A. Pabriks: Hakatonā vēlos ieraudzīt prototipus asimetriskajai kara darbībai

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Latvijai ir svarīgi izstrādāt dažāda veida līdzekļus un ieročus asimetriskās karadarbības vešanai, tostarp uzbrukuma ieročus, tā, komentējot vēlamo rezultātu, ko vēlētos saņemt no jauno zinātnieku komandām pirmajā aizsardzības industrijas hakatonā, portālam “Sargs.lv” teica aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš atzina - lai cik tas nebūtu nepatīkami, kari allaž  ir veicinājuši tehnisko progresu un jaunu tehnoloģiju attīstību, jo to apstākļos allaž galvenā doma bijusi pārsvara iegūšana pār pretinieku visiem iespējamiem līdzekļiem.

Runājot par šajā nedēļas nogalē Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikā notiekošo hakatonu, ministrs sacīja, ka zinātnieku izstrādātajos risinājumos vēlētos redzēt līdzekli hibrīda veida draudu apkarošanai un kiberdrošības palielināšanai.

“Neviens nākamais karš vai konflikts nebūs tāds, kā iepriekšējais. [..] Mums jāsāk domāt par krēslas zonu – par to, kas notiek kiberpasaulē. Ja mēs varam dabūt tehnoloģijas, iegūt mākslīgo intelektu, ko savienojot varētu izstrādāt dažāda veida informācijas iegūšanas vai asimetriskā uzbrukuma ieročus, tas mums ļoti palīdzētu. Jāteic, ka interneta laukā atšķirībā no konvencionālās karadarbības starp mazām un lielām valstīm atšķirību nav,” viņš sacīja.

Ministrs uzsvēra, kopš Aizsardzības nozarei ir palielināts budžeta finansējums, paveras daudz plašākas iespējas ar “sēklas naudu” atbalstīt dažādas zinātnieku izstrādes, jo, izstrādājot šādus produktus, Latvija miera laikā spētu palielināt eksporta apjomus, bet kara laikā nodrošināt sevi ar līdzekļiem, ko izmantot pretinieka apturēšanai.

“Mēs pēdējos piecos līdz septiņos gados esam spēruši lielu soli uz priekšu, jo mums lēnām attīstās zināmi segmenti militārajā industrijā, mums attīstās pētniecības grupas un augstskolas. Izstrādājot produktus, var skatīties uz to, kas notiek pasaulē, kā arī tos salāgot ar Latvijas vajadzībām. Šī salāgošana notiek paātrinātā tempā. Šobrīd zinātniekiem savas inovācijas iespējams pārbaudīt praksē, turklāt miera apstākļos mēs ar to varam veicināt Latvijas attīstību un labklājību,” sacīja Pabriks.

Ministrs atzina, ka jauno pētnieku Interese par aizsardzības jomai domātu produktu izstrādi ir liela, taču reāli pielietojams izrādās katrs piektais produkts. “Tomēr tas nenozīmē, ka tajā nevajag ieguldīt naudu. Mēs dodam sēklas pētniecībai, lai veicinātu, ka zinātnieki nebaidās, ka viņiem veidojas alternatīvā domāšana. Bez finansējuma neko tādu iegūt nevar,” viņš sacīja.

Starptautiskais makatons “Garage48 Defence Makeathon 2020” Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikā norisināsies līdz 2. februārim. Uzvarētāji balvā saņems braucienu uz pasaulē lielāko nozares izstādi “Eurosatory 2020”, ko piedāvā Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija, iespēju prezentēt savu ideju “Industrijas dienā 2020”, biļetes uz tehnoloģiju festivāliem “Techchill” un “Lattitute59”, naudas balvu no uzņēmuma “UAV Factory“  un iespēju apmeklēt to.  

Hakatonu organizē Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Igaunijas nevalstisko organizāciju “Garage 48”. Aizsardzības ministrija hakatona organizēšanai no sava 2019. gada budžeta sniegusi finansiālu atbalstu 50 000 eiro apmērā.

Dalies ar šo ziņu