Nākotnē NBS formas tērpos varētu tikt iestrādāta īpaša vieta žņaugam

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Hakatons
Foto: NBS komanda "ECHO" hakatonā "Defence Makeathon Riga 2022" , seržante D. Kleinberga attēlā vidū. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija  

Šī gada aizsardzības industrijas hakatonā "Defence Makeathon Riga 2022" uzvarēja trīs komandas, piedāvājot funkcionālus drošības un aizsardzības risinājumus, ko nākotnē, iespējams, varētu ieviest Nacionālie bruņotie spēki. Labāko komandu vidū ir arī  NBS komanda ar nosaukumu “ECHO”, kuras sastāvā gan pārstāvji no Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centra, gan karavīrs – glābējs un pirmās paplašinātās palīdzības pasniedzēja seržante Daina Kleinberga. Viņu piedāvātās idejas prototips – žņauga iestrādāšana karavīru formas tērpā – hakatonā demonstrēja visaugstāko izaugsmes potenciālu 48 stundu laikā. Kā “Sargs.lv” stāsta seržante D. Kleinberga, šāds risinājums ievērojami samazinātu pirmās palīdzības sniegšanas laiku situācijā, kad dzīvība jāglābj uzliekot žņaugu, turklāt tas neprasītu daudz investīciju un būtu ātri ieviešams dzīvē.

Seržante D. Kleinberga atzīst, ka sākumā viņu Zemessardzes Zinātnes, pētniecības un inovāciju ieviešanas centra pārstāvji pieaicinājuši kā eksperti, jo noderējušas viņas karavīra-glābēja un arī pirmās paplašinātās palīdzības sniegšanas zināšanas un prasmes. Taču šī ideja viņu tik ļoti aizrāvusi, ka Daina piekritusi startēt komandā nu jau tradicionālajā aizsardzības industrijas hakatonā, kas tika organizēts otro reizi.

Image
hakatons
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija  
“Šo ideju saucu par preventīvo soli dzīvības glābšanai, ko var priekšlaicīgi sagatavot. Tā paredz īpaša “tuneļa” iešūšanu karavīra formas tērpā – piedurknē un bikšu starā, kurā pēc vajadzības un atkarībā no militārā uzdevuma var ievietot žņaugu. Tas noder pie ievainojumiem ekstremitātēs – rokās un kājās, jo ar žņaugu var ātri apturēt dzīvībai bīstamu asiņošanu,” viņa stāsta.

Seržante D. Kleinberga atzīst, ka jau tagad spēkā esošie noteikumi paredz, ka bruņotajos spēkos pirmās paplašinātās palīdzības līmenī karavīru un zemessargu individuālajā ekipējumā, pēc paplašinātās pirmās palīdzības kursa pabeigšanas, ir jābūt diviem žņaugiem – viens atrodas individuālajā somiņā, bet otrs – uz uzkabes.

Image
hakatons
Foto: Gatis Dieziņš Aizsardzības ministrija  

Pēc noteikumiem karavīriem jāspēj žņaugu uzlikt 30 sekundēs, kas, protams, ir iespējams, ja vien tam regulāri trenējas. Taču, ja žņaugs ir ievērts pareizajā lokācijas vietā, tad šis process aizņem tikai līdz 10 sekundēm, tādējādi ietaupot dzīvības glābšanā tik svarīgo laiku.

“Praktiski parādījām žūrijai, ka tas tiešām strādā. Mums bija izveidots prototips un ievērts žņaugs vecas formas tērpa jakas piedurknē, bet otrs bija ielikts individuālajā pirmās palīdzības jeb modulārajā somiņā. Uzņēmām laiku, cik ātri var izmantot vienu un otru. Rezultāts bija nepilnas desmit sekundes pret apmēram 40 sekundēm,” stāsta seržante D. Kleinberga, kura pati arī hakatonā strādājusi pie tuneļa šūšanas, jo viņai ir arī šādas prasmes.

