Jaunsardzes instruktors: VAM salīdzināt ar obligāto militāro dienestu ir fundamentāli nepareizi

Izglītība
Sargs.lv
bilde
Foto: Valsts aizsardzības mācības nometne 12.07.2020. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Sabiedrībā joprojām notiek diskusija par valsts aizsardzības mācības (VAM) nepieciešamību, kā arī jau radušies daudzi stereotipi. Viens no tiem – VAM ir vieglāka obligātā militārā dienesta versija, tā šorīt "TV3" raidījumā "900 sekundes" sacīja seržants Ģirts Skanis, kurš pats ir gan Jaunsardzes instruktors, gan valsts aizsardzības mācības pasniedzējs Kalnu un Vaiņodes vidusskolās. Viņš skaidro, ka VAM nodarbībās jaunieši apgūst ne tikai ieroču izjaukšanu un ienaidnieka bruņu tehnikas atpazīšanu, bet lielā mērā tieši līderību, spēju pieņemt lēmumus, kā arī prasmi atbalstīt un zināt, kur krīzes situācijās meklēt palīdzību.

Seržants norāda – ja valsts aizsardzības mācību salīdzina ar obligāto militāro dienestu, tad tas jau pašos pamatos nav pareizi, jo valsts aizsardzības mācības mērķis ir veidot aktīvu, pilsoniski lojālu cilvēku, kurš ir gatavs un arī prot aizstāvēt savu valsti, līdzpilsoņus un sevi.

Viena no būtiskākajām atšķirībām starp obligāto militāro dienestu un VAM, ir tā, ka obligātajā militārajā dienestā iespējams aptvert tikai aptuveni 3-5% aktīvo iedzīvotāju, savukārt no 2024. gada valsts aizsardzības mācība būs katrā vidusskolā, tādējādi aptverot vismaz 30 000 cilvēku gan tehnikumos, gan vidējās izglītības iestādēs, kuri mācīsies būt lojāli, pilsoniski aktīvi, zinoši un varoši.

Seržants Ģ. Skanis uzsver – valsts aizsardzības mācību nākotnē paredzēts apgūt reizi mēnesī astoņas stundas dienā, savukārt pēc mācību gada beigām norisināsies brīvprātīga 10 dienu VAM nometne gan 10., gan 11. klašu skolēniem, kurās iegūtās zināšanas būs iespējams nostiprināt praksē, sadraudzējoties ar skolēniem no citām mācību iestādēm.

Image
Foto: Jaunsardzes centrs
Foto: Foto: Jaunsardzes centrs
Foto: Jaunsardzes centrs

“Šīs nometnes nav obligātas, tās paliek kā interešu izglītības sastāvdaļa un ir brīvprātīgas. Turklāt dalība tajās jauniešiem ir bez maksas. Uz nometnēm tiek visi, kuri vēlas. Līdz šim jau notikušas trīs nometnes – divas pirmā līmeņa un viena otrā līmeņa nometne. Uz pirmajām gan bija konkurence, jo šobrīd esam limitēti gan skaitā, gan iespējās nodrošināt nometnes. Nākotnē, attīstoties un palielinoties finansējumam, spēsim nodrošināt visu jauniešu dalību, kuri būs piedalījušies mācību gada nodarbībās – ja vien viņi paši to vēlēsies,” skaidro seržants Ģ. Skanis. 

Savukārt valsts aizsardzības mācības audzēkņu nodarbību diena plānota, lai tā sāktos ar teorētiskajām nodarbībām, kurās apgūst zināšanas par pilsonisko līdzdalību, līderību, lēmumu pieņemšanas procesu, vēstures notikumiem, kas saitīti ar Latvijas valsti un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Seržants Ģ. Skaņis rezumē – tajās tiks apgūtas lojālam pilsonim nepieciešamās zināšanās. Savukārt, kad jaunieši būs jau “iesildījušies” dienai, tad norisinās praktiskās nodarbības, apgūstot tādas noderīgas zināšanas kā pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanu, orientēšanos, karšu lasīšanas prasmes, kā arī dažādas citas ar militāro ievirzi saistītas prasmes, kas saistītas ar rīcību krīzes situācijās.

