Dienvidosetija kārtējo reizi paziņo par vēlmi pievienoties Krievijai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/TASS/Kommersant
Dienvidosetija
Foto: Reuters/Scanpix

Gruzijas separātiskā reģiona Dienvidosetijas prezidents Anatolijs Bibilovs paziņojais par gatavību tuvākajā laikā veikt juridiskus pasākumus, lai pievienotos Krievijai. Referendumu par pievienošanos Krievijai Dienvidosetija plāno organizēt pēc 10. aprīlī paredzētajām prezidenta vēlēšanām. Tikmēr Gruzijas otra separātiskā reģiona Abhāzijas parlamenta spīkers Valērijs Kvarčija informēja, ka Suhumi šādu plānu nav, un valsts konstitūcija skaidri definē Abhāziju par neatkarīgu valsti. Vienlaikus viņš norādīja, ka Krievija ir Abhāzijas stratēģiskais partneris – “dārga un tuva valsts”.

Dienvidosetijas prezidenta A. Bibilova paustajā paziņojumā par vēlmi pievienoties Krievijai nav nekā īpaši jauna – Gruzijas separātiskā reģiona vadība ar šādām iniciatīvām ir nākusi klajā regulāri. Jau 2016. gadā toreizējais Dienvidosetijas līderis Leonīds Tibilovs paziņoja par vēlmi šajā jautājumā organizēt referendumu.

Līdz šim Maskava dažādu apsvērumu un aprēķinu dēļ, visticamāk, uzskatot, ka zaudējumi no Dienvidosetijas pievienošanās Krievijai pārsniedz ieguvumus, tam nepiekrita. Kā būs šoreiz, to rādīs laiks. Iespējams, Maskava uz sava iebrukuma Ukrainā fona, demonstrējot apņemšanos atjaunot sabrukušo impēriju, vēlas savai sabiedrībai ideoloģiski svarīgajā datumā – Uzvaras dienā 9. maijā – Dienvidosetijas pievienošanos varētu pasniegt kā vienu no uzvarām ceļā uz izvirzīto mērķi.

Arī pašpasludināto Luhanskas un Doņeckas tautas republiku līderi ir publiski runājuši par Ukrainas Donbasa reģiona iespējamo pievienošanu Krievijai referenduma ceļā. Kaut arī Krievijas militārā vadība kā prioritāru ir definējusi Donbasa “atbrīvošanu”, ar ko tiek saprasta Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritoriju sagrābšana, nav garantēts, ka Krievijai to izdosies panākt līdz 9. maijam. Jau pirmais kara mēnesis Ukrainā ir apliecinājis, ka Kremļa režīma vēlmes un militārās spējas īsti nesakrīt, tāpēc, iespējams, Dienvidosetijas pievienošana Krievijai tiek gatavots kā rezerves “uzvaras variants”, ko pasniegt Krievijas sabiedrībai.

Vienlaikus Krievijas sabiedrības loģiski domājošā daļa apzinās, ka Dienvidosetijas 3900 kvadrātkilometru mazā reģiona ar 53 000 iedzīvotāju pievienošana Krievijai nedos valstij ne ekonomiskus, ne arī cita veida ieguvumus, jo līdz šim Dienvidosetija spējusi funkcionēt, tikai pateicoties Maskavas finansiālajam atbalstam un īstenotajai kontrolei.

Dalies ar šo ziņu