Pēc “Milrem Robotics” pārdošanas AAE uzņēmumam ir bažas par ES intelektuālā īpašuma drošību

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv/Defense News
"LMT" sadarbībā ar konsorciju “iMUGS” demonstrē 5G lomu īpašos autonomo militāro risinājumu lietošanas gadījumos
Foto: Foto: Štāba virsseržants Gatis Indrēvics /Aizsardzības ministrija

Šī gada 15. februārī valstij piederošais Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) militāro tehnoloģiju un ieroču ražošanas uzņēmums “EDGE Group PJSC” iegādājās Igaunijas robotizēto transportlīdzekļu ražotāja “Milrem Robotics” akciju kontrolpaketi, un “Milrem Robotics” tirgus vērtība tika lēsta simtos miljonu eiro. Tagad izskanējušas bažas, lai arī turpmāk uzņēmums, kura kontrolpakete vairs nebūs Igaunijas uzņēmēju rokās un pat ne Eiropas Savienības valsts rokās, turpinātu strikti ievērot ES likumdošanu un regulējumu, tai skaitā par  intelektuālo īpašumu.

Par to, ka igauņu uzņēmums tiks pārņemts, tika paziņots februārī Dubajā notiekošajā aizsardzības ražojumu izstādē, lai tādējādi , stiprinātu uzņēmuma “EDGE Group PJSC”  tehnoloģiskās spējas "aizvien daudzveidīgajā un sīvajā tirgū", vienlaikus garantējot “Milrem” starptautisko izaugsmi jaunā īpašnieka rokās.

Pēc darījuma tika ziņots, ka arī turpmāk “Milrem Robotics” saglabās savu galveno mītni Tallinā un turpinās darboties kā līdz šim – ar meitasuzņēmumiem Somijā, Zviedrijā, Nīderlandē un ASV. Arī uzņēmuma vadība netikšot mainīta.

"Klātbūtne Igaunijā arī nodrošina “EDGE” stratēģisku piekļuvi Ziemeļeiropai, palielinot mums vērtīgas iespējas visā kontinentā un tālāk, kā arī nostiprina mūsu kā nopietna globāla dalībnieka pozīcijas šajā nozarē," sacīja uzņēmuma “EDGE” izpilddirektors Mansurs Al Mulla.

Tiek augstu vērtēta arī “Milrem Robotics” loma ES militārās robotikas un citu spēju ekosistēmā, ko veicinājušas ES subsīdijas un izpratne, ka ES valstu aizsardzības uzņēmumu un valdību kolektīvi iegūtajām zināšanām galvenokārt jāpaliek Eiropas rokās.

“Milrem” pārstāvis Gerts Hankevics norāda, ka uzņēmums ir noteicis "skaidras juridiskās robežas", lai ierobežotu sensitīva ES un NATO intelektuālā īpašuma koplietošanu ar “EDGE”, solot, ka šāda informācija paliks “tikai” “Milrem” rīcībā.

ES pieeja nosaka, ka dalībvalstu aizsardzības programmas ir ierobežotas pieejamības informācija pat tādiem tuviem sabiedrotajiem kā ASV, tāpēc sagaidāms, ka kaulēšanās par intelektuālo īpašumu nākotnē varētu kļūt par problēmu. Šo aspektu AAE uzņēmuma pārstāvis komentēt atteicās.

"Milrem Robotics” akciju iegāde tika apspriesta un noslēgta, ņemot vērā pašreizējās un gaidāmās ES, NATO programmu īpašās prasības, kurās mēs jau piedalāmies vai plānojam piedalīties nākotnē," viņš teica.

