cīņu Doņeckas apgabalā, izmantojot rekrutēšanas kampaņas vai slepenu mobilizāciju. GUR iepriekš ziņoja, ka Krievija plāno iesaukt 8000 cilvēku no okupētajām teritorijām Ukrainā. Ukrainas amatpersonas ir pastāvīgi ziņojušas, ka LNR varas iestādes nolaupa vīriešus no ielām un pat iesaista frontes līnijās Krievijas ogļračus.

Krievijas federālie subjekti (reģioni) turpināja veidot jaunas brīvprātīgo vienības un vervēt brīvprātīgos Krievijas drošības dienestiem. Primorskas reģions 22. augustā paziņoja par jauna remonta un apkalpošanas brīvprātīgo bataljona "Arsenievskij" izveidošanu. Bataljons pievērsīsies bojātas militārās tehnikas evakuācijai, bojātās tehnikas remontam un atjaunotās tehnikas nogādāšanai atpakaļ frontē. Ar Kremli saistītais izdevums "Kommersant" ziņoja, ka bataljons līdz 22. augustam jau bija rekrutējis 140 no 280 plānotajiem brīvprātīgajiem. 18 līdz 60 gadus veciem jauniesauktajiem Primorskas novads piedāvāja vienreizēju iesaukšanas prēmiju 300 000 rubļu (aptuveni 4980 eiro) apmērā un ikmēneša algu 200 000 rubļu (aptuveni 3320 eiro).

Kremlis, visticamāk, ir devis rīkojumu Krievijas federālo subjektu iestādēm palielināt līgumdienestu reklamēšanu. Novosibirskas mērs Anatolijs Lokots ierakstīja videoklipu, kurā mudināja vietējos iedzīvotājus pieteikties Krievijas bruņotajos spēkos, un publicēja oficiālu rekrutēšanas sludinājumu mēra oficiālajā tīmekļa vietnē. Novosibirskas izdevums "NGS.RU" ziņoja, ka vietējās amatpersonas izplatīja līgumdienesta sludinājumus pie daudzdzīvokļu namu ieejām visā pilsētā un ievietoja identisku rekrutēšanas informāciju dažādās sociālo tīklu grupās. Tatarstānas Valsts padomes deputāts no Krievijas Komunistiskās partijas Nikolajs Atlasovs publicēja viedokli, kurā apsprieda brīvprātīgo bataljonu, kas sastāv no etniskā personāla, lingvistiskās priekšrocības. Atlasova viedoklis vienlaikus reklamēja brīvprātīgo bataljonus, kas pašlaik tiek veidoti etniskajās Čuvašijas, Sahas (Jukutijas) un Tatarstānas republikās. Kremļa agresīvā līgumdienestu reklāmas kampaņa varētu izraisīt zināmu pretestību no vietējo iedzīvotāju puses, jo tā būtiski atšķiras no Krievijas kara Ukrainā atspoguļojuma kā īstermiņa "speciālo militāro operāciju".

Ukraiņu civiliedzīvotāji naktī no 21. uz 22. augustu okupētajā Melitopolē uzbruka Krievijas karavīram. Kadros, kuros redzamas sekas, redzams, kā krievu karavīri uz nestuvēm nes ievainoto karavīru prom no pūļa. Ukrainas pretošanās centrs ziņoja, ka ukraiņu partizāni uzbrukuši krievu karavīram, kurš uzmācies nepilngadīgai meitenei, bet neprecizēja uzbrukuma metodi vai rezultātu. Ukrainas avoti ziņoja arī par sprādzieniem un apšaudēm Melitopolē naktī no 21. uz 22. augustu. Ukrainas pretošanās centrs ziņoja, ka Ukrainas pretošanās kustības aktivitātes kavē okupācijas iestāžu centienus radīt apstākļus referenduma rīkošanai Hersonas apgabalā.

Dalies ar šo ziņu