Pirmajā aizsardzības hakatonā uzvar datu pārraides sistēmas prototips

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
hakatons
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Noslēdzies Latvijā līdz šim pirmais aizsardzības industrijas hakatons* “Garage48 Defence Makeathon 2020” – 48 stundu ilgs tehnoloģiju ideju maratons, kurā profesionālu mentoru vadībā komandām bija iespēja radīt jaunus, dzīvotspējīgus, uz modernajām tehnoloģijām balstītus aizsardzības risinājumu prototipus. Tajā uzvarēja komanda ar prototipu “Radio silence” – lāzera komunikācijas sistēmu, kas spēj pārraidīt informāciju desmitiem kilometru attālumā, arī ārpus redzamības zonas.

No 31. janvāra līdz 2. februārim Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrika bija pārvērtusies par darba un dzīves vietu daudziem ideju ģenerētājiem. Šo trīs dienu laikā hakatona dalībniekiem ar mentoru – gan Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku, gan RTU, pašmāju industrijas uzņēmumu un ārvalstu ekspertu –  palīdzību bija jāizstrādā funkcionējoši drošības un aizsardzības risinājumu prototipi.

31. janvāra vakarā, atklājot šo ideju realizācijas maratonu, aizsardzības ministrs Artis Pabriks dalībniekiem sacīja – “Latvija ir maza valsts un lai nosargātu tās vērtības, brīvību un neatkarību, tai ir nepārtraukti jābūt attīstībā un izaugsmē. Tas nozīmē, ka Latvijai ir nepieciešama efektivitāte, inovācijas un tās iespējami ātrāk jāizmanto praksē, integrējot tās.”

Pēc tam 35 dalībnieki pārējiem klātesošajiem sniedza 90 sekunžu īsas prezentācijas par savu jaunā prototipa ideju. Šīs pasākuma daļas mērķis bija pašiem dalībniekiem atsijāt idejas, kuras realizēt turpmāko 48 stundu garumā, kā rezultātā dalībnieki sadalījās 14 daudznacionālās komandās.

hakatons

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Darbs sākās jau neilgi pēc prezentācijām, komandām iekārtojot savas darba stacijas un sākot projektēšanu. 1. februāra rītā komandām bija jādodas uz pirmo kontrolpunktu, lai mentoriem prezentētu savus plānus un paredzētu potenciālos sarežģījumus prototipa izstrādē. Pēc mentoru ieteikumiem dažas komandas lēma sākotnējo prototipa konceptu vienkāršot, lai līdz hakatona noslēgumam to spētu pabeigt.

Tad sākās prototipi realizēšanas aktīvā fāze – nepieciešamo metāla konstrukciju griešana un metināšanas, kā arī mikroshēmu lodēšanas. Savukārt tās komandas, kuras par savu mērķi bija izvirzījušas digitālu risinājumu izstrādi, cītīgi strādāja pie jauno programmu un algoritmu izstrādes.

2. februāra rītā pēc ilga un grūta darba visas nakts garumā vairākas komandas saviem mentoriem kontrolpunktā nu jau varēja atrādīt sava prototipa aptuvenos apveidus. Visas dienas garumā tika strādāts pie tā, lai līdz vakaram darbi būtu gatavi un prezentējami. Pirms tam tika veikti vairāki testi – vai izveidotais prototips arī reāli darbojas. Divas no komandām prototipu testēšanu nevarēja veikt RTU Dizaina fabrikas telpās, jo tam bija nepieciešams vairāk telpas.   Tāpēc “Decoy Drone” komanda savu bezpilota lidaparātu ar dūmu granātu testēja ārā, savukārt, “Boat Grid” komanda savu bezpilota kuģi izmēģināja RTU publiskajā peldbaseinā.

hakatons

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Visbeidzot vakarā komandas savus izveidotos prototipus prezentēja žūrijai, kurā darbus vērtēja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba izpildsekretārs komandkapteinis Māris Polencs, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle, Rīgas Tehniskās universitātes zinātņu prorektors Tālis Juhna, “LMT” viceprezidents Ingmārs Pūķis un Igaunijas elektronikas inženieru biroja galvenais tehnoloģiju specialists Indreks Rebane (Indrek Rebane).

hakatons

J. Garisons attēlā vidū. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kā hakatona apbalvošanā sacīja žūrijas loceklis Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, dalībnieki ar savām idejām pat pārspējuši viņa gaidas. “Es kā zemessargs gribētu, lai daudzi hakatonā izstrādātie prototipi arī tiktu ieviesti dzīvē. Tajā pašā laikā kā ministrijas valsts sekretārs zinu, cik tas viss varētu izmaksāt. Bet jūs paveicāt lielisku darbu,” pauda J. Garisons.

Pēc žūrijas vienbalsīga vērtējuma pirmo vietu šajā hakatonā ieguva komanda par darbu “Radio Silence” – lāzera komunikācijas sistēmu, kas spēj pārraidīt informāciju desmitiem kilometru attālumā. Datus iespējams pārraidīt ne tikai tiešā virzienā, bet arī, izmantojot mākoņus, sienas un citus objektus, lai atstarotu lāzera staru. Lāzera uztvērējs pamatā sastāv no kanalizācijas caurules un sadzīves preču veikalos nopērkama spoguļa, kas izmantots lāzera uztveršanai precīzā punktā. Komandas dalībnieki balvā saņēma iespēju doties ekskursijā uz pašmāju uzņēmumu “UAV Factory”, kas ražo bezpilotu lidaparātus un tos piegādā arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Tāpat viņi kā skatītāji šogad varēs piedalīties Sauszemes spēku mācībās un ieguva arī ceļa zīmi uz pasaulē lielāko nozares izstādi “Eurosatory 2020”, ko nodrošinās Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija projekta „Latvijas Drošības un aizsardzības klastera izveide” ietvaros un ielūgumu uz Aizsardzības ministrijas un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas organizēto Industriju dienu, kas norisināsies š.g.11.martā.

