Pabriks: Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem vajadzīgi gan jau zināmi, gan inovatīvi produkti

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
DAIF Latvija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvijas bruņotajiem spēkiem nepieciešami gan jau zināmi, gan jauni un inovatīvi produkti, lai spētu turēties pretī asimetriskiem draudiem. Tā, 20. maijā parakstot vienošanos par ilgtermiņa sadarbības turpināšanu ar Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju (DAIF Latvija), sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš norāda – atskatoties uz pēdējos piecos gados paveikto, redzams, ka Latvijā ir attīstījusies nopietna un konkurētspējīga aizsardzības industrijas nozare, kurai jau ir labas iestrādnes un potenciāls, kas katru gadu tikai pieaug. Ir gan t.s. klasiskie ražotāji, kuri piedāvā jau zināmus, bet NBS vajadzīgus produktus, gan uz inovācijām vērsti, gan tādi, kas apvieno abas šīs jomas.

“Tas viss vajadzīgs aizsardzības nozarei – gan tas, ko jau pazīstam, gan jauni un inovatīvi produkti. Jo Latvijai kā nelielai valstij asimetrisko draudu situācijā jāspēj nodrošināt sevi ar dažādiem produktiem un ierīcēm, kas padara mūs spēcīgākus,” saka A. Pabriks.

Ministrs arī norādīja, ka Aizsardzības ministrija pilda arī daudz funkciju, kas raksturīgas Ārlietu un Ekonomikas ministrijām, darbojoties starptautiskajā arēnā – ES un NATO līmenī, gan sniedzot pienesumu valsts ekonomikai, izvēloties vietējo ražotāju produktus.

“Globālie izaicinājumi pasaulē kļūst aizvien izteiktāki, daudzi uzņēmumi cīnās par tirgiem un investīcijām. Tāpēc ceru, ka gan Aizsardzības ministrija, gan industrija varam viens otram palīdzēt, veicinot ekonomisko attīstību un eksportu, un arī Latvijas sabiedrībai skaidrojot, cik tas ir svarīgi,” pauž A. Pabriks.

Image
DAIF Latvija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Arī DAIF Latvija valdes padomes priekšsēdētājs, Latvijas industrijas delegācijas vadītājs NATO Industrijas padomnieku grupā Agris Dundurs gandarīts par sadarbības turpināšanu, jo līdz šim pierādījies – astoņu gadu sadarbība bijusi veiksmīga.

Tikmēr valdes priekšsēdētāja Elīna Egle-Ločmele atzīst – viens no lielākajiem izaicinājumiem sadarbības sākumā ar aizsardzības nozari uzņēmumiem bijusi savstarpējās uzticības iegūšana.

“Paldies par to, ka Aizsardzības ministrija uzticējās, tā ir liela atbildība, jo tehnoloģiskās bāzes veidošana bruņotajiem spēkiem – tas ir uz uzticību orientēts darbs. No savas puses apvienojam varēšanu, kompetences un iegūstam projektus un produktus ar pievienoto vērtību. Esam izvēlējušies savu ceļu – integrēšanos Eiropas aizsardzības spēju attīstībā, izveidojot stabilu tehnoloģisko bāzi Latvijā,” viņa saka.

Jau ziņots, ka 20. maijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF Latvija) valdes priekšsēdētāja Elīna Egle-Ločmele parakstīja vienošanos par ilgtermiņa sadarbības turpināšanu. Tā paredz turpināt federācijas iesaisti NATO un ES līmeņa aizsardzības industrijas līdzdalības struktūrās, lai attīstītu vietējo uzņēmumu pārrobežu sadarbību un industrijas dalību starptautiskās piegādes ķēdes, veicinot pašmāju uzņēmumu konkurētspēju ārvalstu aizsardzības un drošības tirgos.

Image
DAIF Latvija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Savukārt nacionālā līmenī ar vienošanos paredzēts pilnveidot Aizsardzības ministrijas un industrijas savstarpējās sadarbības mehānismus, tostarp nodrošinot konsultācijas aizsardzības nodrošinājuma un spēju attīstības projektu izstrādāšanā un ieviešanā.

Vienošanās pamatā ir  visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešana un Valsts aizsardzības koncepcija, kas apstiprināta Saeimā 2020. gada 24. septembrī.

Aizsardzības ministrija pēdējo gadu laikā ir izveidojusi veiksmīgu praktisko sadarbību ar Latvijas militāro industriju, kas sniedz ieguldījumu inovācijās un nozares eksportā. Latvijas aizsardzības industrija aktīvi izstrādā jaunas un inovatīvas tehnoloģijas, piedaloties gan Aizsardzības ministrijas rīkotos, gan arī starptautiskos grantu konkursos, pētniecības programmās un dažāda veida inovāciju pasākumos.

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija izveidota 2013. gadā, un tā apvieno daudzus Latvijas telekomunikāciju, informācijas tehnoloģiju, drošības, aizsardzības, transporta un citu nozaru uzņēmumus, kā arī valsts vadošās augstskolas un to ietvaros izveidotos pētniecības institūtus, izglītības un pētniecības iestāde.

Dalies ar šo ziņu