Komanda “ECHO” šajā hakatonā ieguva kopumā trīs balvas – galveno balvu – 1000 eiro par idejas augstāko potenciālu, kā arī divas specbalvas no hakatona atbalstītājiem – uzņēmumiem "Atlas", un "Brasa Defence Systems".  

Image
hakatons
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Uz jautājumu, kādi ir tālākie soļi idejas iedzīvināšanai bruņotajos spēkos, seržante D. Kleinberga stāsta – tagad hakatonā iegūtais finansējums tiks izmantots prototipa izveidei reālā formas tērpā, lai to varētu piedāvāt karavīriem un zemessargiem testēšanai mācību vidē.

Ja bruņotie spēki šo prototipu akceptēs, tad jau drīzā nākotnē jaunajos karavīra formas tērpos varētu tikts iestrādāta šī speciālā vieta žņaugam. Seržante D. Kleinberga stāsta, ka līdzīgus risinājumus izmanto arī citu valstu armijās, bet atšķirība ir tajā, ka žņaugs ir piešūts un atrodas tunelī pastāvīgi.

“Pētīju un klausījos, ko stāsta, piemēram, ASV, britu un ukraiņu karavīri. Balstoties uz citu valstu pieredzi, arī mums jādomā uz priekšu – jāmācās no viņiem, lai mēs varētu labāk sagatavoties,” viņa saka, piebilstot, ka līdzīgs risinājums pirms daudziem gadiem ieviests arī ASV armijas speciālo spēku formas tērpos, bet tur tas iestrādāts kreklā, kuram tas ir piešūts.
Image
hakatons
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka no 9. līdz 11. decembrim Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centrā notika aizsardzības industrijas hakatons “Defence Makeathon Riga 2022” ar mērķi veidot ekosistēmu jaunu aizsardzības tehnoloģiju un risinājumu izstrādes veicināšanai. To organizēja Aizsardzības ministrija un NBS sadarbībā ar RTU Zinātnes un inovāciju centru.

Image
hakatons
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

"Defence Makeathon Riga 2022" piedalījās gandrīz 100 dalībnieki, teju 30% no tiem - RTU studenti un zinātnieki. Daudzi hakatona dalībnieki pārstāvēja arī Latvijas Republikas Zemessardzes rindas. Gandrīz katrā no komandām bija kāds dalībnieks ar militāro pieredzi, kas ļāva izstrādāt tādus risinājumus, kas būtu maksimāli pietuvināti militārās jomas vajadzībām.

Kopumā 48 stundu laikā hakatonā tika attīstītas 16 inovatīvas idejas, lai gan hakatona sākumā prezentēto ideju skaits bija vēl lielāks - 23.

Image
hakatons
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kā mentori un žūrijas locekļi tika piesaistīti Nacionālo bruņoto spēku, Aizsardzības ministrijas, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas, Rīgas Tehniskās universitātes un vairāku Latvijas uzņēmumu eksperti.

Par ceļu monitoringa sistēmu izlūkošanas un novērošanas vajadzībām uzvaras laurus hakatona nominācijā "Progresīvākais risinājums" plūca komanda "PAPA", bet nominācijā "Lielākais progress" uzvarēja komanda "TANGO" par autonomu modulāro ūdens platformu. Tā hakatona laikā tika testēta RTU peldbaseinā.

"TANGO" un "PAPA" ieguva arī RTU Zinātnes un inovāciju centra specbalvu, kas nodrošinās komandām iespēju turpināt pilnveidot izstrādātos prototipus, izmantojot RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikas atvērtā tipa darbnīcas "theLab" personāla konsultācijas un telpas tālākai idejas attīstībai.

