Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija – Kara skolas vēstures un virsniecības turpinātāja

Izglītība
Sargs.lv
Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas pirmais izlaidums 1992. gada 2. oktobrī. Foto: Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas arhīvs
Foto: Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas pirmais izlaidums 1992. gada 2. oktobrī/Foto: Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas arhīvs

Valsts neatkarība un armija nevar pastāvēt bez izglītotiem virsniekiem, intervijā “Sargs.lv” norāda Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) rektors pulkvedis Oskars Kudlis. Aizsardzības akadēmija teju nupat atzīmēja savu 30. gadadienu. Atskatoties uz šo gadu laikā paveikto, pulkvedis ar lepnumu stāsta – lielākie sasniegumi ir akadēmijas sagatavotie virsnieki, izveidotā ciešā sadarbība gan ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), gan NATO sabiedrotajiem, kā arī akadēmijas personāls, kurš visus šos gadus pašaizliedzīgi strādājis, lai izveidotu apmācības sistēmu un virsniecības pamatnostādnes. Tikmēr pati Nacionālās aizsardzības akadēmija ir mantojusi un integrējusi teju visas Latvijas Kara skolas laikā esošās tradīcijas, kļūstot par virsniecības tradīciju un Kara skolas vēstures turpinātāju.

13. februārī Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija atzīmēja savu 30. gadadienu. Pulkvedis O. Kudlis, atskatoties vēsturē, stāsta – lēmums par augstākās militārās izglītības iestādes izveidi, kas nodrošina virsnieku, komandējošā sastāva un personālsastāva apmācību, tika pieņemts teju uzreiz pēc Aizsardzības ministrijas izveides divus gadu pēc valsts neatkarības atgūšanas 1990. gadā. Tolaik militārās izglītības sistēmu nācies veidot praktiski no nulles, jo, Latvijai zaudējot neatkarību, savu darbību beidza arī Latvijas Kara skola, tādējādi pārtraucot virsnieku sagatavošanu Latvijas armijai.

Image
Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas svinīgā atklāšana Mālpilī 1992. gada 6. aprīlī
Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas svinīgā atklāšana Mālpilī 1992. gada 6. aprīlī/Foto: Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas arhīvs
Valsts neatkarība un armija nevar pastāvēt bez izglītotiem virsniekiem. Lai arī Latvijas okupācijas laikā tika pārtraukta Latvijas Kara skolas darbība, atgūstot neatkarību un pieņemot lēmumu atjaunot izglītības iestādi virsnieku sagatavošanai, Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija mantoja un integrēja teju visas Latvijas Kara skolas laikā esošās tradīcijas, kas bija Latvijas pirmās neatkarības laikā. Esam šīs virsniecības tradīciju, īpašību un vēstures turpinātāji.
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvedis Oskars Kudlis
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors
pulkvedis Oskars Kudlis

Tā laika līderiem, pēc NAA rektora domām, līdz ar lēmumu par akadēmijas izveidi nācās pieņemt ļoti būtiskus un arī izaicinošus lēmumus – kādi būs bruņotie spēki, no kā tie sastāvēs un kā izveidot apmācību, lai Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas absolventi būtu spējīgi, ar atbilstošu gan akadēmisko, gan praktisko zināšanu bāzi, veicot dienesta pienākumus Nacionālajos bruņotajos spēkus.

Image
Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas pirmā kursa atklāšana Mālpilī 1992. gada 6. aprīlī. No kreisās pulkvedis Valdis Matīss un tā laika Latvijas Aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis.
Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas pirmā kursa atklāšana Mālpilī 1992. gada 6. aprīlī. No kreisās pulkvedis Valdis Matīss un tā laika Latvijas Aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis/Foto: Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas arhīvs
“Kā tagad, tā arī toreiz pastāvēja liels patriotisms un diskusiju par to, ka valstī nepieciešama virsniecība, jo virsnieku apmācības vispār nebija. Pats akadēmijā sāku mācīties 1995. gadā, līdz ar to pēc pieredzētā varu teikt, ka 90. gadu beigās tika integrēti daudzi apmācību bloki, kas izveidojuši mūsu armiju par tādu, kādu to redzam šobrīd. Savukārt pirmie pieņemtie lēmumi izveidojuši akadēmiju un tās apmācību atbilstoši mūsdienu armijas vajadzībām,” norāda pulkvedis O. Kudlis.
Image
Latvijas Nacionālā Aizsardzības akadēmija soļo pa Brīvības ielu Rīgā 1995. gadā
Latvijas Nacionālā Aizsardzības akadēmija soļo pa Brīvības ielu Rīgā 1995. gadā/Foto: Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas arhīvs

