Vācijas valdība nesteidz pieņemt lēmumu par vitāli svarīgo “Leopard 2” tanku nosūtīšanu uz Ukrainu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ Frankfurter Allgemeine Zeitung/ DW/ European Council of Foreign Relations
Vācijas kaujas tanks "Leopard 2" poligonā Bergenā, Vācijā
Foto: REUTERS/Scanpix

Pagājušajā nedēļā Vācijas laikraksts “Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)” ziņoja, ka ASV drošības padomnieks Džeiks Salivans mudinājis kanclera ārpolitikas padomnieku Jensu Plotneru nosūtīt rietumos ražotos “Leopard 2” tankus, taču Vācijas kanclers Olafs Šolcs un viņa pārstāvētā Sociāldemokrātiskā partija aizvien nesteidzas ar tanku piegādi Ukrainai. Taču, ziemai nākot, Ukrainas aizstāvjiem izmisīgi ir nepieciešami moderni augstas manevrētspējas kaujas tanki, kas, sasalstot zemei ļautu tiem atbrīvot Ukrainu no Krievijas okupantiem.  

Jau šī gada septembrī izskanēja plašas diskusijas par vajadzību nodrošināt Ukrainai modernus Rietumvalstīs ražotus kaujas tankus. Viena no valstīm, kurai ir šāda iespēja ir Vācija, kura Ukrainas aizstāvjiem varētu nosūtīt tankus “Leopard 2”. Šie kaujas tanki ir zināmi ar savu plašo aizsardzības, mobilitātes, manevrēšanas un artilērijas jaudas kombināciju, kas ir tieši tas, kas nepieciešams, lai veiktu efektīvu ofensīvu.

Pēc “Frankfurter Allgemeine Zeitung” informācijas, ASV drošības padomnieks Džeiks Salivans (Jake Sullivan) ir mēģinājis ietekmēt Vācijas federālo valdību piegādāt Ukrainai “Leopard 2” tankus.

Avoti, kuriem ir piekļuve konfidenciālai informācijai šajās valstīs, FAZ norādīja, ka ASV prezidenta padomnieks drošības jautājumos Džeiks Salivans jau oktobrī ir informējis Olafa Šolca ārpolitikas padomnieku Jensu Plotneru (Jens Plötner), ka ASV sagaida no Vācijas, ka tā piegādās Ukrainai “Leopard 2”, taču Vācijai tas jādara pēc pašas iniciatīvas.

Federālā valdība nav noliegusi informāciju par Dž.Salivana ietekmi uz J.Plotneru. Vācijas valdības pārstāvis sacīja, ka tā "pastāvīgi sazinās ar sabiedrotajiem, jo ​​īpaši ar ASV, par kopīgiem centieniem atbalstīt Ukrainu."

Kanclers Olafs Šolcs vairākkārt uzsvēris, ka Vācija rīkojas vienoti ar saviem tuvākajiem sabiedrotajiem, taču piebilstot: "Arī ASV līdz šim nav piegādājusi Ukrainai nevienu Rietumvalstīs ražotu kaujas tanku."

Speciālisti uzskata, ka ir vairāki argumenti, kādēļ Vācijai vajadzētu būt pirmajai šo tanku nosūtīšanā uz Ukrainu. Gustavs Gresels (Gustav Gressel) no domnīcas “Eiropas Ārlietu padome” norāda, ka “Leopard 2” ir Polijas armijas standarta tanks, tādēļ šajā gadījumā būtu iespējams ātri un efektīvi organizēt to remontu, tankus nosūtot uz Poliju. Amerikāņu tanku piegādes gadījumā šādas iespējas vēl nav.

Papildus, no ražotāju “Rheinmetall” un “Krauss-Maffei Wegmann” krājumiem vien Vācija var nodrošināt 80 tankus īsā laikā sprīdī. Vēl 30 tanki tiks izmantoti Bundesvēra kaujas mācības, lai attēlotu ienaidnieka tankus. Tos varētu aizstāt ar Krievijā ražotiem tankiem no Ukrainas krājumiem.

Ukrainas vēstnieks Vācijā Oleksis Rezņikovs (Oleksii Reznikov) ir atzinis, ka Ukrainas diplomāti turpina vest sarunas ar Vācijas valdību par kaujas tanku “Leopard” nodošanu Ukrainai.

Ukrainas armijai steidzami nepieciešami Rietumus standarta tanki. Sarūkot bruņumašīnu krājumiem, Ukrainas bruņotie spēki nav spējuši veikt manevrētspējīgu karadarbību un izmantot tos robus krievu aizsardzības līnijā, ko sekmīgi izveidojusi Ukrainas artilērija . Līdz šim Rietumu valdības ir atteikušās piegādāt Ukrainai ne tikai Rietumos ražotos kaujas tankus, bet arī kājnieku kaujas mašīnas (IFV).

Kad kļuva skaidrs, ka karš būs uz ilgu laiku Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis ātri vien nosūtīja simtiem padomju laikā ražotu tanku, IFV un bruņutransportieru - aprīkojumu, ko Ukrainas karavīri varēja izmantot bez lielas sagatavošanās.

“Eiropas Ārlietu padomes” eksperti gan brīdina, ka pat šie krājumi ir ierobežoti un Rietumiem vajadzētu sagatavoties Ukrainas pārejai uz modernu NATO standarta aprīkojumu gadījumā, ja tai beigsies rezerves daļas, lai salabotu un nomainītu bojāto tehniku. Taču līdz šim Rietumu partneri ir atturējušies no Rietumos ražotu kaujas tanku un kājnieku kaujas transportlīdzekļu piegādes.

Austrumeiropas ziedoto veco padomju militāro transportlīdzekļu rezerves daļas vairs netiek masveidā ražotas. Kā norāda “Eiropas Ārlietu padomes”, Rietumu valstu vienotajam mērķim jākļūst “Leopard 2”nodrošināšana Ukrainai. Tādējādi varētu apgādāt Ukrainas armiju ar aptuveni 90 šādiem tankiem un padarīt Ukraina kaujas spējas modernas, pēc NATO standartiem un ar ražošanas jaudas pieejamību.

“Leopard 2” tanks, kas pirmo reizi tika ieviests 1979. gadā, kopš tā laika ir modernizēts vairākas reizes. Tas tiek izmantots 13 Eiropas armijās: Austrijā, Dānijā, Somijā, Vācijā, Grieķijā, Ungārijā, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Spānijā, Zviedrijā, Šveicē un Turcija. Kopā šīm valstīm ir vairāk nekā 2000 dažādu variantu un gatavības līmeņu tanku.

Dalies ar šo ziņu