Ministri: Vācijas brigāde krīzes gadījumā ieradīsies Lietuvā 10 dienu laikā

Ārvalstīs
LETA/BNS
Lietuva
Foto: Vācijas aizsardzības ministre K. Lambrehte Viļņā tiekas ar Lietuvas aizsardzības ministru A. Anušauski/Foto no Lietuvas Aizsardzības ministrijas arhīva

Vācijas armijas brigāde netiks pastāvīgi izvietota Lietuvā, bet krīzes gadījumā tiks pārdislocēta uz Lietuvu desmit dienu laikā, paziņojuši abu valstu aizsardzības ministri.

"Mēs nodrošināsim, lai brigāde var tikt pārvietota uz Lietuvu īsā laikā, desmit dienās. Tādēļ mums ir ļoti svarīgi regulāri rīkot mācības," sestdien preses konferencē militārajā bāzē Jonavas rajona Ruklā teica Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte.

Ruklā Lambrehte un Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks atklāja brigādes komandelementu un novēroja brigādes pirmās mācības, uz kurām Lietuvā ieradušies 250 karavīri un 80 militārie transportlīdzekļi.

Lietuvā pastāvīgi atradīsies komandelements, bet citas vienības regulāri ieradīsies uz mācībām, sacīja Lambrehte.

"Atsevišķas vienības vai pat visa brigāde ieradīsies Lietuvā in šeit piedalīsies mācībās," teica Vācijas aizsardzības ministre.

Anušausks sacīja, ka krīzes gadījumā brigāde tiks pārdislocēta uz Lietuvu desmit dienu laikā. Lietuvas ministrs uzsvēra, ka tas ir pietiekami ilgs laiks.

"Ukrainas gadījuma informācija par Krievijas spēku savilkšanu pie tās robežām bija zināma gandrīz 90 dienas,"  teica Anušausks.

Iepriekš Lietuvas amatpersonas pauda vēlmi, lai brigāde Lietuvā būtu dislocēta pastāvīgi.

Lietuvai trūkst infrastruktūras, lai uzņemtu lielāku ārvalstu karavīru skaitu. Brigādē ir apmēram 3000-4000 karavīru.

Lambrehte teica, ka Vācija nogādās Lietuvā vēl bruņojumu un munīciju, kas būs domāts Vācijas brigādei, ja tā tiks pārdislocēta uz Lietuvu.

Jau ziņots, ka jūnijā Vācijas un Lietuvas vadītāji vienojās par Vācijas brigādes nosūtīšanu uz Lietuvu.

Vācija vada arī NATO daudznacionālo bataljonu, kas kopš 2017. gada izvietots Lietuvā.

Alianse nolēma pastiprināt savu klātbūtni Baltijas valstīs pēc tam, kad Krievija februārī sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu