No idejas militārajās mācībās meža biezoknī līdz Latvijas un sabiedroto armiju atzītai iekārtai

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto no Uģa Svirido personīgā arhīva

Arī militārās mācības, esot dziļā mežā, var būt radoša vieta inovatīvām idejām. To pierāda uzņēmuma “LV-Teh” valdes loceklis, uzņēmuma “Sunstar Group” darba drošības un ugunsdrošības speciālists, Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. kaujas nodrošinājuma bataljona zemessargs Uģis Svirido, kurš mācībās ar pāriniekiem nonāca izvēlēs priekšā – atstāt smagā ložmetēja munīciju vai it kā ievainoto karavīru. Tā pirms teju četriem gadiem radās ideja par “Modulārā konstruktora tipa integrētās vienības uguns atbalsta sistēmu” jeb ar teju jebkuru transportlīdzekli savienojamu platformu, ko iespējams pielāgot un pārveidot 12 dažādās funkcijās. Turklāt šis iekārtas projekts ir viens no deviņiem, kas pērn saņēma Aizsardzības ministrijas grantu. U. Svirido atklāj – platformu pilnībā pabeigt iecerēts jau šī gada beigās.

Militārā joma interesējusi visu mūžu

Cilvēkus sargāju gan ikdienā, gan brīvajā laikā, tā, iepazīstinot ar sevi un savu nodarbošanos, saka U. Svirido, kurš šogad atzīmē 20. gadu Zemessardzē. Uģis kopā ar labāko draugu organizācijā iestājušies, tiklīdz sasnieguši pilngadību. Abiem jau kopš bērnības patika spēlēt kariņu.

“Tolaik Zemessardzes norisēs piedalījāmies teju katru dienu. Pirmie četri gadi gandrīz vai pielīdzināmi profesionālajam dienestam. Bijām ļoti aktīvi un tā, protams, bija pašu brīva izvēle,” atceras zemessargs.

Viņš stāsta, ka 20 gadu laikā redzējis un pats izjutis ekipējuma, ieroču sistēmu un tehnoloģiju nepieciešamību Zemessardzē. Agrāk apgāde bijusi diezgan vāja, kur lielākā daļa ieroču un ekipējuma bijuši Zviedrijas dāvinājumi. Arī Krievijas kalašņikovi ar laiku nomainīti pret Zviedrijas ieročiem. Tikmēr skatoties uz pašreizējo situāciju Zemessardzē, Uģis saka – nekad mūžā nebūtu iedomājies šādu attīstību. Kā no alu cilvēkiem uz kosmonautiem.

Zemessargs arī dalās, ka daudzo gadu laikā vairākkārt pašiem nācies rast risinājumus kā ieroču sistēmas un ekipējumu optimizēt, lai būtu ērti. Viņš gan piebilst, ka militārā joma viņu interesējusi visu mūžu un idejas bijušas vienmēr.

Ko atstāt – munīciju vai cietušo?

U. Svirido norāda, ka vajadzība pēc kaujas atbalsta platformas izjusta jau sen, tomēr pagrieziena punkts bijis pirms gandrīz četriem gadiem militārajās mācībās, esot dziļā mežā.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tolaik Uģis un vēl divi zemessargi bijuši smagā ložmetēja atbalsta vienība, savukārt ceturtais zemessargs bijis kā ievainotais. Viņu uzdevums bijis transportēt ekipējumu, ložmetēju, tā munīciju, kā arī ievainoto, kas kopumā sver vairāk nekā 100 kilogramus. Sprieduši kā tad konkrētajos apstākļos un apvidū pareizāk rīkoties, līdz nonākuši pie slēdziena, ka nav citu iespēju – no kaut kā jāatsakās. Skaidrs, ka ieroci bez uzraudzības atstāt nevar, tāpat arī ievainoto, līdz ar to jāatstāj munīcija. Protams, pēc tam tai ejot pakaļ. U. Svirido gan piebilst – reālā situācijā, ja tā būtu atkāpšanās, viņi neatgrieztos. Arī mūsdienu kaujās redzami piemēri, kad tiek pamesta militārā tehnika, aprīkojums vai pat ievainotie, jo atkāpjoties reālā kaujas situācijā, jāizdara iz izvēle ir starp palikšanu dzīvam, vai atteikšanos no kravas.

Tā radušās pirmās idejas “Modulārā konstruktora tipa integrētā vienības uguns atbalsta sistēmas” jeb pārveidojamas un pielāgojamas kaujas atbalsta platformas virzienā.

Iekārta ar 12 dažādiem moduļiem, kas savienojama ar jebkuru transportlīdzekli

Viena no pirmajām idejām bijusi par attālinātās vadības iekārtu, kas paredzēta, kas būtu kā palīgelements ievainoto evakuācijai, kā arī munīcijas un ieroču pārvadāšanai. Tomēr “LV-Teh” komanda sapratusi, ka jāiet citā virzienā – mehāniskāku iekārtu ar konstruktora pamatu, kas būtu salāgojama ar teju jebkādu Zemessardzē esošo aprīkojumu.

Image
bilde
Foto: Foto no U. Svirido personīgā arhīva
Foto no U. Svirido personīgā arhīva

Arī šīs – modulārā konstruktora tipa integrētā vienības uguns atbalsta sistēmas – sākotnējās plānotās pamatfunkcijas bijušas ievainoto evakuācija un ieroču, munīcija pārvadāšana. Tomēr galu galā komanda, veicot vairākus testus, iekārtai izstrādājusi veselus 12 dažādus moduļus jeb funkciju paveidus.

Prioritārie moduļi ir atbalsta ieroču un munīcijas pārvadāšanai, kā arī divu ievainoto evakuācijai. Papildus izstrādāti moduļi pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas uzstādīšanai un pārvadāšanai, kā arī bezatsitiena prettanku lielgabalu uzstādīšanai. Vēl platforma var pārvadāt 800 litru degvielas konteineri, vai 800 litru ūdens tvertni. Uz tās var uzstādīt elektroģeneratoru, sakaru staciju bezpilota lidaparātu palaišanas moduli un 120 milimetru mīnmetēju. Tāpat viena no modifikācijām ļauj pārvadāt vēl četrus zemessargus vai jebkura cita veida kravu.

Vieni no galvenajiem bijuši ieroču sistēmu un munīcijas moduļu testi. U. Svirido norāda – to pārvadāšana prasa specifiskus nosacījumus, piemēram, īpašas amortizācijas sistēmas un stiprinājumu, fiksācijas veidus. Tomēr munīcija un ieroči ir jūtīga pret triecieniem. Tāpat šīs nianses iekārtu ļauj salāgot gan ar vecām, gan jaunām ieroču sistēmām, to padarot universālu.

Image
bilde
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Iekārtai papildus 12 moduļiem izstrādāta arī pagriešanas funkcija – rotācijas sistēma, kas sadalīta ar platformas augšējo un apakšējo daļu. Tā palīdz platformai griezties nepieciešamajā veidā – vai tā ir reakcija uz uguni, smagāka ieroča pagriešana, vai pretgaisa aizsardzības sistēmas pagriešana, lai mērķētu pretinieka virzienā un sekot līdzi mērķim. “Uz platformas ieroču sistēmas, protams, iespējams uzstādīt izvērstā veidā. Līdz ar to vienība ir kaujas gatavībā,” saka iekārtas izgudrotājs.

Turklāt platformas moduļus iespējams pārveidot vien pāris minūšu laikā. Uģis stāsta, ka karavīri, kuri pirmo reizi iepazinušies ar iekārtu, pēc pusotras stundas treniņa, iekārtu spējuši modificēt atbilstoši uzdevumam vien četru minūšu laikā, kas ir būtiski kaujas apstākļos.

Ne mazāk svarīgs ir fakts, ka visas detaļas, pārveidojot platformu, paliek uz tās. Tām iekārtā izstrādātas speciālas novietošanas vietas un kastes, lai neviena no platformas detaļām netiktu atstāta un neapgrūtinātu uzdevumu veikšanu.

Image
bilde
Foto: Foto no U. Svirido personīgā arhīva
Foto no U. Svirido personīgā arhīva

Platformas pašmasa, ieskaitot visu aprīkojuma komplektu, ir 560 kilogrami. Tikmēr tā pārvadāt var vairāk nekā 750 kilogramus. Jāatzīmē, ka šīs sistēmas komplektācijā ietilpst arī necauršaujamas bruņu plāksnes.

