Eksperts Mieriņš – Ričards Rozmiss: Tagad zinu, kurām lietām jābūt katrā mājā

Sabiedrība
Sargs.lv
Eksperts Mieriņš
Foto: Foto: Ričarda personīgais arhīvs

Daudzi desmitgadīgo Ričardu Rozmisu iepazina kā ekspertu Mieriņu – tēlu, kurš aicina ikvienu aizdomāties, kā labāk sagatavoties iespējamām krīzes situācijām – ko likt ārkārtas gadījumu somā, kādas rezerves turēt mājās un kā saglabāt vēsu prātu jeb būt “mieriņā”. Sarunā ar “Sargs.lv” mazais eksperts atzīst – šī nav pirmā pieredze, filmējoties kādā komunikācijas kampaņā, taču ar aizsardzības ministru viņš gan ticies un runājis pirmo reizi. Tagad arī Ričards zina, ka informētība un laicīga sagatavošanās krīzes situācijām ir svarīga, lai spētu saglabāt mieru un būtu soli priekšā ikvienai krīzei.

Dziedāšana un matemātika

Eksperts Mieriņš jeb īstajā vārdā Ričards Rozmiss pirms vairāk nekā mēneša no TV ekrāniem un digitālajā vidē uzrunāja Latvijas iedzīvotājus, aicinot ikvienu iepazīties ar Aizsardzības ministrijas izstrādāto rīcības bukletu “Kā rīkoties krīzes gadījumā” un parūpēties, lai to izdara arī tuvākie – ģimene, radi un draugi.

Ikdienā Ričards ir 4. klases skolnieks, kura mīļākais mācību priekšmets ir matemātika, taču tikpat labi patīkot arī angļu valoda. Vēl Ričards labprāt dzied un pirms kāda laika dejojis arī tautas dejas. “Dziedu korī un ansamblī. Arī, kad vienkārši eju pa ielu, parasti kaut ko dziedu,” stāsta Ričards. Viņš atzīst, ka Mieriņa tēlā sākumā nemaz nav bijis tik viegli iejusties, bijis neliels satraukums, lai visu izdarītu un pateiktu pareizi, īpaši filmējoties kopā ar aizsardzības ministru Arti Pabriku.

Tagad, kad kampaņa jau noslēgusies, Ričards saka: “Man ļoti patika satikties ar aizsardzības ministru, bija forši ar viņu parunāties.”

Revīzija pašu mājās

Dalība šajā projektā likusi arī Ričardam un viņa ģimenei aizdomāties – vai pašiem mājās ir visi šie priekšmeti un lietas, par kurām viņš stāsta citiem, aicinot likt ārkārtas gadījumu somā.

“Mums mājās viss ir salikts pa plauktiem. Ir atsevišķs plaukts, piemēram, konserviem. Mammas somā arī vienmēr ir dokumenti un ID kartes. To, ko nezināju, pats palasīju portālā “Sargs.lv, tagad zinu, kas jādara, ja ir krīzes situācija,” stāsta Ričards.
Image
Ričards Rozmiss
Foto: Foto: Ričarda personīgais arhīvs
Foto: Ričarda personīgais arhīvs

Viņam ir trīs māsas, divas vecākas, tāpēc var paļauties, ka gadījumā, ja kaut kas neplānots atgadās, kamēr vecāku nav mājās, māsas noteikti palīdzēs. Tajā pašā laikā Ričards atzīst, ka ģimenē ir pārrunājuši vairākus scenārijus, piemēram, ko darīt, ja pazūd elektrība. “Mums mājās ir sveces, ko iedegt, kā arī var izmantot telefonā esošo lukturīti. Ja mājās ir vecākā māsa, tad problēmu gadījumā vienmēr ejam pie viņas. Taču mums vēl būtu jānopērk spuldzītes un baterijas,” stāsta Ričards.

Ziemassvētkos – siltu sirdi un svaigu gaisu

Tagad, kad sācies skolas brīvlaiks, Ričards atzīst – diezgan daudz laika pavada pie telefona vai spēlējot datorspēles, taču lielā ģimene cenšas pavadīt laiku arī kopā -  nedēļas nogalēs mamma atļauj nopirkt čipsus un noskatīties kādu filmu. Bet Ričards neaizmirst arī par fiziskām aktivitātēm un iet ārā pastaigāties. “Sporta skolotāja arī atsūtīja tādu aktivitāšu kompleksu, kas jāpilda vismaz trīs reizes nedēļā, arī to pildu, kad nav, ko darīt,” saka Ričards.

“Ziemassvētkos visiem novēlu, lai ir silta sirds, palīdziet vecākiem un ejiet ārā svaigā gaisā!” tā eksperts Mieriņš jeb Ričards Rozmiss.

“Sargs.lv” jau rakstīja – lai vairotu sabiedrības zināšanas par rīcību jebkurā krīzes situācijā, Aizsardzības ministrija šī gada oktobra beigās uzsāka rīcības bukleta “Kā rīkoties krīzes gadījumā” informēšanas kampaņu. Tās mērķis – aicināt Latvijas iedzīvotājus aizdomāties par nepieciešamību savlaicīgi sagatavoties krīzes situācijām, lai iegūtās zināšanas ļautu pārvarēt krīzes pirmās 72 stundas mierīgi.

Image
72 stundas
Foto: Foto: Ričarda personīgais arhīvs
Foto: Ričarda personīgais arhīvs

Rīcības bukletā esošā informācija sniedz praktiskas zināšanas par to, kā uzlabot savu un savu tuvinieku gatavību dažādām krīzes situācijām, gadījumos, ja piemeklē, piemēram, vētra, plūdi, elektroenerģijas vai interneta pārrāvumi, militāri vai kibertelpas apdraudējumi. Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti parūpēties par tiem līdzcilvēkiem, kuri internetu nelieto, piemēram, vecvecākiem, izdrukājot viņiem šo bukletu.

Informatīvajai bukleta kampaņai tika izvēlēts maksimāli vienkāršs un precīzs komunikācijas vēstījums ar uzrunājošu un draudzīgu tēlu – ekspertu Mieriņu.

Image
72 stundas
Foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto

Kampaņa aicina iepazīties ar bukletu un domās sagatavoties potenciālai krīzes situācijai, jo formula “zinu – iepazīstos – rīkojos pats – palīdzu citiem” ir veids, kā saglabāt vēsu prātu un atbilstoši rīkoties ārkārtas situācijās.

Rīcības buklets “Kā rīkoties krīzes gadījumā” trīs valodās atrodams vietnē “Sargs.lv”: https://www.sargs.lv/lv/tema/72stundas

Dalies ar šo ziņu