Krievijas lidmašīnas veic nedrošu un neprofesionālu pārlidojumu NATO kuģiem Baltijas jūrā

NATO
Sargs.lv/mc.NATO.int
SNMG1
Foto: SNMG1 flagkuģis Nīderlandes fregate “Tromp”. Foto. mc.NATO.int

17. novembra rītā, kad Latvijas bruņotie spēki un NATO sabiedrotie gatavojās 18. novembra svinīgajai militārajai parādei, divas Krievijas reaktīvās lidmašīnas veica nedrošu un neprofesionālu pārlidojumu NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupas (SNMG1) kuģiem, kas tobrīd operāciju izpildes laikā atradās Baltijas jūrā.

Kā norāda NATO Jūras pavēlniecība, Krievijas lidmašīnu piloti nereaģēja uz sabiedroto spēku atkārtotajiem pieprasījumiem pēc saziņas un veica pārlidojumu kuģiem nepilnu 100 metru augstumā un nepilna kilometra attālumā no tiem.

NATO uzskata, kā šāds pārlidojums bija ne tikai neprofesionāls, bet arī bīstams, jo tas tika veikts zināmā apdraudējuma zonā, kas tika aktivizēta pretgaisa aizsardzības mācībām, turklāt ļoti tuvu kuģiem. Šādas darbības varēja palielināt nepareizu aprēķinu, kļūdu un arī negadījumu risku.

Alianse norāda, ka NATO spēki rīkojās atbildīgi, pildot savus uzdevumus jūrā, pilnībā ievērojot starptautiskos gaisa un jūras noteikumus. NATO atgādina, ka alianse nemeklē konfrontāciju un nerada nekādus draudus, līdz ar to arī Krievijas lidmašīnām nebija nekāda pamata veikt šādus riskantus un izaicinošus manevrus.

SNMG1 sastāvā ir flagkuģis - Nīderlandes fregate “Tromp”, Norvēģijas fregate “Roald Amundsen”, Dānijas fregate “Esbern Snare” un Norvēģijas apgādes kuģis “Maud”. Kuģu grupas komandiere ir komodore Žanete Morana (Jeanette Morang).

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka novembra sākumā Latvijas teritoriālajos ūdeņos Baltijas jūrā norisinājās jūras artilērijas uguns atbalsta vingrinājums, kurā piedalījās arī NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupas (SNMG1) kuģi, Latvijas bruņotie spēki un sabiedroto spēki, kuri izvietoti Latvijā.

Dānijas fregate “Esbern Snare” nodrošināja jūras artilērijas uguns atbalstu Latvijas sauszemes, kā arī NATO paplašinātās kaujas grupas spēkiem, kas bija izvietoti Šķēdes poligonā.

Vingrinājumā iesaistītās vienības trenēja un īstenoja apvienoto uguns atbalstu starp diviem spēku veidiem – sauszemi un jūru, tādējādi uzlabojot sauszemes un jūras spēku integrāciju, kas ir būtisks elements Baltijas jūras reģiona aizsardzības nodrošināšanai. Papildus iesaistītās vienības īstenoja sakaru procedūru pārbaudi un iepazina viens otra darba specifiku.

Dalies ar šo ziņu