Tikmēr būtiskākās izmaiņas Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas programmās notikušas tieši pēdējo desmit gadu laikā. Šobrīd NAA ir četras mācību pamatprogrammas – Jūras spēku, Gaisa spēku un  divas Sauszemes spēku  virsnieku sagatavošanas programmas.

Image
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas vasaras lauka nometne Ādažu poligonā. Foto: seržants Ēriks Kukutis (Aizsardzības ministrija)
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas vasaras lauka nometne Ādažu poligonā/Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Gaisa un Jūras spēku studiju programmas pārveidotas, tajās integrējot jauno abos spēku veidos esošo ekipējumu, kā arī jaunās tehnoloģijas, lai jau studiju laikā kadeti tās sāktu apgūtu. Savukārt viskrasākās izmaiņas tika veiktas Sauszemes spēku virsnieku sagatavošanā, pirms četriem gadiem ieviešot un licencējot jaunu Sauszemes spēku militārās vadības studiju programmu. Tā ir pilnībā neatkarīga NAA programma, kuras īstenošanā nav piesaistīta neviena cita augstskola.

Līdz ar šo programmu Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija pirmo reizi vēsturē uzsākusi specializāciju, kurā kadeti apgūst visus kājnieku apmācību posmus un tādas specializācijas kā mehanizētie kājnieki, apgāde, izlūki, ieroču šķiras. Turklāt tieši šodien, 18. februārī, ir pirmais šīs programmas absolventu izlaidums.

Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija pēdējo gadu laikā būtiski progresējusi arī zinātnes jomā. Akadēmijas rektors norāda, ka pērn tika izveidots Aizsardzības tehnoloģiju un inovāciju centrs. Tā primārais uzdevums ir pētīt un analizēt ar militārajām tehnoloģijām saistītos jautājumus un strādāt pie tehniskiem risinājumiem, lai celtu bruņoto spēku kaujas spējas. Šī centra pētnieki šobrīd strādā jau pie vairākiem ļoti būtiskiem pētījumiem.

Image
Kaujas Izdzīvošanas kurss
Kaujas Izdzīvošanas kurss/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tikmēr NAA Drošības un stratēģiskās pētniecības centrs darbojas drošības, politoloģijas un ģeopolitikas pētniecības jomās. Lai arī, kā uzsver pulkvedis O. Kudlis, šajā centrā darbojas neliels skaits pētnieku, viņi ir zinošākie un ar vislielāko pieredzi militārajā sfērā. Centra pētnieki analizē Latvijas drošības situāciju, kā arī fokusējas uz Krievijas un Austrumeiropas drošības jautājumiem un pēta aktuālās ģeopolitiskās norises.

“Ar šiem diviem zinātņu centriem esam spēruši lielu soli uz priekšu. Tāpat arī to darbā cenšamies piesaistīt kadetus, lai viņi pētījumu procesā iesaistās jau bakalaura studiju sākotnējos posmos. Tie ir pētījumi, kas saistīti gan ar jaunajām tehnoloģijām, gan politoloģiju, stratēģiju un drošību,” stāsta pulkvedis.

Vaicāts, kas ir būtiskākie Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas sasniegumi tās 30 pastāvēšanas gadu laikā, NAA rektors kā pirmo nedomājot uzsver – akadēmijas sagatavotie virsnieki gan sauszemes, gan jūras, gan gaisa spēku specialitātēs.

