Mācību “Sudraba bulta” laikā amatpersonas aicina iedzīvotājus būt saprotošiem

NBS
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: dižkareivis Aleksandrs Beļavskis/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Jau nākamnedēļ vairākās Zemgales un Pierīgas pašvaldībās norisināsies vienas no vērienīgākajām militārajām mācībām “Sudraba bulta 2020”. Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 53. kājnieku bataljona komandieris majors Kaspars Kokins aicina pašvaldību iedzīvotājus būt saprotošiem uzsverot – mācību laikā Latvija kļūst par bruņoto spēku mācību klasi, kurā karavīri un zemessargi trenēsies efektīvāk aizstāvēt savu valsti. Uz to pašu sabiedrību aicina arī vietējo pašvaldību pārstāvji, norādot, ka mācību mērķis ir stiprināt valsts drošību.

Lai koordinētu un saskaņotu militāro mācību “Sudraba bulta” norisi, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un Zemessardzes 1. Rīgas brigādes pārstāvji tikās ar Bauskas un Iecavas pašvaldību pārstāvjiem Civilās aizsardzības komitejas sēdē. Majors K. Kokins uzsver, ka militārā joma ir daļa no Latvijas valsts. Tāpēc ļoti būtiski saskaņot mācību norisi ar pašvaldībām, lai mācības noritētu iespējami sekmīgāk un neradītu pārpratumus starp militārpersonām un civiliedzīvotājiem.

“Arī šī tikšanās ir daļa no mūsu vingrinājuma, lai mēs labāk saprastu, kā varam sadarboties un nodrošināt informācijas apriti,” skaidro majors K. Kokins.

Vienlaikus viņš aicina Bauskas, Iecavas un Vecumnieku iedzīvotājus mācību laikā ņemt vērā, ka iespējama militārās tehnikas pārvietošanās kolonnās, tāpēc vēlams pastiprināti ievērot ceļa satiksmes noteikumus. Majors arī lūdz cilvēkus ar sapratni izturēties pret karavīru un zemessargu darbu, jo tā mērķis ir stiprināt Latvijas aizsardzību.

Tāpat arī Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks aicina sabiedrību saprast mācību būtību – tās domātas pašu drošībai. “Manuprāt, tas ir viens no svarīgākajiem punktiem, jo tā ir valsts aizsardzība, kas nodrošina stabilitāti valstī, turklāt ļauj dzīvot drošībā,” saka priekšsēdētājs.

Majors K. Kokins sēdē pieļāva ka militārā tehnika mācību laikā, iespējams, varētu radīt kādus bojājumus iedzīvotāju privātīpašumos. Viņš gan uzsver – bruņotie spēki pēc mācībām apņēmušies novērst visus trūkumus un bojājumus. “Ja būs vajadzīgs, mēs nolīdzināsim, nogreiderēsim ceļus, kā arī izskatīsim citas sūdzības, lai tās atrisinātu un neradītu iedzīvotājiem zaudējumus,” norāda majors.

Arī Bauskas novada priekšsēdētājs akcentē, ka satraukumam nav pamata. Viņš skaidro, ka pašvaldības ir apzinājušas teritoriju, kur notiks mācības. Ja tās tomēr skars iedzīvotāju īpašumus, tad pašvaldības mācībās iesaistītajām personām palīdzēs sazināties ar to īpašniekiem, lai nerastos lieki pārpratumi.

Tāpat priekšsēdētājs norāda, ka līdzšinējā sadarbība ar bruņotajiem spēkiem militārajās mācībās un arī ikdienā bijusi ļoti laba, aprakstot to kā plānveidīgu un ļoti precīzu. Vienlaikus viņš arī piebilst – sabiedrībai ir svarīgi zināt, ka bruņotie spēki tai ir un būs līdzās.

Savukārt Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 1. mehanizētā kājnieku bataljona komandieris majors Guntis Tauriņš neslēpj, ka bijis pārsteigts par iesaistīto pašvaldību izrādīto atsaucību un gatavību atbalstīt bruņotos spēkus militārajās mācībās.

“Skatoties uz sadarbību krīzes vai kara gadījumā, kad būtu jāaizstāv valsts, pašvaldību vadītāji ir saprotoši, pretimnākoši un gatavi atbalstīt mūs visos punktos, kuros mēs lūdzam pašvaldību palīdzību. Tāpat, protams, arī bruņotie spēki ir gatavi atbalstīt un izpildīt savas saistības. Kopējā sadarbība ir augstā līmenī,” uzsver majors G. Tauriņš.

Arī majors K. Kokins uzteica līdzšinējo Nacionālo bruņoto spēku sadarbību ar pašvaldībām, uzslavējot Bauskas, Iecavas, Vecumnieku un Rundāles novadu sniegto atbalstu. “Pašvaldību amatpersonas un iedzīvotāji ir ļoti pretimnākoši. Tas rada pārliecību, ka strādājam vienotam mērķim,” saka majors.

Jau ziņots, ka no 15. augusta līdz 4. oktobrim visā Latvijā norisinās Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikls “Namejs 2020”, lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi, tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Dalies ar šo ziņu