Šī hakatona vadītājs un koordinators, IT uzņēmuma “Mooncascade” līdzdibinātājs Prīts Salumā (Priit Salumaa), kurš ar dalībniekiem pavadīja visas trīs dienas, vērojot komandu darbu, sacīja, ka uzvarētāji šo titulu tiešām pelnījuši. 

“Visas idejas bija diezgan trakas, bet labā nozīmē. Arī tā, kas uzvarēja. Jo viņi tik nopietnam prototipam ir izmantojuši faktiski jebkurā veikalā nopērkamas lietas – kanalizācijas cauruli un spoguli. Šādos pasākumos daudzi inženiertehniski risinājumi ir vienkārši neticami” sacīja P. Salumā.

Viņš stāsta, ka nesen aizsardzības industrijas hakatons noticis Tartu, Igaunijā, un vairākas idejas esot bijušas līdzīgas tām, kuras tika prezentētas Rīgā. Tas liecina, ka dalībnieki ir uz viena viļņa, piedāvājot prototipus militāriem un aizsardzības mērķiem. “Tajā pašā laikā bija arī daudz atšķirīgu ideju. Un tas, kas mūs vieno – abas valstis esam NATO sastāvā, daudzas problēmas mums ir kopīgas. Un patiesībā, izstrādājot kādu risinājumu Igaunijā vai Latvijā, to varbūt pat varētu pielāgot visai Baltijai un arī citām NATO dalībvalstīm,” pauda P. Salumā. 

Otrā vieta komandai par darbu “Terminator Turret” – tālvadības prettanku raķešu sistēmas torni, kas atpazīst pretinieku bruņu transportlīdzekļus un tēmē uz tiem. Lai gan sistēma spēj atšķirt pretinieku no civilā transportlīdzekļa, komandu izšaut raķeti dod karavīrs. Viņi balvā saņēma 300 eiro naudas balvu no uzņēmuma “UAV Factory”, kā arī ceļa zīmi no Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas uz  nozares izstādi “Eurosatory 2020”.

hakatons

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Savukārt trešo vietu hakatonā ieguva komanda kas izstrādāja “Command & Control” – sistēmu, kas pretinieku bruņoto spēku vienību atrašanās vietu ar īsziņu palīdzību spēj atainot uz komandiera stratēģiskās kartes. Šīs idejas autors – Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 1. mehanizētā kājnieku bataljona karavīrs.  Prototipa izstrādātāji balvā saņēma iespēju doties un tehnoloģiju festivālu “TechChill 2020”, kā arī ekskursiju uz  pašmāju uzņēmumu “UAV Factory”.

Arī pārējie hakatona dalībnieki saņēma īpašās veicināšanas balvas. Piemēram, komanda, kas veidoja jūras dronus, saņēma Jūras spēku specbalvu – iespēju pavadīt dienu uz Jūras spēku kuģa jūrā. Savukārt “Dzīvības glābēju” balvu – sertifikātu Industriju dienām un iespēju pavadīt dienu kopā ar helikoptera komandu saņēma “Freeze Dry Plasma” izstrādātāji, bet  “RFID4 Inventory” komanda saņēma balvu no uzņēmuma  “SRC Brasa” – taktisko ekipējumu 1000 eiro vērtībā. “Speciālo inovāciju balvu” – iespēju apmeklēt uzņēmumu “UAV Factory” un braucienu pie rezerves barošanas sistēmu ražotāja SOCOMEC Francijā vai Itālijā, ko nodrošinās uzņēmums „Energolukss”,  saņēma “Physically Secure Server”.

Latvijā pirmo aizsardzības industrijas hakatonu organizē Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Igaunijas nevalstisko organizāciju “Garage 48”. Aizsardzības ministrija hakatona organizēšanai no sava 2019. gada budžeta sniegusi finansiālu atbalstu 50 000 eiro apmērā.

Hakatonā “Garage48 Defence Makeathon 2020” tika pieteiktas vairāk nekā 30 idejas, un pēc atklāšanas pasākuma un ideju prezentācijām izveidojās 14 komandas, kuras visas nedēļas nogales garumā strādāja pie savu ideju prototipiem. Kopumā hakatonā piedalījās vairāk nekā 130 dalībnieku un mentoru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī studenti un Latvijā dzīvojošie no Lielbritānijas, Indijas, Somijas, Armēnijas, Namībijas, ASV, Brazīlijas un vairākām citām valstīm.

 

* Vārds hakatons jeb tehnoloģiju maratons ir radies no diviem angļu valodas vārdiem "hacking" un "marathon". To pirmsākumi ir meklējami 1999. gadā informāciju tehnoloģiju jeb IT industrijā ASV un Kanādā. Kopš tā laika arī radies hakatonu formāts – 48 stundas. Šajā laikā tiek izvirzīts konkrēts izaicinājums, kuram komandas meklē atbilstošākos risinājumus.

Dalies ar šo ziņu