Zinātnieki 24 stundu hakatonā izstrādās bruņotajiem spēkiem domāta produkta prototipu

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Hakatons
Foto: Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

Janvāra beigās Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrika rīkos kārtējo jauno zinātnieku un uzņēmēju hakatonu un mekatonu, kurā 24 stundu garumā plānots attīstīt idejas, radot jaunu produktu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Kā tas notiks, to intervijā aizsardzības nozares portālam “Sargs.lv” stāsta Rīgas tehniskās universitātes prorektors Tālis Juhna.

T. Juhna atzīst, pēdējo gadu laikā Latvijas militārās ražošanas ekosistēma dinamiski attīstījusies. Par to šobrīd ir ir interese kā no zinātniekiem, tā arī uzņēmējiem.

“Lielākais izaicinājums mums visiem būs kopīgi saprast, ka, lai nonāktu līdz reālam produktam, būs vajadzīgas investīcijas. Hakatonā var radīt prototipu vai idejas, taču tālāk tas viss jāievieš ražošanā,” skaidroja Rīgas Tehniskās universitātes prorektors, vienlaikus piebilstot, ka līdz ar jaunu produktu izstrādi veidojas arī zinātnieku un uzņēmēju kopīgi veidoti jaunuzņēmumi, kuri tālāk nodarbojas ar idejas pielāgošanu tirgum.

Juhna atzīst, pēdējo gadu laikā interese par Latvijā radītām inovācijām nāk arī no Aizsardzības ministrijas. Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikas loma šajā izstrādē ir kā vietai, kur jauninājumu idejas tiek pārvērstas praktiskā produktā. “Ja ir iestrādes un ja ir prototipi, tad mēs to autoriem varam palīdzēt. Jaunie uzņēmumi, kas nāk ar savām idejām ir dinamiski un saprotošāki. Ik reizi hakatronos un mekatronos es redzu jaunus uzņēmumus, kuri militārajā jomā līdz šim nav strādājuši, bet uz to apzināti virzās, redzot savu produktu pielietojumu tieši te,” stāsta Rīgas Tehniskās universitātes prorektors.Pēc T. Juhnas teiktā, šobrīd Latvijā tiek attīstīts plašs aizsardzības nozarēs izmantojamo produktu klāsts – sākot no pārtikas un specializētajam apģērbam līdz pat robotikai.

“Mūsu stiprā puse ir zinātnē balstītās tehnoloģijas. Tomēr, lai tās radītu, jābūt kaut kam jaunam un unikālam. Jāatrod mūsu nišas. Te labs piemērs ir dažādi bruņu audumi, jauna tipa bruņuvestes, kā arī viedie tekstili, kas, piemēram reaģē uz temperatūras izmaiņām. Tas ko vēlos novēlēt produktu izstrādātājiem – skatieties nišās! Tajās, kur nav šādu produktu.”
Juhna
Rīgas Tehniskās universitātes prorektors
Tālis Juhna

Pēc Rīgas Tehniskās augstskolas prorektora vērtējuma, pēdējos gados piedzīvota arī attieksmes maiņa pret zinātniekiem no pašu uzņēmēju puses. Ja līdz šim zinātnieks bija kā vienkāršs uzņēmuma līgumstrādnieks ar kuru sadarbība beidzās pēc produkta radīšanas, tad tagad nereti tiek veidoti uzņēmumi, kuru centrā ir zinātnieks, bet apkārt profesionāli menedžeri.

Interese par Rīgas Tehniskās universitātes rīkotajiem hakatoniem ik gadu pieaug un dažkārt tajos tiek redzētas vienas un tās pašas sejas. Šogad jauno speciālistu komandām universitāte vēlas piepulcēt speciālistus, kuriem pašiem bijusi reāla militārā piredze.

“Manuprāt, liels uzsvars jāliek uz tā, lai mēs Latvijā izmantotu Latvijas kompāniju un zinātnisko institūtu izstrādātus produktus. Mums ir potenciāls, kuru varam novirzīt aizsardzības nozarei. Ceru, ka šis pasākums radīs vēl vienu Latvijas aizsardzības nozares uzņēmumu,” teica T. Juhna

Dalies ar šo ziņu