Vladimirs Putins saskaras ar spēlmaņa dilemmu

Viedoklis
Sargs.lv/CEPA
Putina portrets pie Krievijas vētsniecības Tallinā
Foto: REUTERS/Scanpix

Krievijas diktators Vladimirs Putins ar savu iebrukumu Ukrainā ir “uzlicis lielas likmes”, un nu viņš ir “spēlmaņa” dilemmas priekšā. Iekšzemes atbalsts, kas pašlaik ir augstā līmenī, drīz samazināsies, tāpat kā viņa iespējas, raksta Eiropas Politikas analīzes centra (CEPA) analītiķe Ksenija Kirillova, kura fokusējas uz Krievijas sabiedrības, mentalitātes, propagandas un ārpolitikas pētniecību.

Atbalsts Krievijas diktatoram V. Putinam un viņa izraisītajam pilna mēroga karam pret Ukrainu, pēc socioloģijas datiem, joprojām ir diezgan augsts. Ja var ticēt Krievijas valdības atbalstošajiem socioloģiskajiem centriem, viņa atbalsta reitingi pēdējā laikā ir palielinājušies par dažiem procentpunktiem. Tiesa, Kremlim nepietiek resursu, lai uzturētu tik augstus reitingus.

Neatkarīgie sociologi ir vienisprātis, ka vismaz divas trešdaļas, pēc dažiem avotiem, pat trīs ceturtdaļas Krievijas iedzīvotāju atbalsta karu. Vienlaikus gan daži eksperti brīdina, ka šie dati nevar būt pilnīgi ticami, jo cilvēki baidās pateikt, ko domā, baidoties no kriminālvajāšana.

Neatkarīgi no valsts propagandas centieniem, ir skaidrs, ka šis procents, pasliktinoties Krievijas dzīves līmenim un pieaugot militārajiem zaudējumiem, sāks samazināties. Krievijas Pretkara komitejas locekļi K. Kirillovai atzīmēja, ka sociologi saskata pieaugošu vilšanos par tā dēvēto “speciālo militāro operāciju” pat laukos un mazpilsētās, kur atbalsts karam tradicionāli bijis lielāks nekā Maskavā un Sanktpēterburgā. Iemesls – ziņas par jaunu vīriešu nāvi no šiem rajoniem daudz ātrāk izplatās “kompaktajās” sabiedrībās, kur cilvēki viens otru pazīst personīgi.

Tajā pašā laikā V. Putina resursi, lai nostiprinātu savu varu, arvien sarūk. Tradicionāli līdzeklis krievu saliedēšanai ap nacionālo līderi ir bijis ārēju draudu idejas nostiprināšana, tas ir – pastāvīgas sajūtas radīšana, ka Krieviju ieskauj ienaidnieki. Tieši šo propagandas naratīvu varas iestādes ir veiksmīgi izmantojušas vismaz pēdējos astoņus gadus, kopš V. Putins uzsāka savu pirmo agresijas karu pret Ukrainu. Pat sešus mēnešus pirms otrā iebrukuma 83% valsts iedzīvotāju uzskatīja, ka Krieviju ieskauj ienaidnieki, liecina “Levadas” centra dati.

Tomēr šķietamo ārējo ienaidnieku uzburšana rada pasīvu, nevis aktīvu atbalstu Krievijas diktatoram. Cilvēki, kuri uzskatīja, ka Krievijai draud ārvalstu spēku uzbrukums, īsti nevēlējās protestēt pret valdību. Daudzi V. Putinu arī neuztvēra par ideālo līderi, taču uzskatīja viņu par mazāko no diviem ļaunumiem. Šāda pieeja tika novērota gan pirms 2014. gada, gan nesen no 2018. gada līdz 2021. gadam. Tomēr tas nerada vēlmi uzsākt svešus karus un nest upurus, tostarp lielu dzīves līmeņa kritumu un viņu dēlu nāvi vai izkropļošanu.

Ņemot to visu vērā, Kremlim ir vajadzīgas militāras uzvaras, pirms paša propagandas pretrunas kļūst acīmredzamas. CEPA jau iepriekš analizējis – Krievijas propaganda izmantojusi divus pretrunīgus naratīvus. No vienas puses, tā mēģina pierādīt, ka karš Ukrainā bija piespiedu solis un "mieru mīlošajai" Krievijai vienkārši nebija citas izvēles. No otras puses, propaganda neslēpa, ka Krievijas sākotnējais mērķis bija sagraut pastāvošo pasaules kārtību.