Image
hakatons
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Savukārt Latvijas Aizsardzības ministrijas un NBS specbalvu saņēma komandas "SIERRA" un "CHARLIE". Pirmā attīstīja tehnoloģiju, kas ļautu aprēķināt koordinātas plaša patēriņa droniem, savukārt otra - risinājumu, kas var palīdzēt noteikt objekta koordinātas ar militāro dronu palīdzību.

Specbalvas komandām piešķīra arī citi hakatona sadarbības partneri – uzņēmumi "Atlas", "Brasa Defence Systems", "Edge Autonomy" un mobilo sakaru operators "Latvijas Mobilais Telefons".

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Latvijā pirmais aizsardzības industrijas hakatons “Garage48 Defence Makeathon 2020”, ko toreiz Aizsardzības ministrija organizēja sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Igaunijas nevalstisko organizāciju “Garage 48”, norisinājās 2020. gada februārī.

Image
hakatons
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pirmajā aizsardzības hakatonā uzvarēja komanda ar prototipu “Radio Silence” – lāzera komunikācijas sistēmu, kas spēj pārraidīt informāciju desmitiem kilometru attālumā, arī ārpus redzamības zonas.

Otro vietu ieguva komanda “Terminator Turret”, izstrādājot prototipu tālvadības prettanku raķešu sistēmas tornim, kas atpazīst pretinieku bruņu transportlīdzekļus un spēj tēmēt uz tiem. Savukārt trešā vieta komandai “Command & Control” par izstrādāto sistēmu, kas pretinieku bruņoto spēku vienību atrašanās vietu ar īsziņu palīdzību spēj atainot uz komandiera stratēģiskās kartes.

Kā “Sargs.lv” atzīst Nacionālās aizsardzības akadēmijas Aizsardzības tehnoloģiju un inovāciju centra (ATIC) direktors Mārtiņš Mežulis, dalība šādos aizsardzības inovācijas pasākumos ir iespēja gan jau sevi pierādījušiem uzņēmumiem, gan jaunajiem censoņiem prezentēt sevi un savas idejas. Tāpat arī hakatona laikā tiek veikta prototipu sākotnējā testēšana un iespējams saņemt pirmo atgriezenisko saiti no industrijas un aizsardzības nozares pārstāvjiem – vai šai idejai ir potenciāls un pielietojums bruņotajos spēkos.

Tālāk jau idejas autori patstāvīgi meklē resursus, lai ideju attīstītu, un kā viena no iespējām finansējuma saņemšanai ir arī Aizsardzības ministrijas izsludinātais grantu projektu konkurss.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka arī šovasar Aizsardzības ministrija aicināja Latvijā reģistrētus komersantus piedalīties nu jau piektajā grantu projektu konkursā inovatīvu militāra vai divējāda pielietojuma produktu izstrādei.

Šī gada grantu konkursa prioritārās tēmas bija bruņojums un specializētie inženiertehniskie risinājumi, aizsardzības līdzekļi no ķīmiskajiem, bioloģiskajiem, radioloģiskajiem un kodolieročiem un materiāliem, kā arī mākslīgais intelekts un simulācijas sistēmas.

Image
hakatons
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Iesniegtie projekti tiek vērtēti pēc tādiem kritērijiem kā produkta pielietojamība aizsardzības un drošības nozarē, komersanta vispārējā spēja attīstīt projektu, produkta novitāte, tehnoloģiskā ietilpība, pētniecības organizāciju iesaiste, kā arī starptautiskā konkurētspēja un ekonomiskā ietekme uz komersanta turpmāko komercdarbību.

* Vārds hakatons jeb tehnoloģiju maratons ir radies no angļu valodas vārdiem "hacking" un "marathon". Tā pirmsākumi ir meklējami 1999. gadā informāciju tehnoloģiju jeb IT industrijā ASV un Kanādā. Kopš tā laika arī radies hakatonu formāts – 48 stundas. Šajā laikā tiek izvirzīts konkrēts izaicinājums, kuram komandas meklē atbilstošākos risinājumus un idejas.

Dalies ar šo ziņu