“MBDA” izveido konsorciju Eiropas hiperskaņas pārtvērējraķetes konceptuālai izstrādei

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defense News
MBDA stends Parīzes aviošovā
Foto: AFP/Scanpix

Eiropas raķešu ražotājs “MBDA” izveidojis vairāku uzņēmumu konsorciju, kura mērķis ir nākamo trīs gadu laikā radīt Eiropas valstīm paredzētu hiperskaņas pārtvērējraķetes prototipu, ziņo ASV aizsardzības medijs "Defense News".

“MBDA” amatpersonas 19, jūnijā Parīzē notiekošajā aviošovā paziņoja, ka uzņēmums ir parakstījis nodomu protokolus ar četrām Eiropas valstīm – Franciju, Vāciju, Itāliju un Nīderlandi, lai uzsāktu hiperskaņas pārtvērēja izpēt jeb HYDIS2 koncepcijas posmu, kurā plānots izvērtēt vairākus iespējamos modeļus.

Konsorcijā šobrīd iekļauti 19 uzņēmumi un 30 piegādātāji no 14 Eiropas valstīm, žurnālistiem sacīja “MBDA” nākotnes sistēmu direktors Bruno Verzotti. Papildus četrām valstīm, kas parakstījušas nodomu vēstuli, HYDIS2 posmu plāno atbalstīt uzņēmumi no Somijas, Igaunijas, Zviedrijas, Dānijas, Rumānijas, Ungārijas, Horvātijas, Austrijas, Spānijas un Beļģijas.

"HYDIS2 mērķis ir definēt, kādam jābūt Eiropas pārtvērējam," žurnālistiem sacīja B. Verzotti. Kad trīs gadus ilgā koncepcijas izpēte beigsies, četrām valstīm, kas parakstījušas nodomu protokolu, būs iespēja izvēlēties vienu no hiperskaņas pārtvērēja konceptiem, lai to virzītu tālākai ieviešanai.

Saskaņā ar B. Verzotti teikto, uzņēmums pēdējos četrus gadus ir strādājis pie tehnoloģiju izpētes, kas ļautu cīnīties ar hiperskaņas raķetēm. “MBDA” iekšienē izstrādātās un aizvien izstrādes stadijā esošās iestrādes osauktas par “Aquila”, kas latīņu valodā nozīmē “ērglis”.

Projekta “Aquila”attīstību paredzēts saistīt ar Eiropas Savienības (ES) finansēto Savlaicīgās brīdināšanas, pārtveršanas un kosmosa telpas novērošanas (TWISTER) programmu, ko atbalsta ES Pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) shēma.

Gandrīz pirms gada ES izziņoja savu sākotnējo sarakstu ar 61 programmu, kuras tiks atbalstas no Eiropas Aizsardzības fonda (EAF). Viens no tiem paredz atbalstīt centienus izstrādāt jaunas sistēmas konceptuālo fāzi, lai izveidotu līdzīgu endo-atmosfēras pārtvērēju. To vadītu konsorcijs, kurā ietilpst Spānijas uzņēmums “Sener Aerospacial Sociedad Anonima” un Vācijas kompānija “Diehl Defence”. Paredzams, ka ES šī programma izmaksās aptuveni 110 miljonus eiro un ilgs 36 mēnešus.

Līdzīgi kā iepriekš minētajam projektam, arī “MBDA” vadītais konsorcijs iesniedza pieprasījumu, lai saņemtu Eiropas Aizsardzības fonda līdzekļus, solot jauno pārtvērējraķeti izstrādāt jau 2022. gadā. Lai gan tolaik viņu piedāvājums netika izvēlēts, uzņēmuma pārstāvji šoreiz ir noskaņoti optimistiski.

Tikmēr Izraēlas ieroču ražotājs “Rafael” 14. jūnijā paziņoja, ka ir izstrādājis savu hiperskaņas pārtvērēju ar nosaukumu "Sky Sonic". Ierocis pirmo reizi tika prezentēts šī gada Parīzes aviošovā.

Dalies ar šo ziņu