Image
Valsts aizsardzības mācības nometne 11. klašu skolēniem 28.07.2020. Foto: Jaunsardzes centrs
Foto: Valsts aizsardzības mācības nometne 11. klašu skolēniem 28.07.2020. Foto: Jaunsardzes centrs
Valsts aizsardzības mācības nometne 11. klašu skolēniem 28.07.2020. Foto: Jaunsardzes centrs
“Notiek arī nodarbības, piemēram, par kiberapdraudējumu dažādiem risinājumiem, kā rīkoties un kā spēt pieņemt lēmumus, kā atbalstīt un meklēt palīdzību. Tās nav nodarbības, kādas tās atceras daudzi pieaugušie, kur bija jāizjauc kalašņikovs vai jāatpazīst pretinieka bruņu tehnika. Tās nav VAM aktuālās tēmas. Mūsu nodarbības domātas, lai sagatavotu valstij lojālu un zinošu pilsoni,” rezumē seržants Ģ. Skanis.

Viņš arī informē, ka valsts aizsardzības mācības programma mācību gadam ir izstrādāta un apstiprināta, kā arī sagatavoti visu nodarbību plāni, par ko skolas izsakoties ļoti atzinīgi. Tāpat ir arī atrisināti praktiskie jautājumi, piemēram, par nodarbību telpu un ekipējuma glabāšanu.

Valsts aizsardzības mācības nodarbības norisinās arī Covid-19 laikā – attālināti, tāpat kā pārējie mācību priekšmeti. Seržants gan atzīst – tas ir izaicinājums, tomēr gūta laba pieredze no pagājušā gada pavasara, kad ārkārtējā situācija tika izsludināta pirmo reizi.

“Attālinātajā mācību procesā liels uzsvar jāliek uz instruktoru darbu un viņu spēju noturēt jauniešu uzmanību. Protams, attālinātās mācības arī citos mācību priekšmetos ir izaicinājums, tomēr mēs ar to tiekam galā, un visi bērni joprojām piedalās un ir aktīvi,” norādīja seržants Ģ. Skanis.
Image
Valsts aizsardzības mācības nometne 12.07.2020. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Valsts aizsardzības mācības nometne 12.07.2020. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Valsts aizsardzības mācības nometne 12.07.2020. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Viņš arī atklāj, ka valsts aizsardzības mācības nodarbībās lielāku interesi izrādot meitenes, uzsverot - ne Jaunsardzē, ne VAM, ne arī bruņotajos spēkos cilvēki netiek šķiroti pēc dzimuma, gan vīriešiem, gan sievietēm uzdevumi ir vienādi, tāpat kā attīstības iespējas. “Varu teikt no savas pieredzes NBS un arī kā Jaunsardzes centra un VAM pasniedzējs – meitenes mēdz būt ievērojami aktīvākas, lojālākas, uz viņām var nedaudz vairāk paļauties,” saka seržants Ģ. Skanis.

Jau ziņots, ka šobrīd valsts aizsardzības mācību kā izvēles priekšmetu iespējams apgūt 68 vidējās izglītības iestādēs. No 2024. gada valsts aizsardzības mācību plānots ieviest kā obligātu priekšmetu 10. un 11. klašu skolēniem, kā arī 1. un 2. kursu audzēkņiem visās valsts vidējās izglītības, tai skaitā profesionālās ievirzes, iestādēs. Seržants Ģ. Skanis informēja, ka šobrīd aktīvi tiek strādāts, lai spētu nodrošināt arī valsts aizsardzības mācības pasniedzējus. Visi pasniedzēji, kuriem nav augstākās pedagoģiskās izglītības, šobrīd mācās vai uzsāk mācības Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA), kur izstrādāta speciāla programma VAM pasniedzēju sagatavošanai.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka LSPA izstrādājusi pilnīgi jaunu mācību programmu - “Veselība, fiziskā aktivitāte un drošība”. Tieši šī programma būs vispiemērotākā valsts aizsardzības mācības skolotāju sagatavošanai. Iegūstot valsts aizsardzības mācības un sporta skolotāja kvalifikāciju, būs iespēja strādāt jebkurā skolā vai pirmsskolas iestādē, kā arī interešu izglītības jomā, vadot nodarbības bērniem un jauniešiem.

Dalies ar šo ziņu