Līdzīgus nozares hakatonus Aizsardzības ministrija plāno organizēt arī turpmāk

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
hakatons
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pēc pirmā aizsardzības industrijas hakatona* jeb tehnoloģiju maratona 48 stundu garumā veiksmīgas aizvadīšanas Aizsardzības ministrija pauž gatavību līdzīgus pasākumus rīkot arī turpmāk. Iespējams, tad uzsvars tiktu likts uz konkrētas aizsardzības jomas produkta prototipa izveidi, kā arī plašāk piesaistīti industrijas pārstāvji, informē Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pagājušajā nedēļas nogalē noslēdzās Latvijā pirmais aizsardzības industrijas hakatons “Garage48 Defence Makeathon 2020”, ko Aizsardzības ministrija organizēja sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Igaunijas nevalstisko organizāciju “Garage 48”. Savukārt kā mentori un žūrijas locekļi tika piesaistīti Nacionālo bruņoto spēku, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas, Rīgas Tehniskās universitātes un vairāku Latvijas un ārvalstu uzņēmumu eksperti, tai skaitā Igaunijas elektronikas inženieru biroja galvenais tehnoloģiju speciālists Indreks Rebane (Indrek Rebane).

Žūrijā bija arī Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, kurš atzīst, ka šo 48 stundu laikā izstrādātie prototipi viņu patīkami pārsteiguši. Viņaprāt, trīs galveno godalgu saņēmējkomandas gan no inovatīvās pieejas, gan no iespējamā praktiskā pielietojuma vērtējamas kā ļoti perspektīvas.

Jānis Garisons, hakatons

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Tas, ko arī uzsvēru, pasniedzot balvas šī ideju maratona uzvarētājiem, ka šis ir pirmais solis – saprast, vai ideju iespējams realizēt dzīvē. Otrs solis jau varētu būt – dalība Aizsardzības ministrijas grantu konkursā. Tā mērķis ir atbalstīt ar aizsardzības nozari saistītu militāra vai divējāda lietojuma produktu projektu īstenošanu, kā arī veicināt aizsardzības un drošības industrijā ietilpstošo mazo un vidējo uzņēmumu inovācijas,” pauž J. Garisons

Faktiski arī šajā hakatonā pārstāvēto ideju autori var dibināt jaunu uzņēmumu, piemēram, start-up formā vai arī pievienoties jau kādam esošam industrijas uzņēmumam. Industrijas klātbūtne  šajā ideju procesā ir svarīga, jo tā vērtē gala produkta praktisko pusi – vai pēc tā būs pieprasījums, kā arī uzliek sava veida kontroles rāmi, lai pētniecības darbs nonāk līdz reālam rezultātam.

Plānots, ka līdzīgus aizsardzības industrijas hakatonus Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Rīgas tehnisko universitāti un aizsardzības industriju varētu organizēt arī turpmāk, bet tad jau fokuss varētu būt uz kādas noteiktas aizsardzības jomas produktiem. Turklāt nākotnē šajos pasākumos varētu plašāk iesaistīt aizsardzības industrijas uzņēmumus, kuri potenciāli varētu būt ieinteresēti konkrētu produktu izstrādē.

Kā jau “Sargs.lv” rakstīja – pirmajā aizsardzības hakatonā “Garage48 Defence Makeathon 2020” uzvarēja komanda ar prototipu “Radio Silence” – lāzera komunikācijas sistēmu, kas spēj pārraidīt informāciju desmitiem kilometru attālumā, arī ārpus redzamības zonas.

Otro vietu ieguva komanda “Terminator Turret”, izstrādājot prototipu tālvadības prettanku raķešu sistēmas tornim, kas atpazīst pretinieku bruņu transportlīdzekļus un spēj tēmēt uz tiem.

Savukārt trešā vieta komandai “Command & Control” par izstrādāto sistēmu, kas pretinieku bruņoto spēku vienību atrašanās vietu ar īsziņu palīdzību spēj atainot uz komandiera stratēģiskās kartes.

Hakatonā tika pieteiktas vairāk nekā 30 idejas, un pēc atklāšanas pasākuma un ideju prezentācijām izveidojās 14 komandas, kuras visas nedēļas nogales garumā strādāja pie savu ideju prototipiem. Kopumā hakatonā piedalījās vairāk nekā 130 dalībnieku un mentoru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī Latvijā dzīvojošie studenti no Lielbritānijas, Indijas, Somijas, Armēnijas, Namībijas, ASV, Brazīlijas un vairākām citām valstīm.

 

* Vārds hakatons jeb tehnoloģiju maratons ir radies no angļu valodas vārdiem "hacking" un "marathon". To pirmsākumi ir meklējami 1999. gadā informāciju tehnoloģiju jeb IT industrijā ASV un Kanādā. Kopš tā laika arī radies hakatonu formāts – 48 stundas. Šajā laikā tiek izvirzīts konkrēts izaicinājums, kuram komandas meklē atbilstošākos risinājumus.

Dalies ar šo ziņu