Sācies Latvijā pirmais aizsardzības industrijas hakatons

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
hakatons
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Vairāk nekā  130 cilvēku pulcējušies Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikas telpās, lai 48 stundu laikā Latvijā pirmajā aizsardzības industrijas hakatonā “Garage48 Defence Makeathon 2020” radītu funkcionējošus drošības un aizsardzības risinājumu prototipus.

Hakatonu “Garage48 Defence Makeathon 2020” atklāja aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Rīgas Tehniskās universitātes zinātņu prorektora vietnieks prof. Dr. sc. ing. Gatis Bažbauers.

Aizsardzības ministrs uzsver – Latvija ir maza valsts un lai nosargātu tās vērtības, brīvību un neatkarību, tai ir nepārtraukti jābūt attīstībā un izaugsmē. “Tas nozīmē, ka Latvijai ir nepieciešama efektivitāte, inovācijas un tās iespējami ātrāk jāizmanto praksē, integrējot tās.”

hakatons

Foto Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

A. Pabriks pauž, ka Latvijai, esot vienai no NATO dalībvalstīm, kas aizsardzības spēju attīstībā iegulda 2% no IKP, sniedz iespēju arī ieguldīt militārajā industrijā. Ministrs norāda, ka šis atbalsts turpinās augt neļaujot vēsturei atkārtoties.

“Šodien jūs piepildāt trīs misijas. Pirmā – ja vēlies dzīvot mierā, ir jāgatavojas karam. Šodien mēs visi ieguldām mierā, radot labākas aizsardzības tehnoloģijas. Otra - vēsturiski, tehnoloģijas, kuras tikušas radītas militāriem mērķiem, nereti kļūst pieejamas sabiedrībai. Iespējams radīsiet inovācijas, kuras visi lietosim rīt. Jūsu trešā misija ir ar radītajām inovācijām, radīt labu ietekmi uz sabiedrību. Risinājumi, kurus radīsiet stiprinās un uzlabos drošību,“ norāda G. Bažbauers.

Dalībai hakatonā pieteiktas vairāk nekā 30 idejas, piemēram, konceptuāls ložu novirzes mehānisms, infrasarkano staru kamera, kas ļautu novērošanu veikt arī lielā attālumā un sliktas redzamības apstākļos, risinājumi drošai balss un datu pārraidei aizsardzības un glābšanas dienestu vajadzībām, un daudzas citas.

Aizsardzības ministrs, dalībniekiem uzsākot prototipu izstrādi, vēlēja produktīvu sadarbību ar mērķi radīt ikdienu ne vien vieglāku, bet arī efektīvāku un drošāku.

Dalībai hakatonā pieteikušies dalībnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī studenti un Latvijā dzīvojošie no Lielbritānijas, Indijas, Somijas, Armēnijas, Namībijas, ASV, Brazīlijas un vairākām citām valstīm.

hakatons

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Dalībnieki prototipus izstrādā grupās, savukārt veiksmīgākai ideju attīstībai un prototipu izstrādei dalībniekiem nodrošināts mentoru atbalsts. Padomus aizsardzības jomā iespējams vaicāt Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem, piemēram, Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandierim pulkvežleitnantam Aivaram Krjukovam. Biznesa attīstības jautājumos konsultēs Igaunijas uzņēmuma “ DefSecIntel”  līdzdibinātājs Jānus Tams, bet tehniski atbalstīs Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrika un vairāki citi produkta dizaina, prototipēšanas, 3D modelēšanas, programmatūras izstrādes un kiberdrošības eksperti. Hakatonā kā mentori piedalās arī industrijas uzņēmumu pārstāvji, piemēram, “ UAV Factory”  dibinātājs Konstatīns Popiks, “SRC Brasa”  dibinātājs Kristiāns Brēdermanis, “ Exonicus”  līdzdibinātājs Sandis Kondrāts.

"Garage 48 Defence Makeathon 2020” uzvarētāji balvā saņems braucienu uz pasaulē lielāko nozares izstādi “Eurosatory 2020”, ko piedāvā Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija, iespēju prezentēt savu ideju “Industrijas dienā 2020”, biļetes uz tehnoloģiju festivāliem “Techchill” un “Lattitute59”, naudas balvu no uzņēmuma “UAV Factory“ un iespēju apmeklēt to. Savukārt “SRC Brasa” balvā nodrošinās taktisko ekipējumu 1000 eiro vērtībā, bet “Energolukss” dāvinās braucienu pie elektrisko tīklu ražotāja “SOCOMEC”. Turklāt Aizsardzības ministrija uzvarētājiem nodrošinās arī lidojumu ar Gaisa spēku helikopteru un braucienu ar Jūras spēku kuģi.

Dalies ar šo ziņu