Igaunijas “Milrem” sadarbojas ar Norvēģijas “Kongsberg” bezpilota kaujas platformas izstrādē

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defence News
"Milrem Robotics" izstrādātā bezpilota kaujas platforma “Type X RCV”
Foto: Foto: Milrem Robotics

Igaunijas aizsardzības nozares uzņēmums “Milrem Robotics” sadarbojas ar Norvēģijas aizsardzības uzņēmumu “Kongsberg Defense & Aerospace”, bezpilota sauszemes kaujas drona izstrādē. Šī robotizētā kaujas platforma tiks pielāgota Eiropas un ASV armiju militārajām prasībām, ziņo nozares portāls “Defense News”.

Abi uzņēmumi šobrīd aizsardzības nozares izstādē Londonā demonstrē robotizētā transportlīdzekļa konceptmodeli.

“”Milrem Robotics” un “Kongsberg” ir vienojušies turpināt “Type X RCV” platformas izstrādi, integrējot “Kongsberg” sistēmas, lai nodrošinātu to atbilstību pēc iespējas vairāk valstu prasībām, kuras interesējas par šāda veida tehnoloģijām, jo īpaši Ziemeļvalstu, ASV un Rietumeiropas prasībām,” teikts “Milrem Robotics Sweden” vadītāja Sverkera Svorbija paziņojumā.

Igaunijā bāzētais uzņēmums “Milrem Robotics” paplašinājies, atverot birojus Zviedrijā, Somijā un drīzumā arī Nīderlandē un ir vadošais uzņēmums projektam, ko finansē Eiropas Komisijas Eiropas Aizsardzības rūpniecības attīstības programma, lai izstrādātu standartizētu bezpilota sauszemes transportlīdzekļu sistēmu Eiropai.

“Type X RCV” taktiskā transportlīdzekļa platforma ir izstrādāta, lai nodrošinātu vienlīdzīgu vai pārāku uguns jaudu, ko izmantotu vienības ar kājnieku kaujas transportlīdzekļiem, kā arī nodrošinātu mehanizētām vienībām iespēju pārraut ienaidnieka aizsardzību, vienlaikus karaspēkam nodrošinot papildus aizsardzību. Transportlīdzeklis spēj pārvietot līdz pat 50mm lielgabalu, prettanku raķetes un tam piesaistītu dronu.

Saskaņā ar paziņojumu, uzņēmuma “Kongsberg” piedāvātās spējas jau izmanto Norvēģijas armija, kā arī ASV armijas robotu kaujas transportlīdzekļu programma.

Topošie robotizētie kaujas transportlīdzekļi būs aprīkoti ar vairākām viedajām funkcijām, tostarp izsekošanu, navigāciju un šķēršļu noteikšanas spēju, izmantojot mākslīgo intelektu un tā algoritmus. Vēl viena funkcija būs netiešā piedziņa, kas ļaus operatoriem attālināti vadīt transportlīdzekli ar lielāku ātrumu, kas ir svarīgi kaujas atbalsta transportlīdzeklim, lai tas neatpaliktu no mehanizēto kājnieku vienībām.

Dalies ar šo ziņu