NATO gaisa patrulēšanu no Lietuvas sāk Polijas Gaisa spēku iznīcinātāji "F-16"

NATO
Sargs.lv/LRT.lt
F-16
Foto: Hesja Air-Art Photography

Nomainot Čehijas Gaisa spēku kontingentu, NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operāciju no Šauļu bāzes Lietuvā sākuši Polijas spēki ar četrām reaktīvajām lidmašīnām “F-16”.

Šauļu bāzē izvietotas arī Ungārijas Gaisa spēku lidmašīnas “JAS 39 Gripen”, un Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks pateicās gan Ungārijas, gan Polijas kontingentiem par ieguldījumu Baltijas gaisa telpas drošībā.

“Polijas Gaisa spēku personāls, veicinot Baltijas reģiona drošību, jau 11. reizi piedalīsies NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operācijā. Tas sūta spēcīgu atturēšanas vēstījumu un apliecina alianses vienotību,” viņš saka.

NATO gaisa patrulēšanas operācijas mērķis ir rūpēties par sabiedroto valstu gaisa telpas drošību, reaģējot uz gaisa kuģiem, kas nesaskaņoti ielido sabiedroto gaisa telpā vai atrodas tās tuvumā. Visbiežāk šādus pārkāpumus gaisa telpas robežā ar Krieviju un Baltkrieviju virs Baltijas jūras veic Krievijas militārās lidmašīnas, ar kuriem arī bieži vien neizdodas nodibināt kontaktus, jo tie parasti neatbild uz informācijas pieprasījumiem. Tādā gadījumā NATO iznīcinātāji paceļas un pavada šo “nomaldījušos” gaisa kuģi ārpus starptautiskās gaisa telpas.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā šī gada februārī, NATO sabiedrotie pastiprinājuši savas gaisa patrulēšanas spējas ar lielāku kontingentu un iznīcinātāju skaitu.

Dalies ar šo ziņu