Zemessargs arī atklāj, ka platforma sākotnēji bijusi teju divas reizes platāka. Tomēr uzzinot, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS) plāno iegādāties sešriteņu visurgājēju, iekārta izstrādāta mazāka. Tagad tā ir tikai pāris centimetrus platāka nekā visurgājēji. Tāpat arī iekārtas izmēri samazināti pēc testiem meža apvidū, saprotot – jo tā ir mazāka un šaurāka, jo tā ir labāka un efektīvāka. Tas pierādījies jau pirmajos veiktajos iekārtas testos. Tagad tā brīvi spējīga pārvietoties visdažādākajos apvidos un reljefos – gan pilsētvidē, gan mežā, purvos, gan smilšainos apvidos un poligonos.

“Jāsaprot, ka kara vai konflikta gadījumā, primāri esam paši par sevi. Tas, kas mums būs, tas būs. Jo esam kompaktāki, mobilāki, ātrāki un spējam pārvietoties jebkādos apstākļos, jo efektīvāki būsim un spēsim pildīt savus uzdevumus,” norāda U. Svirido.

Lai arī pamatā iekārta ir domāta savienošanai ar Zemessardzes rīcībā esošajiem visurgājējiem, sakabes sistēma izstrādāta, lai to varētu pievienotu teju jebkuram militārajam vai civilajam transportlīdzeklim. Uģis uzsver – tādējādi iekārta ir ilgtspējīgāka, kas der gan jauniem, gan veciem transportlīdzekļiem, pielāgojot to jebkādām vajadzībām.

Image
bilde
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Vēl viena šīs platformas priekšrocība – tā drīkst piedalīties ceļu satiksmē pa koplietošanas ceļiem. Tādējādi iekārtu iespējams izmantot ne tikai militārajās mācībās kā kaujas atbalsta elementu, bet arī kā kravas pārvadātāju – piekabi. Līdz ar to arī nav jāuztraucas par pašas iekārtas transportēšanu.

 

Visus kaujas atbalsta sistēmas remontdarbus un apkopes “LV-Teh” spējīgi nodrošināt paši. Uzņēmuma valdes loceklis gan piebilst – protams, ir specifiskas rezerves daļas, kuras Latvijā vēl neražo, piemēram, statiskus un ložu drošus riteņus. Šādas un citas specifiskas detaļas pasūtītas no Lielbritānijas un ASV, tā gan nav liela daļa. Kopumā 20% no platformas komplektējošajām daļām jāpasūta no ārzemēm, pārējais atrodams Latvijā. Arī iekārtas rezerves daļas nodrošinātas pietiekošā apjomā.

Atzinība arī no sabiedroto valstu bruņotajiem spēkiem

U. Svirido atklāj, ka jau iekārtas pirmajās demonstrācijās un testos gūtu liela atsaucība ne tikai no Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem, bet arī sabiedroto valstu armiju pārstāvjiem. Viņš stāsta, ka bijusi iespēja iekārtu izmēģināt vienās no NBS lielākajām militārajām mācībām. Tobrīd vieni no pirmajiem interesi par platformu izrādījuši Amerikas Savienoto Valstu speciālo uzdevumu vienību karavīri.

“Viņi ir ceļojuši teju pa visu pasauli, piedalījušies dažādos konfliktos. Karavīri stāstīja, ka šāda iekārta viņiem būtu bijusi lietderīga, piemēram, starptautiskajā operācijā Āfrikā. Tur nācies pašiem savas iekārtas pārveidot, pielāgojot tur esošajam reljefam un apstākļiem. Viņi, ieraugot mūsu kaujas sistēmu, brīnījās – ka arī mums ir šādas lietas,” atceras U. Svirido.

Tāpat arī atzinību par modulāro platformu izrādījuši Lielbritānijas jūras kājnieki, kā arī Skandināvijas valstu sabiedrotie. Lai arī šo sabiedroto vienībās jau tiek izmantotas līdzīgas platformas, bet tās nav pārveidojamas moduļos. Uģis norāda – arī viņi bijuši stipri pārsteigti par “LV-Teh” risinājumu, jo viņu platformas paredzētas tikai kravu pārvadāšanai. Tas, protams, bijis papildus stimuls un motivācija. Jāatzīmē, ka izteiktās atzinības nav apstājušās vien pie vārdiem, bet arī pie sadarbībām. 

