Rietumi apspriež sankciju atcelšanu Krievijas uzņēmējiem apmaiņā pret palīdzību Ukrainai

Ārvalstīs
Sargs.lv/The Associated Press
Kānadas finanšu ministre
Foto: Kānadas finanšu ministre K.Frīlenda ar Vācijas finanšu ministru K.Lindneru (attēlā pa labi) G7 valstu sanāksmē. AP/Scanpix

Kanādas finanšu ministre Kristija Frīlenda pagājušajā nedēļā tikšanās laikā ar G-7 valstīm ierosinājusi atcelt pret Krievijas uzņēmējiem noteiktās sankcijas apmaiņā pret naudas pārskaitīšanu Ukrainas atjaunošanai. Pēc ziņu avotu teiktā, K. Frīlenda aktualizējusi šo jautājumu pēc tam, kad to pārrunājusi ar “Krievijas oligarhiem”, jo atsevišķus no viņiem Kanādas ministre pazīst kopš laika, kad vadīja laikraksta “The Finacial Times” Maskavas biroju.

Viņa norāda, ka Rietumi esot ieinteresēti, lai Krievijas oligarhi norobežotos no Kremļa saimnieka Vladimira Putina, vienlaikus nodrošinot finansējumu Ukrainai. Arī Kijiva par šādām sarunām esot informēta.

Šobrīd nekādi konkrēti lēmumi par sankciju atcelšanu Krievijas uzņēmējiem apmaiņā pret palīdzību Ukrainai gan vēl nav pieņemti, taču, ja Krievijas uzņēmēji labprātīgi atteiktos no daļas sava īpašuma ārvalstīs, tas varētu palīdzēt novērst juridiskos šķēršļus varas iestādēm tajās Rietumvalstīs, kur iesaldēto līdzekļu konfiskācijas procedūra ir sarežģīta. Saskaņā ar Eiropas Komisijas sniegto informāciju Krievijas iedzīvotāju aktīvi ES ir iesaldēti gandrīz 10 miljardu eiro apmērā.

Jau ziņots, ka maija sākumā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Ukrainas atjaunošanai pēc Krievijas īstenotā kara būs nepieciešami vismaz 600 miljardi ASV dolāru. Ukrainas līderis arī ierosināja noslēgt daudzpusēju starptautisku līgumu, kas paredz Krievijas aktīvu ārvalstīs konfiskāciju un nodošanu par labu tām valstīm, kas ir cietušas no Krievijas bruņoto spēku darbībām.

Tikmēr vairums Krievijas tā saukto oligarhu izvairās kritizēt V. Putina režīmu, un tas liek domāt, ka maz ticams, ka Rietumu centieni panākt viņu norobežošanos no Kremļa vainagosies ar panākumiem. Lai gan realitātē Krievijas oligarhu ietekme Krievijas politikā ir niecīga, un viņu turība lielā mērā atkarīga no Maskavas labvēlības.

Dalies ar šo ziņu