Nīderlandes bruņotie spēki Lietuvā testē kaujas robotus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Dailystar.co.uk
Bezpilota platforma THeMIS UGV izmēģinājumu laikā Ādažu poligonā
Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija

Nīderlandes armija sākusi bruņotu bezpilota sauszemes transportlīdzekļu (UGV) izmēģinājumus Lietuvā, kļūstot par pirmo NATO valsti, kas uzsākusi kaujas robotu testus lauka apstākļos.

Nīderlandes Karaliskā armija kopš pagājušā mēneša Lietuvā kopā ar Nīderlandes 13. Vieglo brigādi ir izmēģinājusi četrus apbruņotus UGV THeMIS robotus.

Tāpat kā bezpilota drons, UGV var patrulēt autonomi vai tos attālināti pilotē karavīrs. Tas var darboties kā prettanku ieroča platforma, nolaišanās laukums bezpilota lidaparātiem, medicīnas transportlīdzeklis vai pat ugunsdzēsēju mašīna.

Nīderlandes bruņoto spēku pulkvežleitnants Mevisens sacīja: "Mēs esam izvietojuši četras bruņotas [bezpilota] mašīnas darbības eksperimenta ietvaros. Cik man zināms, mēs Rietumos to vēl neesam pieredzējuši."

Viņš piebilda: "Mašīnas ir nodotas eksperimentālai lietošanai operatīvajā vienībā militāri svarīgā vidē. Tie nav vienkārši izmēģinājumi poligonā. Mēs esam blakus Krievijai un viņu uzmanības laukā."

Ir vērts atzīmēt, ka THeMIS UGV nav pilnīgi autonomi, tiem ir nepieciešams kontrolieris, kad tie darbojas. UGV nāvējošus padara to "klusais režīms", kā arī bezceļa iespējas.

Vairāku NATO valstu militārpersonas ir sākušas pētīt autonomo ieroču izmantošanu. Pašlaik šos robotus ir iegādājušās 16 valstis, no kurām 8 ir NATO dalībvalstis, tostarp Igaunija, Francija, Vācija, Nīderlande, Norvēģija, Spānija, Apvienotā Karaliste un ASV.

THeMIS UGV sistēmu izstrādājis Igaunijas mašīnbūves uzņēmums “Milrem Robotics”.

Dalies ar šo ziņu