Image
bilde
Foto: Foto no U. Svirido personīgā arhīva
Foto no U. Svirido personīgā arhīva

NBS un Aizsardzības ministrijas atbalsts

“Sargs.lv” jau vētījis, ka pērn Aizsardzības ministrija, nosakot 2020. gada grantu projekta konkursa uzvarētājus, piešķīra grantus deviņiem Latvijas uzņēmumiem inovatīvu militāra vai divējāda lietojuma produktu attīstības atbalstam. Laureātu starpā bija arī uzņēmums “LV-Teh” ar modulārā konstruktora tipa integrētā vienības uguns atbalsta sistēmas projektu.

Uzņēmuma valdes loceklis uzsver – ministrijas piešķirtais līdzfinansējums bijis viena no galvenajām motivācijām iekārtas attīstībai.

“Jāsaprot, ka uz doti mirkli Latvijā aizsardzības nozares izstrādājumi no uzņēmēju viedokļa ir diezgan riskants ieguldījums. Tāpat jāsaprot, ka izgudrojumu un izstrādājumu ir ļoti daudzi un dažādi, bet, cik tie būs nepieciešami un vai tos tiešām armija pirks, manuprāt, ir viena no lielākajām bažām uzņēmēju vidū. Mums vismaz ir pieredze un zināšanas šajā jomā. Grants bija ļoti liels dzinulis, lai virzītu šo projektu tālāk un ieguldītu arī savu finansējumu. Var teikt, ka grants ir ne tikai finansiāls atbalsts, gan arī apliecinājums, ka produkts aizsardzības nozarei ir vajadzīgs,” uzsver U. Svirido.

Viņš arī norāda, ka būtisks Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku atbalsts bijis iekārtas testēšanā. Pateicoties šim atbalstam bijusi iespēja vairākkārt iekārtu testēt militārajās mācībās un poligonā – testēt šaušanu no platformas, kā arī iekārtas bruņas un aizsardzības ierīces.

Image
bilde
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Tāpat liels atbalsts bijis arī Zemessardzes 19. nodrošinājuma bataljona vadībai, kura palīdzējusi ar padomu un konsultācijām pielietošanas taktikā, stratēģijā un, galvenokārt, pieredzē.

Tālāka attīstība un finiša taisne

Uģis stāsta, ka šobrīd iekārta jau ir tuvu gala risinājuma. Tomē tās veidošana nekad nebeigšoties, jo tā ir konstruktora tipa.

“Šobrīd piedāvājam 12 variācijas, tikmēr vienības, kuras atbrauca uz iekārtas demonstrāciju, jau ieteica vēl vismaz desmit. Šī platforma dod iespējas vienībām pašām platformu pielāgot kā konstruktoru un izmantot tikai tās stiprinājuma elementus. Tur arī slēpjas iekārtas inovācija un patents, ko esam ieguvuši – konstruktora tipa kaujas atbalsta platforma,” stāsta U. Svirido, norādot, ka iekārtu iecerēts pabeigt šī gada beigās.

Šis gan nav vienīgais projekts, pie kā “LV-Teh” šobrīd strādā. Arī par tiem Nacionālie bruņotie spēki ir informēti un izrādījušas lielu interesi.  Viens no tiem – uz šīs platformas bāzes uzsākta attālinātas vadības mobilas kaujas platformas izstrāde ar ieroču sistēmām. Tā tiks aprīkota ar elektromotoriem, attālinātas vadības pulti, uz kuras augšējās platformas modulārās daļas tiks uzstādīts kaujas modulis prettanku un pretkājnieku ieročiem. Šobrīd jau radītas pirmās iekārtas iestrādnes, un jau nākamā gada vidū paredzamas pirmās prototipa prezentācijas.

Turklāt uzņēmums “LV-Teh” Ogres pusē jau augusta vidū durvis vērs vaļā arī savai ražotnei, apvienojot metāla apstrādi, konstrukciju, projektēšanu un dažādu tehnoloģiju izstrādi militārām un civilām vajadzībām.

Dalies ar šo ziņu