Aizsardzības akadēmijai dos iespējas piedalīties zinātnisko institūciju darbības novērtējumā

NBS
LETA
NAA
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lai Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmija (NAA) varētu piedalīties zinātnisko institūciju darbības starptautiskajā novērtējumā, valdība šodien akceptēja grozījumus Zinātniskās darbības likumā.

Tiesību akta projekta mērķis ir noteikt kritērijus NAA reģistrēšanai zinātnisko institūciju reģistrā zinātniskās institūcijas statusa iegūšanai, noteikt zinātnes nozaru grupas, izslēgt prioritāro zinātņu virzienus, definēt Latvijas zinātnes doktora grāda nosaukumu un vienādot terminoloģiju par zinātnes doktora grādu, kā arī aktualizēt Nacionālās zinātniskās darbības informācijas sistēmas saturu.

Grozījumi Zinātniskās darbības likumā nepieciešami, lai pēc iespējas ātrāk NAA iekļautu Zinātnisko institūciju reģistrā, izpildot tai noteiktus kritērijus, un zinātniskās institūcijas statusa iegūšana, kas ir nepieciešams dalībai 2025.gada zinātnisko institūciju darbības starptautiskajā novērtējumā.

Šāda prasība par zinātniskās institūcijas statusu un dalību starptautiskajā novērtējumā noteikta Augstskolu likumā. Starptautiskajā novērtējumā NAA jāiegūst vismaz divu ballu novērtējums akadēmijas stratēģiskās specializācijas jomās. Lai LNAA sagatavotos 2025.gada novērtējumam, tai ir tikai trīs gadi, salīdzinot ar pārējām zinātniskajām institūcijām, kurām tas periods ir seši gadi.

Valdība uzdeva Valsts kancelejai sagatavot likumprojektu iesniegšanai Saeimā. Plānots lūgt Saeimu atzīt likumprojektu par steidzamu.

Dalies ar šo ziņu