Baltijas valstu aizsardzības ministri paraksta deklarāciju, kas NATO spēkiem sniegs lielāku pieejamību Baltijas valstu gaisa telpai

NATO
Sargs.lv
Baltijas valstu aizsardzības ministri
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Krievijas zvērīgais karš pret Ukrainu un tās civiliedzīvotājiem ir skarbs brīdinājums Baltijas valstīm un visai NATO aliansei kam gatavoties no Krievijas diktatora Vladimira Putina. Šodien, NATO samitā Viļņā Baltijas valstu aizsardzības ministri parakstīja deklarāciju par Baltijas valstu gaisa telpas pieejamības veicināšanu NATO atturēšanas aktivitātēm, tostarp apmācībām un vingrinājumiem, lai nosargātu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas debesis, portāls “Sargs.lv” reportē no Viļņas.

Līdz šim sabiedrotie ir veikuši pasākumus, lai uzlabotu NATO gaisa un pretraķešu aizsardzības pozīciju NATO austrumu daļā, izvietojot pretgaisa un pretraķešu aizsardzības līdzekļus, tādējādi demonstrējot savu solidaritāti un apņēmību aizsargāt alianses teritoriju un iedzīvotājus.

“Gūtās atziņas no Krievijas izvērstās pilna apmēra karadarbības Ukrainā skaidri norāda uz to, cik svarīga ir pretgaisa aizsardzība. Varam būt gandarīti par Baltijas valstu sadarbības panākumiem, kas radījuši iespējas NATO izmantot mūsu gaisa telpu, kā arī katras Baltijas valsts individuālo ieguldījumu pretgaisa aizsardzības spēju stiprināšanā. Apņemšanās turpināt veicināt Baltijas valstu gaisa telpas pieejamību ir nepārprotams signāls mūsu gatavībai nodrošināt uzņemošās valsts atbalstu, sekmējot NATO atturēšanas aktivitātes reģionā. Mūsu debesis ir un būs drošas,” uzsver aizsardzības ministre Ināra Mūrniece.

Deklarācijā Baltijas valstu aizsardzības ministri mudina nekavējoties īstenot NATO pretgaisa aizsardzības rotācijas modeli un aicina NATO un sabiedrotos dot ieguldījumu ar savām spējām šī mērķa sasniegšanai. Tas iezīmētu virzību uz turpmāku NATO gaisa un pretraķešu aizsardzības uzlabošanu.

Šāda rotācijas modeļa ieviešana palielinātu NATO gaisa un pretraķešu aizsardzības spēku gatavību, reaģētspēju un veiklību. Ministri norāda, ka tas ir veids, kā nepieciešamības gadījumā efektīvi pāriet no miera uz krīzes un konflikta situāciju.

Image
Baltijas valstu ieguldījums NATO gaisa aizsardzības rotācijas modeļa un gaisa vingrinājumu atbalstā
Baltijas valstu ieguldījums NATO gaisa aizsardzības rotācijas modeļa un gaisa vingrinājumu atbalstā
Ministri uzsver, ka Baltijas valstis turpinās palielināt aizsardzības tēriņus līdz 3 procentiem no IKP, īpašu uzsvaru liekot uz reģionālo pretgaisa aizsardzību un spēju uzlabošanu, tostarp apmācot pretraķešu aizsardzības vienības kopā ar sabiedroto spēkiem, kā arī infrastruktūras izbūvi sabiedroto vajadzībām, kā gaisa bāzes ar nepieciešamajiem pakalpojumiem.

Parakstot šo deklarāciju, Baltijas valstis apņemas veicināt Baltijas valstu gaisa telpas pieejamību NATO gaisa aktivitātēm un nodrošināt augstākos lidojumu drošības standartus un uzlabot Baltijas valstu civilmilitāro sadarbību.

Ieguldot aizsardzības spēju stiprināšanā, Baltijas valstu aizsardzības ministri šī gada maijā jau vienojās par uzņemošās valsts atbalstu NATO sabiedrotajiem, kas veic gaisa telpas patrulēšanu Baltijas reģionā, parakstot jaunu kopīgu vienošanos par izmaksu sadalījumu NATO gaisa telpas patrulēšanas uzņemšanai.

Jau ziņots, ka 2024. gadā Igaunijas Amari gaisa spēku bāzes renovācijas laikā, Lielvārdes Gaisa spēku bāzē tiks izvietota NATO gaisa patrulēšanas misijas kaujas lidmašīnas un viss atbalsta personāls, ko nodrošinās Vācija, tādējādi būs novērojama biežāka sabiedroto gaisa kuģu pārvietošanās mūsu debesīs. Lai gan līdz šim Lielvārdes Gaisa spēku bāze nav izmantota konkrēti NATO gaisa patrulēšanas misijas uzņemšanai, tā atbilst visiem NATO standartiem. NATO gaisa patrulēšanas misijas īstenošana no Lielvārdes Gaisa spēku bāzes ļaus demonstrēt NATO operacionālo elastību un nodrošinās jaunas iespējas sabiedroto vingrinājumiem Baltijas reģionā.

Tāpat Latvija un Igaunija kopīgi iegādāsies vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas IRIS-T, tādējādi maksimāli aizsargājot visu Latvijas teritoriju, iedzīvotājus, kā arī civilo un militāro infrastruktūru.

Dalies ar šo ziņu