“iMUGS” konsorcijs “Milrem Robotics” vadībā veicis projekta pirmo demonstrāciju

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Repute
bilde
Foto: Foto: Milrem Robotics

Konsorcijs, kas pārstāv 31,6 miljonus eiro vērto projektu “iMUGS” un kura mērķis ir izstrādāt Eiropas standarta modulāru bezpilota sauszemes sistēmu (UGS), demonstrējis projekta pirmā posma rezultātus - bezpilota sistēmu izvietošanu kaujas laukā, tām darbojoties kopā ar cilvēku tieši vadītām vienībām un transportlīdzekļiem. Demonstrāciju vadīja konsorcija koordinators, Eiropas vadošais robotikas un autonomo sistēmu izstrādātājs “Milrem Robotics”.

Projekta “iMUGS” (integrētā modulārā bezpilota zemes sistēma) laikā tiks izstrādāta modulāra, kiberdroša un pielāgojama hibrīda bezpilota un cilvēka vadītu sistēmu arhitektūra, lai standartizētu Eiropas mēroga ekosistēmu gaisa un zemes platformām, komandvadībai un sakaru iekārtām, sensoriem, dažādām slodzēm un algoritmiem. Operatīvie izaicinājumi, ko sistēmu arhitektūra risina, ir uzlabota savstarpējā sadarbība, paaugstināta izpratne par situācijām un ātrāka lēmumu pieņemšana.

Sistēma izmantos “Milrem Robotics” bezpilota sauszemes transportlīdzekli “THeMIS” dažādos apstākļos.

“Projekta “iMUGS” galvenais mērķis ir integrēt Eiropas aizsardzības spēkos robotizētas sistēmas ar jau esošām un vadāmām tehnoloģijām, pievienojot kapacitāti, kas pārspēs mūsu pretinieku spējas,” sacīja “Milrem Robotics” izpilddirektors Kuldars Vārsi (Kuldar Väärsi). Viņš atzīmēja, ka “iMUGS” veicinās Eiropas Savienības stratēģisko autonomiju un stiprinās sadarbību starp dalībvalstīm.

Pirmās demonstrācijas laikā konsorcija partneri parādīja, kā “THeMIS” var tikt izvietots kaujas laukā, izmantojot bruņota personāla pārvadātājus, un darboties kopā ar bezpilota gaisa sistēmām. Tehnoloģija, kas tika izmantota, bija aizsardzības uzņēmuma “Krauss-Maffei Wegmann” (KMW) ražotā bruņumašīna “Boxer APC”, kā arī “Acecore Technologies” bezpilota lidaparāts. “Atlas Dynamics” multirotoru bezpilota lidaparāts arī bija daļa no demonstrācijas. 

Kopumā sadarbībā ar Igaunijas Aizsardzības spēkiem tika demonstrēti divi scenāriji.

Pirmajā scenārijā karavīri “Beyond the Line of Sight” (BLOS) jeb ārpus redzes līnijas apstākļos iedarbināja bezpilota sauszemes transportlīdzekli “THeMIS”, uz kura atradās “Acecore” bezpilota lidaparāts, izmantojot tos ienaidnieka atrašanās vietas noteikšanai un mērķēšanai. Pēc mērķa noteikšanas tika pavēlēts raidīt netiešu šāvienu, savukārt pēc tam veiktās darbības tika pārskatītas, izmantojot drona nofilmētos kadrus.

Video, kurā vērojams pirmais demonstrācijas scenārijs:

Otrā scenārija mērķis bija izglābt ievainoto no avarējuša transportlīdzekļa un pēc tam transportlīdzekli atgūt. Abas darbības tika veiktas, izmantojot transportlīdzekli “THeMIS UGV”. Bruņumašīna “Boxer” nogādāja bezpilota sauszemes transportlīdzekli (UGV) misijas zonā, turpretim  “Atlas Dynamics” drons nodrošināja operācijas pārraudzību un izpratni par situāciju.

Video, kurā vērojams otrais demonstrācijas scenārijs:

“Demonstrācija apstiprināja, ka varam nodrošināt kontrolētu mijiedarbību starp cilvēku tieši vadītām un bezpilota sistēmām, kā arī starp aparatūru un programmatūru,” sacīja Tomas Reinings (Thomas Reining), “iMUGS” projekta vadītājs aizsardzības uzņēmumā “Krauss-Maffei Wegmann”.

Prasības standartizētai UGS (standarta bezpilota sauszemes sistēma) ir izvirzījušas septiņas Eiropas Savienības dalībvalstis: Igaunija, kas vienlaikus ir projekta līdere, Beļģija, Somija, Francija, Vācija, Latvija un Spānija.

“Visas iesaistītās valstis ir izrādījušas lielu interesi sniegt savu ieguldījumu Eiropas UGS attīstībā,” sacīja Martins Jēsārs (Martin Jõesaar), “iMUGS” projekta pārstāvis Igaunijas Aizsardzības investīciju centrā. “Valstis saprot, ka tām ir jāaug kopā ar nozari, lai ātri integrētu šāda veida jaunās tehnoloģijas un virzītu industriju izmantot labākus risinājumus.”

“iMUGS” ietver sadarbību ar 13 pusēm: “Milrem Robotics” (projekta koordinators), “Talgen Cybersecurity”, “Safran Electronics & Defense”, “NEXTER Systems”, “Krauss-Maffei Wegmann”, “Diehl Defense”, “Bittium”, “Insta DefSec”, “(Un)Manned”, “dotOcean”, “Latvijas Mobilais Telefons”, “GMV Aerospace and Defense” un Beļģijas Karaliskā militārā akadēmija.

Dalies ar šo ziņu