Šīs pretrunas turpinās arī šobrīd. Krievijas propagandisti atklāti apspriež, vai bija izdevīgāk iebrukt Ukrainā tagad, vai 2014. gadā, piekopjot ierobežotāku agresiju. Rezultātā viņi secināja, ka, lai gan Ukraina 2014. gadā bija vājāka, Krievija nebija ekonomiski gatava tik nopietnām sankcijām. Par laimi, kā viņi norāda – valsts pēdējo astoņu gadu laikā karam ir ekonomiski labāk sagatavojusies. Tādējādi propagandisti atklāti atzīst, ka Krievija uzsāka iebrukumu Ukrainā un plānoja to ieņemt vēl pirms viltus stāstiem par kodolieročiem vai bioloģiskajiem ieročiem kaimiņvalstī, šķietamo Donbasa iedzīvotāju “genocīdu” un citiem ieganstiem agresijai.

Lielākā daļa krievu šīs pretrunas nepārdomā. Tomēr Kremlim paliek arvien mazāk resursu, lai uzturētu tautas pārliecību par spēcīgu Krieviju, kas spēj sevi aizstāvēt un piespiest Rietumus to cienīt. Ukrainas “zibenskara” neveiksme V. Putinam atstāj vien dažas nozīmīgas militāras uzvaras, ko piedāvāt saviem vēlētājiem. Galu galā 20 lielākās Ukrainas pilsētas joprojām ir valdības rokās.

Viens no variantiem uzvaras ilūzijai var tikt radīts ar kompromisa līgumu ar Ukrainu. Tomēr, ņemot vērā pašreizējo ieroču līdzsvaru, kad Ukraina spēj uzsākt arī ofensīvas militāras darbības, ārkārtīgi apšaubāms, vai Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un viņa komanda piekristu jebkādiem nozīmīgiem kompromisiem. Turklāt Krievijas informatīvajā telpā valda pretestība pašai idejai par līdzsvarota miera līguma parakstīšanu. “Kara puses” pārstāvji Krievijas sarunu delegāciju jau nodēvējuši par “armijas nodevējiem”, un ir pārliecināti, ka jebkuras vienošanās īstenošana ir iespējama tikai pēc Ukrainas kapitulācijas.

Otrs variants būtu apspēlēt anti-oligarhu noskaņojumu, kas Krievijā valdīja ilgi pirms kara sākuma. Tagad Krievijā tiek aktīvi apspriests temats par represijām pret tā dēvētajiem “sistēmiskajiem liberāļiem”. Propagandisti arī apgalvo, ka Krievijas valdībā ir grupējums, kas veido tā saukto “sesto kolonnu” – slēptos nodevējus, kuri visus šos gadus strādājuši Rietumu labā. Šajā iedomātajā situācijā karš ir vienīgais veids, kā mainīt Krievijas ekonomisko situāciju un beidzot atrisināt “varas nodevēju” problēmu.

V. Putins “baro” sabiedrību ar šo ideju. Uzstājoties 16. martā, viņš paziņoja par jaunu represiju vilni, norādot, ka ir nepieciešama "dabiska sabiedrības pašattīrīšanās" no "neģēļiem un nodevējiem". Taču nodevēju meklēšana nevis starp parastajiem krieviem, bet ierēdņu un oligarhu vidū var ne tikai noturēt cilvēkus bailēs, bet arī palielināt pilsētu valdību atbalstu. Turklāt represijas pret “nīstajiem oligarhiem” var leģitimizēt represijas krievu acīs, savukārt bez šādas leģitimācijas ātri vien iespējams izraisīt negatīvu reakciju. Terora radīšana starp bagātajiem un varenajiem ir galvenais sekundārais mērķis, ļaujot izskaust tos, kuri varētu mēģināt veikt apvērsumu.

Kremļa diktatora politikas skapis nebūt nav pilns. Uzspēlējis karu, kuram viņš visnotaļ gatavojās slikti, V. Putinam, šķietami, nav citu iespēju kā iedzīvotāju mobilizācija — izņemot iespējamu kodolieroču vai citu masu iznīcināšanas ieroču izmantošanu.

Šajā brīdī V. Putinam un Krievijai būs daudz nopietnākas problēmas nekā vien prezidenta reitings.

Dalies ar šo ziņu