Lietuvā uz mācībām “Fast Griffin” ierodas papildu Vācijas karaspēks un tehnika

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Fast Griffin
Foto: NATO kaujas grupa Lietuvā

Lietuvā trešdien uz militārajām mācībām “Fast Griffin” ieradās aptuveni papildu 80 bruņu tehnikas vienības un karavīri no Vācijas bruņoto spēku 41. tanku brigādes 413. kājnieku bataljona. Šis būs pirmais abu valstu kopīgais militārais vingrinājums kopš Madrides samitā jūnijā parakstītās vienošanās par pastiprinātu Vācijas bruņoto spēku klātbūtni Lietuvā.

Šie spēki ir kā papildinājums jau Lietuvā pastāvīgi izvietotajai NATO kaujas grupai, kuras vadošā valsts ir Vācija, Lietuvā izvietoti no šī gada septembra, taču Vācija vajadzības gadījuma uz Lietuvu īsā laikā ir gatava nosūtīt arī citas ātrās reaģēšanas spēku vienības.

Mācības “Fast Griffin” notiks Gaižiūnas mācību poligonā, un to mērķis ir vācu brigādes integrēšana Lietuvas aizsardzības plānos.

Paredzēts, ka sestdien Lietuvā oficiālā vizītē ieradīsies arī Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehta, lai inaugurētu brigādes komandelementu  Lietuvā un vērotu pirmās kopīgās mācības. Tāpat Vācijas politiķe tiksies ar savu kolēģi – Lietuvas aizsardzības ministru Arvīdu Anušauskis, lai pārrunātu šī brīža drošības aktualitātes reģionā.

Vācijas bruņoto spēku 41. tanku brigādes vienības uz militārajām mācībām Lietuvā ieradušās jau iepriekš, tāpēc vide un treniņu iespējas ir pazīstamas.

Jau ziņots, ka Vācija ir kopš 2017. gada Lietuvā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas vadošā valsts, kamēr Latvijā tāda ir Kanāda, bet Igaunijā – Lielbritānija.

Dalies ar šo ziņu