Krievijas izraisītā kara apskats – 21. augusts

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Krievu okupantu postījumi Harkivā
Foto: Krievu okupantu postījumi Harkivā Foto: EPA/Scanpix

Krievijas spēku impulss, kas radies, jūlija beigās iegūstot teritoriālos panākumus ap Bahmutu un Avdijivku, visticamāk, ir izsmelts, un Krievijas uzbrukumi Austrumukrainā, visticamāk, ir noslēgušies, lai gan ļoti nelieli Krievijas panākumi, visticamāk, turpināsies. Krievijas avoti atzīmēja šos ieguvumus kā nozīmīgu militāru uzvaru, nepieminot, ka Ukrainas militārie spēki veiksmīgi pārtrauca kontaktu un atkāpās no šīs teritorijas, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Tas, ka Krievijas spēki nav spējuši izmantot iepriekš gūtos panākumus Bahmutas un Avdijivkas apkārtnē, ir piemērs būtiskākai Krievijas militārajai problēmai - pierādītajai nespējai taktiskos ieguvumus pārvērst operatīvos panākumos. Krievijas spēki pastāvīgi nav spējuši izmantot taktisko izrāvienu priekšrocības, lai manevrētu Ukrainas aizmugures rajonos vai ieņemtu ievērojamas Ukrainas aizsardzības līniju daļas. Šis fenomens palīdz izskaidrot ārkārtīgi lēno Krievijas progresa tempu austrumos un skaidri norāda, ka tuvākajos mēnešos krievi nespēs ieņemt daudz vairāk teritorijas, ja vien situācija neizvērsīsies neparedzētā veidā. Krievijas spēki, visticamāk, arī turpmāk nespēs veltīt pietiekamus resursus kādai vienai uzbrukuma operācijai, lai atgūtu vajadzīgo impulsu ievērojamiem teritoriāliem panākumiem, kas izpaustos kā operatīvi panākumi. Krievijas spēkiem būs arī nepieciešams izveidot un piesaistīt papildu uzbrukuma grupas, ekipējumu un morāli, lai atsāktu pat šos ierobežotos teritoriālos panākumus, kas dod nelielus taktiskos ieguvumus.

Krievijas spēki, visticamāk, saskaras ar problēmām, kas saistītas ar kaujas lidmašīnu remontu Rietumu sankciju dēļ, un, iespējams, mēģina apiet šīs sankcijas, izmantojot Baltkrievijas sakarus ar mazāk stingrām sankcijām. Ukrainas Militārās izlūkošanas pārvalde (GUR) paziņoja, ka Krievijas un Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas 20. augustā parakstīja "steidzamus" līgumus par Krievijas militārās aviācijas tehnikas remontu un atjaunošanu Baltkrievijas teritorijā, kas, kā ziņots, paredzēta tālākai izmantošanai Ukrainā. Rietumu sankcijas pret Krieviju lielā mērā aizliedza tehnikas nodošanu Krievijas valstij kopumā, savukārt sankcijas pret Baltkrieviju lielākoties vērstas pret atsevišķām Baltkrievijas struktūrām. Rietumvalstis jau iepriekš ir noteikušas sankcijas Baltkrievijas rūpnieciski militārā kompleksa struktūrām, kas ražo radaru sistēmas, automobiļus un remontē kāpurķēžu transportlīdzekļus, taču nav skaidrs, cik lielā mērā sankcijas ietekmēja Baltkrievijas aviācijas remonta detaļu importu.

Krievijas spēki 21. augustā veica vairākus uzbrukumus uz dienvidrietumiem un dienvidaustrumiem no Izjumas, iespējams, cenšoties atvairīt Ukrainas pretuzbrukumus vai atgūt kontroli pār Ukrainas atbrīvotajām teritorijām šajā apgabalā. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki neveiksmīgi veica izlūkošanas operāciju Pasikas-Bohorodičnes virzienā. Krievijas uzbrukumi šajos virzienos var liecināt, ka Krievijas spēki mēģina atgūt zaudētās teritorijas un neļauj Ukrainas spēkiem no šīm atbrīvotajām pozīcijām virzīties tālāk uz Krievijas kontrolēto teritoriju.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 21. augusts
Krievijas izraisītā kara situācija – 21. augusts George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

21. augustā Krievijas spēki uzsāka sauszemes uzbrukumu uz dienvidaustrumiem no Siverskas. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki neveiksmīgi mēģināja virzīties no Berestovas uz Ivano-Darjivku, attiecīgi aptuveni 17km un 12km uz dienvidaustrumiem no Siverskas. Krievijas un Ukrainas avoti ziņoja, ka Krievijas spēki apšaudīja Siversku, Grihorivku, Verhnokamjanu un Ivano-Darjivku.

Krievijas spēki 21. augustā turpināja kaujas uz ziemeļaustrumiem un dienvidiem no Bahmutas. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja Krievijas sauszemes uzbrukumus Bahmutskā (aptuveni 11km uz ziemeļaustrumiem no Bahmutas) un Zaitseves (aptuveni 8km uz dienvidaustrumiem no Bahmutas). Krievijas spēki arī veica gaisa triecienus Zaitseves, Bahmutas un Soledaras tuvumā. Publicētajos ģeolokācijas kadros bija redzams, kā Ukrainas artilērija uzbrūk Krievijas kājniekiem Soledaras dienvidaustrumu nomalē, kas, visticamāk, norāda, ka Krievijas spēki joprojām darbojas "Knauf Gips Donbas" ģipša rūpnīcas tuvumā. Pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DNR) teritoriālā aizsardzība apgalvoja, ka Ukrainas spēki no savām pozīcijām uz dienvidrietumiem no apmetnes apšauda Zaitsevi. Krievijas un DNR avoti apgalvoja, ka kopš 10. augusta kontrolē lielākās Zaitseves teritorijas, taču ISW nevar neatkarīgi apstiprināt šos apgalvojumus. Ģeolokācijas kadros arī redzami lieli dūmu mākoņi, kas, kā ziņots, radušies pēc Ukrainas spēku uzbrukuma munīcijas noliktavai Horlivkā.

Krievijas spēki 21. augustā guva ierobežotus teritoriālus ieguvumus uz rietumiem no Doņeckas pilsētas un turpināja uzbrukt apdzīvotām vietām uz ziemeļaustrumiem un dienvidrietumiem no Avdijivkas. Krievijas spēki neveiksmīgi mēģināja uzlabot savas taktiskās pozīcijas Novoseļivkā un veica neveiksmīgu izlūkošanas mēģinājumu Opitnes virzienā. Čečenijas Republikas vadītājs Ramzans Kadirovs apgalvoja, ka Krievijas spēki nostiprinājuši kontroli pār Piski un pašlaik attīra apmetni no Ukrainas mīnām. Kadirovs arī apgalvoja, ka Krievijas spēki turpina virzīties uz priekšu ar "minimālu risku civiliedzīvotājiem un infrastruktūrai", neraugoties uz ģeolokācijas kadriem, kuros iepriekš bija redzams, ka Krievijas spēki apšauda Piski ar termobariskās artilērijas sistēmām "TOS-1A".

Krievijas spēki 21. augustā mēģināja virzīties uz dienvidrietumiem no Doņeckas pilsētas, taču neveica uzbrukuma operācijas Doņeckas-Zaporižjas apgabala administratīvajās robežās. Krievijas spēki turpināja veikt gaisa triecienus Novomihailovkai un Pavlivkai, kas atrodas attiecīgi aptuveni 30km un 52km uz dienvidrietumiem no Doņeckas pilsētas. Sociālajos plašsaziņas līdzekļos publicētajos kadros bija redzami civilās infrastruktūras bojājumi Vuhledarā pēc Krievijas artilērijas apšaudes uz apmetni.