“Milrem” nostiprināja savas pozīcijas ES mēroga aizsardzības robotikas jomā, piedaloties Eiropas Aizsardzības fonda “iMUGS” jeb integrēto modulāro bezpilota zemes sistēmu projektā. Tas ir viens no Eiropas vadošajiem aizsardzības nozares projektiem 32,6 miljonu eiro vērtībā. Tā ietvaros, sadarbojoties 13 bezpilota, kiberdrošības, komandvadības, sensoru un citu inovatīvu risinājumu attīstītājiem no dažādām valstīm, tiek izstrādāta modulāra un pielāgojama bezpilota sistēmu arhitektūra.  “iMUGS” konsorcijā ir arī Latvijas uzņēmums “LMT”.

Projekta mērķis ir standartizēt Eiropas mēroga gaisa un zemes platformu, vadības, kontroles un sakaru iekārtu, sensoru, lietderīgās slodzes un algoritmu ekosistēmu.

Taču ir kāds izaicinājums – jebkāda ietekme ārpus ES ir pieļaujama, ja projekta vadošās valsts valdība sniedz Briselei noteiktas "garantijas", ka ārvalstu īpašumtiesības neapdraudēs bloka drošības intereses un ar projektu saistītā informācija paliks ES rīcībā.

Igaunijas valdība no savas puses jau informējusi, ka pārrunās šo ar ES institūcijām. Iepriekš Igaunijas Aizsardzības ministrija norādījusi, ka uzņēmuma “Milrem” īpašnieku maiņa vēl nav oficiāli apstiprināta, jo darījums vēl neesot pabeigts.

"Igaunijas Aizsardzības ministrija nodrošinās, ka Igaunijas uzņēmumu dalība ES aizsardzības nozares programmās atbilst ES noteikumiem. Ja “Milrem” īpašnieku maiņa tiks apstiprināta un šāds novērtējums tiks uzskatīts par nepieciešamu, tas tiks veikts saskaņā ar attiecīgajiem ES tiesību aktiem un sadarbībā ar Eiropas Komisiju,” norādīja ministrijā.

Šī Igaunijas uzņēmuma pārņemšana tiek uzskatīta par lielāko ārvalstu ieguldījumu Igaunijas aizsardzības rūpniecībā, kāds līdz šim bijis, tāpēc tas jo īpaši izvirza uzmanības centrā to, no kā ES amatpersonas baidās – ka ES intereses varētu tikt pārkāptas.

Līderi Briselē ir vairākkārt mudinājuši visas dalībvalstis pieņemt atbilstošu likumdošanu, īpaši ņemot vērā Krievijas un Ķīnas biznesa sakarus ES. Līdz šim aptuveni divas trešdaļas no 27 bloka dalībvalstīm ir informējušas, ka ieviesta tādas valsts politika, kas aptver ārvalstu tiešo investīciju pārbaudi.

Tikmēr Igaunijas parlaments valdībai jau esot sagatavojis tiesību aktus, lai rūpīgi pārbaudītu ārvalstu tiešās investīcijas, liecina 10. februāra tiešsaistes faktu lapa, ko sagatavojis advokātu birojs “Sorainen”, kuram ir biroji visās trīs Baltijas valstīs un Baltkrievijā.

"Jaunā ārvalstu investīciju režīma galvenais mērķis ir pārbaudīt gan tiešās, gan netiešās investīcijas, ko ieguldījuši ārpus ES esošie investori stratēģiski svarīgās un jutīgās Igaunijas jomās. Tas skars tos uzņēmumus, kas iegādājas 10 procentu vai vairāk akciju vai arī iegūst pilnu kontroli uzņēmumos, uz kuriem attiecas regulējums,” norāda advokātu birojs.

Lai gan Ārvalstu investīciju uzticamības novērtēšanas likums tika pieņemts jau janvārī, spēkā tas stāsties tikai septembrī.

Tikmēr “Milrem Robotics” norāda, ka plāno saglabāt ievērojamo lomu, ko uzņēmums ir uzņēmies militārās un robotikas attīstībā ES kontekstā, pat ja turpmāk būs Emirātu uzņēmuma īpašumā.

Dalies ar šo ziņu