Image
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Sauszemes, Jūras un Gaisa spēku militārās vadības profesionālā bakalaura studiju programmas un profesionālās augstākās programmas "Komandējošā sastāva virsnieks" absolventu izlaidums
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Sauszemes, Jūras un Gaisa spēku militārās vadības profesionālā bakalaura studiju programmas un profesionālās augstākās programmas "Komandējošā sastāva virsnieks" absolventu izlaidums/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Raugoties uz 30 gadu periodu, varu teikt, ka esam pakārtojušies bruņoto spēku un aizsardzības nozares vajadzībām, attīstībai un tendencēm. Arī NATO mērogā esam gājuši līdzi laikam, nodrošinot, ka mūsu absolventi būtu spējīgi virsnieki, lai viņos būtu visaptveroša “bagāža” un, sākot savu karjeru, viņi demonstrētu lieliskus rezultātus. Pirmie akadēmijas absolventi bija pirms aptuveni 25 gadiem. Šajā laikā notikusi arī paaudžu maiņa, un akadēmijas absolventi bruņotajos spēkos nu jau ieņem vadošos amatos kā vienību komandieri dažādos NBS spēku veidos,” ar lepnumu saka akadēmijas rektors.

Kā otru sasniegumu pulkvedis izceļ Nacionālās aizsardzības akadēmijas izveidoto ciešo sadarbību ar bruņoto spēku vienībām un NATO sabiedrotajiem un partneriem, kas nosaka aizsardzības akadēmijas vajadzības un progresu, kā arī spēju topošajiem virsniekiem gūt iemaņas un pieredzi gan akadēmiskajā izglītībā, gan aizsardzības sektorā.

Image
Kaujas Izdzīvošanas kurss
Kaujas Izdzīvošanas kurss/Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Nodrošinām, ka aizsardzības akadēmijas kadets piedalās dažādās bruņoto spēku aktivitātēs. Sadarbojoties ar citām NATO sabiedroto aizsardzības akadēmijām, arī divpusējā formātā, NAA kadeti piedalās arī dažādās izglītības apmaiņu programmās, piemēram, “Erasmus”. To ietvaros viņi dodas mācīties uz citām sabiedroto valstu augstskolām uz pusgadu vai īsāku apmācību posmu, tādējādi iegūstot vispusēju iespēju apgūt militāro un akadēmisko jomu,” stāsta pulkvedis.

Savukārt kā trešo būtiskāko sasniegumu Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors min tās personālu.

Image
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas personāls
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas personāls/Foto: seržante Zanda Puče
“Akadēmijas darbinieki šajos 30 gados ir pašaizliedzīgi strādājuši un ar entuziasmu veidojuši gan NAA apmācību sistēmu, gan virsniecības pamatnostādnes, un viņi to dara joprojām,” viņš saka.

Runājot par akadēmijas nākotnes iecerēm, pulkvedis citē Raiņa vārdus: “Pastāvēs, kas mainīsies”. Tas attiecināms arī uz Nacionālo aizsardzības akadēmiju, kas savā attīstībā nedrīkst ne mirkli stāvēt uz vietas.

Image
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas vasaras lauka nometne Ādažu poligonā
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas vasaras lauka nometne Ādažu poligonā/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tuvākajā nākotnē akadēmija iecerējusi pārveidot un pilnveidot apmācību programmas. NAA ambīcija ir arī izveidot vēl vienu maģistratūras programmu, plānots gan akadēmijā, gan Mācību vadības pavēlniecībā realizēt dažādus kvalifikācijas kursus, kas ietekmēs tādas bruņoto spēku jomas kā operāciju vadību, nodrošinājumu, izlūkošanu un artilēriju.  Visbeidzot tiek liktas arī lielas cerības uz daudziem aizsardzības jomas pētījumu projektiem.

“Aizsardzības tehnoloģiju un inovāciju centrs strādā pie vairākiem projektiem, kur militārajās zinātnēs varētu spert soli uz priekšu. Šie projekti nestu rezultātus inovāciju, tehniskajos, bruņojuma un taktiskajos risinājumos, kas pilnveidotu mūsu vienību kaujas spējas,” norāda pulkvedis O. Kudlis.   

Dalies ar šo ziņu