21. augustā Krievijas spēki veica vairākus uzbrukumus Mikolaivas-Hersonas līnijai. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki daļēji pavirzījušies uz priekšu Blahodatnes virzienā uz austrumiem no Nikolajevas pilsētas. Krievijas avoti izteica dažādus apgalvojumus, ka Krievijas spēki kontrolē daļu vai visu Blahodatni. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība ziņoja, ka Krievijas spēki ar pretgaisa raķetēm "S-300" uzbruka rūpnieciskajai un militārajai infrastruktūrai Nikolajevas pilsētā. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki veica vismaz septiņus gaisa triecienus gar frontes līniju. Ukrainas spēki notrieca trīs Krievijas bezpilota lidaparātus nenoteiktos Hersonas apgabala rajonos.

Krievijas spēki 21. augustā nemēģināja veikt sauszemes uzbrukumus Zaporižjas apgabalā. Krievijas spēki veica gaisa triecienus uz Hulaipoli, Olhivsku un Červoni. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki uzbruka Ukrainas munīcijas noliktavai Červonē, uz dienvidrietumiem no Hulaipoles.

Ukrainas amatpersonas pauda pastāvīgas bažas par iespējamu Krievijas provokāciju Zaporižjas atomelektrostacijā tuvākajās dienās. GUR brīdināja, ka Krievijas spēki, iespējams, cenšas atvienot staciju no Ukrainas energosistēmām, kas, pēc GUR apgalvojumiem, var palielināt katastrofas risku elektrostacijā. Ukrainas Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs paziņoja, ka Krievijas spēki uz Melitopoli transportējuši elektrolīnijas un naftas mucas, lai sagatavotos pieslēgt staciju Krievijas energosistēmai, tādējādi nozogot enerģiju no Ukrainas.

Krievijas spēki naktī no 20. uz 21. augustu izšāva piecas raķetes "Kalibr" uz Odesas apgabalu. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība ziņoja, ka Ukrainas pretgaisa aizsardzība pārtvēra divas raķetes un ka atlikušās trīs raķetes trāpīja zemē un ugunsgrēkus neizraisīja. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki uzbruka kompleksiem, kuros atrodas HIMARS, Maiorskā, Odesas apgabalā, taču nav pierādījumu, ka raķetes būtu trāpījušas pa militāriem mērķiem.

Krievijas militārie vervētāji, visticamāk, ļauj Krievijas brīvprātīgajiem mācību laikā un pirms nosūtīšanas uz Ukrainu pārkāpt noteikumus, lai neatturētu ierobežoto interesentu skaitu. Krievijas opozīcijas izdevums "Verstka" intervēja 12 Nižņijnovgorodas pilsētas Mulino iedzīvotājus un apkopoja sūdzības sociālajos plašsaziņas līdzekļos no vietējiem iedzīvotājiem, kuri apsprieda brīvprātīgo uzvedību pilsētā. Mulino atrodas milzīgs Krievijas militāro mācību poligons, un tiek ziņots, ka tas ir jaunā 3. armijas korpusa bāze. Vietējie iedzīvotāji apgalvoja, ka šie brīvprātīgie lielākoties ir vecumā no 40 līdz 50 gadiem, kas apstiprina "ISW" iepriekš veiktos novērojumus. Mulino iedzīvotāji ziņoja, ka brīvprātīgie veic laupīšanas, uzmācas sievietēm, izprovocē kautiņus un stipri lieto alkoholu pēc tam, kad mācību dienas beidzas septiņos vakarā. Mulino varas iestādes, kā ziņots, sāka patrulēt pilsētā no pagājušās nedēļas, bet iedzīvotāji spriež, ka vietējā policija, visticamāk, atbrīvo aizturētos brīvprātīgos, jo tie ir nepieciešami nosūtīšanai uz Ukrainu.

