Baltijas valstis spērušas vēl vienu soli tālas darbības reaktīvo raķešu palaišanas sistēmu iegādei

Tehnika un ekipējums
LETA
AFP
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Baltijas valstis spērušas vēl vienu soli, lai kopīgi iegādātos tālas darbības reaktīvo raķešu palaišanas sistēmas.

Baltijas valstu aizsardzības ministri, maijā tiekoties Lietuvā, Šauļos, pārrunāja iespēju nākotnē kopīgi iegādāties tālas darbības daudzstobru reaktīvās raķešu palaišanas sistēmas, toreiz paziņoja Lietuvas ministrs Arvīds Anušausks.

Šo sistēmu iegāde apspriesta arī šonedēļ Lietuvā notikušajā Baltijas aizsardzības ministru sanāksmē.

"Mēs esam parakstījuši jau daudz detalizētāku dokumentu, kas pasaka, ka visas trīs valstis plānojam šādus ieročus iegādāties un ka mēs sākam kopīgas sarunas ar saviem sabiedrotajiem, tajā skaitā ar ASV, par iegādes laika grafiku, apmācībām un izmaksām. To mēs darīsim kopīgi, taču tas nenozīmē, ka vienā dienā visas trīs valstis šīs sistēmas iegādāsimies. Politiski vienošanās ir panākta, bet tagad jautājums ir par atsevišķām detaļām," aģentūrai LETA sacīja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Šādas sistēmas iegāde palielinātu artilērijas spējas, tostarp, šaušanas distanci. Patlaban Latvijas bruņojumā esošie artilērijas ieroči, tostarp, pašgājējhaubices, ir efektīvi ieroči, taču to šaušanas distance nav tik liela kā minētajām sistēmām.

Šādas sistēmas iegāde ir ļoti būtiska tādas mazas valsts aizsardzībai kā Latvija, uzsvēra ministrs.

Konkrētu sistēmas iegādes laiku ministrs neminēja, taču runa varētu būt par tuvākajiem gadiem. Ministrs nenoliedza, ka šie ieroči ir dārgi, taču "labi ieroči nekad nav lēti".

Viņš arī atgādināja, ka Latvijas sabiedrībai šāda ierocis bija redzams šogad rudenī, kad Rīgā, Spilves lidlaukā, norisinājās ASV Speciālo operāciju spēku Eiropā lidmašīnas "MC-130J Commando II" nolaišanās vingrinājums, demonstrējot ātru augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas (Himars) atgādāšanu un izvēršanu.

Dalies ar šo ziņu