A. Anušausks: Lietuvas karavīri pašaizsardzības nolūkā uz robežas ar Baltkrieviju izmantos ieročus

Pasaulē
Sargs.lv/LRT.lt
Lietuvas bruņoto spēku karavīrs mācību laikā
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Ja uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas atkārtosies līdzīgi – vardarbīgi robežšķērsošanas gadījumi, kādi šonedēļ tika pieredzēti uz Baltkrievijas robežas ar Poliju, Lietuvas robežu apsargājošie karavīri nevilcināsies pašaizsardzībai izmantot ieročus. Tā intervijā Lietuvas sabiedriskajam radio paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas).

Šonedēļ, naktī uz 25. oktobri agresīvi noskaņota 60-70 liela migrantu grupa centās ielauzties Polijā no Baltkrievijas puses savā ceļā cenšoties nopostīt Polijas uzcelto dzeloņdrāšu nožogojumu.

Kā ziņo “LRT.lt”, spriežot pēc Polijas robežsardzes publicētajiem video materiāliem, migrantu nelikumīgos centienus atbalstījuši Baltkrievijas militarizēto vienību pārstāvji. Sadursmē uz robežas ievainojumus guvuši divi Polijas bruņoto spēku karavīri.

Pēc notikušā A. Anušausks paziņoja, ka šobrīd uz Lietuvas – Baltkrievijas izvietoto karavīru skaits nav galīgais. Ja būs nepieciešams, tas tiks palielināts.

 

Image
Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix
Foto: Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks/REUTERS/Scanpix
“Ņemot vērā Polijas neseno gadījumu, mēs plānojam nostiprināt ātrās reaģēšanas spējas. Ja tiks organizēta nelikumīga robežas šķērsošana lielās migrantu grupās, šajās vietās tiks piesaistītas papildus militārās spējas. Tas nozīmē, ka šajās vietās būs vairāk karavīru un vairāk militārā aprīkojuma,” intervijā “LRT Radio” teica Lietuvas aizsardzības ministrs.

Runājot par Baltkrievijas īstenoto hibrīduzbrukumu, kurā kā ierocis tiek izmantota nelikumīgā migrācija, A. Anušausks piebilda, ka pagaidām “migrācijas jomā [Baltkrievija] pret Poliju izmanto daudz agresīvāku taktika” nekā pret Lietuvu.

“Tomēr es varu paziņot vienu – ja mūsu karavīru dzīvības būs briesmās, viņi izmantos savus ieročus. Protams, viņi to darīs, atrodoties Lietuvas teritorijā, taču viņiem ir tiesības tos pielietot,” teica Lietuvas aizsardzības ministrs.

Šobrīd Lietuvas Seims ir veicis likuma grozījumus sniedzot Lietuvas bruņoto spēku karavīriem visai plašas pilnvaras, veicot dienesta pienākumus uz robežas ar Baltkrieviju. Šādas pilnvaras Lietuvas karavīriem ir noteiktas līdz Decembrim. Ja būs nepieciešams, saskaņā ar A. Anušauska teikto, tās tiks pagarinātas.

Dalies ar šo ziņu