Ziņojumā arī apstiprināts, ka Krievijas spēki pēc īsa apmācības perioda ir nosūtījuši dažas nenoteiktas brīvprātīgo grupas uz Ukrainu. Brīvprātīgo vecums un ziņojumi par noziedzību un atkarību izraisošu vielu pastiprinātu lietošanu arī norāda, ka Krievijas militārie vervētāji cenšas iegūt jebkādus brīvprātīgos neatkarīgi no kriminālas pagātnes, vecuma vai militārās pieredzes. Vietējo iedzīvotāju negatīvie komentāri par vervētājiem var arī nākotnē kaitēt krievu sabiedrības priekšstatam par Krievijas bruņotajiem spēkiem, potenciāli vēl vairāk samazinot jau tā zemo rekrutēšanās vēlmi.

Krievijas militārie vervētāji turpināja solīt apbalvojumus vīriešiem, kuri parakstīs militāros līgumus par piedalīšanos kaujās Ukrainā. Armaviras pilsētas militārās rekrutēšanas centrs Krasnodaras apgabalā ievietoja sludinājumu, kurā bija aprēķināts, ka ierindas karavīrs mēneša laikā var nopelnīt 1,9 miljonus rubļu (aptuveni 32 000 eiro), ja vienība, kurā viņš atrodas, dienā Ukrainā pavirzīsies uz priekšu par vienu kilometru. Šis sludinājums atklāj vairākas svarīgas lietas par to, kā Krievija cīnās šajā karā un meklē karavīrus, lai to turpinātu. Pirmkārt, tajā ir pieņemts, ka ikdienas virzības ātrums ir līdzīgs Pirmā pasaules kara modeļiem - 30 kilometru virzība mēnesī ir neticami lēns virzības ātrums mehanizētajiem spēkiem, taču tas atbilst Krievijas spēku virzības ātrumam pēdējos mēnešos. Otrkārt, tas parāda, cik izmisīgi vervētāji cenšas pievilināt vīriešus pievienoties brīvprātīgo vienībām un cik grūti viņiem tas izdodas. Treškārt, tas liecina, ka Kremlis joprojām cenšas atrisināt savas darbaspēka problēmas izšķiežot naudu, lai stimulētu brīvprātīgu dienestu, nevis apsverot piespiedu iesaukšanu.

Krievijas okupācijas iestādes pastiprināja pasākumus, lai palielinātu kontroli okupētajās teritorijās Ukrainā, pastiprinot filtrāciju un civiliedzīvotāju nolaupīšanu. Ukrainas Hersonas apgabala administrācijas vadītājs Jaroslavs Januševičs 21. augustā brīdināja, ka Krievijas okupācijas iestādes ir pastiprinājušas filtrācijas pasākumus Hersonas apgabalā pirms Ukrainas Neatkarības dienas 24. augustā.

Krievijas amatpersonas turpināja sastapties ar plašu pretestību no ukraiņu skolotāju un vecāku puses, kuri atsakās piedalīties Krievijas kontrolētajā izglītības sistēmā. Hersonas apgabala administrācijas padomnieks Serhijs Hlans 21. augustā paziņoja, ka Hersonas apgabala skolotāji un vecāki ir pastiprinājuši spiedienu uz Krievijas okupācijas iestādēm un turpina traucēt plānus integrēt reģionu Krievijas Federācijā. 20. augustā Nova Kahovkas pilsētas domes deputāte Irēna Lepena ziņoja, ka bērnudārza "Ivonka" atklāšanas ceremonijā Nova Kahovkā piedalījās tikai viens bērns un viena audzinātāja.

Hersonas apgabala administrācijas padomnieks Serhijs Hlans 20. augustā ziņoja, ka Krievijas okupācijas varas iestādes vēl nav pilnvērtīgi sagatavojušās Hersonas apgabala pseidoreferendumam par pievienošanos Krievijai.

Dalies ar šo ziņu