Nepietiekamas apkopes dēļ Ukrainā sprāgst krievu “superhaubiču” stobri

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defense Blog
Krievu agresoru paštgājējhaubices 2S7M “Malka” uzsprāgušais stobrs
Foto: Defense Blog

Acīmredzamas pārslodzes un nepietiekamas apkopes dēļ krievu okupanti Ukrainas okupētajā Donbasā uzspridzinājuši agresorvalsts Krievijas bruņojumā esošās 203 milimetru pašgājējhaubices 2S7M “Malka” iespaidīgo stobru, vēsta militāro ziņu portāls “Defense Blog".

Foto ar krievu okupantu iznīcināto tehniku savā “Twitter” kontā publicējis atvaļinātais ASV Armijas ģenerālleitnants, bijušais ASV Armijas Eiropā komandieris Marks Hertlings.

“Lūk, kas notiek, ja neveicat apkopi vai nemaināt artilērijas ieroču stobrus pēc noteikta skaita lādiņu izšaušanas. Varu saderēt, ka šajā negadījumā ir bijuši arī upuri,” savā tvītā raksta atvaļinātais ģenerālleitnants M. Hertlings.

 

Pašgājējhaubice 2S7M “Malka” ir padomju laikā izstrādātā smagā 203 milimetru ieroča uzlabotā versija, kas pazīstama ar nosaukumu “padomju atomlielgabals”. Tā ir lielākā pašgājējhaubice Krievijas arsenālā.

2S7M “Malka” ir aprīkota ar R-173 komunikāciju aprīkojumu un tās kaujas deva ir astoņi 203 milimetru šāviņi.  Modernizētajam ierocim ir palielināts šaušanas temps no 1,5 līdz 2,5 šāvieniem minūtē. Tāpat ir uzlabota uguns kontroles sistēma, kas ļauj šaušanas datus tieši nosūtīt uz ieroci.

2S7M “Malka” var šaut arī ar “Kleshchevina” tipa taktiskajiem kodollādiņiem.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, 2021. gadā Krievijas bruņojumā bija 60 šī tipa modernizētās smagās haubices.

Tiesa šis nav pirmais gadījums, kad, izpētot Ukrainas spēku sagrābto krievu okupantu tehniku nākas konstatēt tās zemo kvalitāti, kura ekspluatācijas gaitā var novest pie traģiskām sekām pašai ieroča apkalpei.

Sociālajos tīklos plašu popularitāti guvis kāds fotoattēls ar ieroča stobra šķēersgriezumu no Ukrainas spēku sagrābtās krievu kājnieku kaujas mašīnas. Tajā redzams, ka ieroča stobra malas nav vienāda biezuma, radot jautājumus ne tikai par šī ieroča šaušanas precizitātes spēju, bet arī par ekspluatācijas drošību.

 

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka pēdējo nedēļu laikā Ukrainas aizstāvji ar augstas precizitātes raķetēm veikuši vairāk nekā 50 sekmīgu uzbrukumu krievu okupantu munīcijas un kara materiālu noliktavām, kas iebrucējiem tās licis atvilkt krietni lielākā attālumā no frontes līnijas. Lielāks attālums nozīmē vājāku agresoru spēku apgādi, turklāt to vēl vairāk apgrūtina Ukrainas karavīru veiksmīgie artilērijas uzbrukumi ceļu un tiltu infrastruktūrai, kā arī pašām kolonnām un komandpunktiem.

Kā atzīst eksperti, šobrīd Krievijas agresoru spēki Ukrainā sāk izjust akūtu munīcijas, īpaši artilērijas lādiņu trūkumu, par ko liecina krietni mazskaitlīgāks apšaudēs izmantotās munīcijas daudzums.

Dalies ar šo ziņu