Apvienoto Arābu Emirātu valsts bruņojuma uzņēmums iegādājas “Milrem Robotics” kontrolpaketi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunijas aizsardzības nozares kompānijas "Milrem Robotics" izstrādātā bezpilota sauszemes platforma "THeMIS" demonstrācijā Ādažu poligonā
Foto: št.vsrž Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Valstij piederošais Apvienoto Arābu Emirātu militāro tehnoloģiju un ieroču ražošanas uzņēmums “EDGE Group PJSC” iegādājies Igaunijas robotizēto transportlīdzekļu ražotāja “Milrem Robotics” akciju kontrolpaketi, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR”.

“Milrem Robotics” izpilddirektors un dibinātājs Kuldars Vērsi (Kuldar Väärsi )intervijā “ERR” sacīja, ka pēc darījuma jaunajam investoram pieder 50 % uzņēmuma kapitāldaļu. Pērējās “Milrem Robotics” akcijas pieder pašam K. Vērsi caur citu viņam piederošu uzņēmumu “Sinrob”, kā arī Vācijas aizsardzības uzņēmumam “Krauss-Maffei Wegmann”, kā arī vairākiem Igaunijas privātajiem investoriem un “Milrem Robotics” darbiniekiem.

Pēc K. Vērsi teiktā “Milrem Robotics” tirgus vērtība ir simtos miljonu eiro.

Pēc akciju pārdošanas darījuma, “Milrem Robotics” saglabās savu galveno mītni Tallinā un turpinās darboties kā līdz šim, ar meitasuzņēmumiem Somijā, Zviedrijā, Nīderlandē un ASV. Arī uzņēmuma vadība paliks nemainība.

K.Vērsi skaidroja, ka akciju pārdošanas mērķis bija atrast veidus, kā finansēt uzņēmuma paplašināšanos. “Milrem Robotics” piemērota investora meklēšana prasīja gadu.

"Tas ir ilgstošu sarunu rezultāts. [..] Mēs vēlamies, lai Igaunija būtu vadošais robotikas attīstības centrs, un “Milrem Robotics” to attīstīs. Mēs vēlamies būt pasaules līderi sauszemes robotikas attīstības un ražošanas jomā," viņš teica.

Saskaņā ar K. Vērsi teikto, uzņēmuma darbības virzieni būtiski nemainīsies, taču tiks paplašināta kompānijas darbība, pieņemot darbā jaunus darbiniekus.

"Tuvāko divpadsmit mēnešu laikā mēs pieņemsim darbā vismaz 100 cilvēkus. Lielākā daļa no viņiem būs no Igaunijas, visi amati būs Eiropā. Nākamo trīs gadu laikā mēs redzam, ka mēs pieaugsim no 200 līdz 500 cilvēkiem," viņš teica, piebilstot, ka līdz ar jauno investoru ienākšanu tiks būtiski paplašināts arī “Milrem” produktu portfelis.

“Vispārīgi runājot, šobrīd mums ir divas sauszemes bezpilota mobilitātes platformas - mazā un lielā. Tuvākajā laikā šis skaits pieaugs līdz sešām vai septiņām vienībām," viņš skaidroja. "Turklāt mēs ieviesīsim arī kaujas lauka komandvadības sistēmu elementus, nodrošinot daudz sakārtotāku skatu uz kaujas lauku no robotikas viedokļa," viņš piebilda.

Pēc K.Vērsi teiktā, pēc trim līdz četriem gadiem robotikā gaidāma liela revolūcija. “Milrem Robotics” tai vēlas būt gatava.

"Mums tam ir jāsagatavo uzņēmums, un tas nozīmē, ka mums ir jāaug. Lai augtu, mums ir nepieciešama stabila investīciju plūsma," viņš teica.

“Milrem Robotics” uzraudzības padomes priekšsēdētājs Rīno Terrass (Riho Terras) intervijā “ERR” sacīja, ka jaunais investors sniedz iespējas uzņēmumam iespēju kļūt par globālu izcilības centru militārās robotikas jomā.

"Varējām redzēt, ka kādā brīdī ir sasniegti griesti, kad mēs vairs nevarētu vadīt lietas, paliekot mazs uzņēmums. Tā ir ļoti svarīga investīcija," sacīja R. Terrass.

Saskaņā ar R. Terrasa teikto, pirms lēmuma pieņemšanas tika veiktas iepriekšējās darbības pārbaudes, un netika konstatēti iemesli, kas neļautu pieņemt “EDGE Group” kā jauno investoru.

"Viņiem ir investīcijas citās Eiropas valstīs. Mēs tikko atvērām vēstniecību Apvienotajos Arābu Emirātos, lai piesaistītu investīcijas Igaunijas uzņēmumiem," viņš teica.

Uzņēmums “Milrem Robotics” ir dibināts 2013. gadā. Tas izstrādā un ražo robotizētus risinājumus izmantošanai dažādās sarežģītās vidēs. Uzņēmums izstrādā bezpilota sauszemes transportlīdzekļus un kaujas robotus, kā arī izstrādā militāras koncepcijas bezpilota sistēmām.

“Milrem Robotics galvenie produkti ir “THeMIS” un “Multiscope” bezpilota sauszemes transportlīdzekļi (UGV). Šobrīd uzņēmums izstrādā arī “Type-X” sauszemes platformu.

Dalies ar šo ziņu