Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes karavīri un zemessargi mācās glābt dzīvības

Militārās mācības
Sargs.lv
Karavīra - glābēja apmācības kurss Zemessardzes 2.Vidzemes brigādē
Foto: Zemessardzes 2.Vidzemes brigāde

Cēsīs, militārajā bāzē “Pipariņi” norisinās karavīra paplašinātās pirmās palīdzības  karavīra-glābēja kurss, kuru organizē Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rota.

Kursa mērķis ir apgūt padziļinātas pirmās palīdzības prasmes, lai karavīrs-glābējs, strādājot bīstamās jeb karadarbības zonās, spētu sniegt palīdzību dzīvībai kritiskos stāvokļos, izmantojot medicīnisko materiālu un medikamentu komplektu. Viņu uzdevums ir nogādāt ievainotos no kaujas lauka līdz drošai zonai un veikt cietušā stabilizāciju, lai pēc tam pārvestu uz slimnīcu vai pagaidu militārās medicīnas aprūpes punktu.

Zemessardzes 2.  Vidzemes brigādes karavīri un zemessargi 20 dienu laikā iegūs prasmes, kas kritiskā situācijā palīdzēs glābt cietušo dzīvības. Apmācāmie apgūs dažādas sarežģītas medicīniskās manipulācijas, piemēram, sniegt palīdzību amputācijas vai plaušu bojājumu gadījumā, veikt intravenozās injekcijas, pielietot dažādus medikamentus, aprūpēt kaujas ievainojumus – šautas brūces un sprādzienu izraisītas traumas. Tāpat kursa dalībnieki tiks apmācīti veikt cietušo transportēšanu gan pa sauszemi, gan gaisu. Līdz ar to kursa laikā plānota cietušo evakuācija ar helikopteru.

Karavīra-glābēja kursu apgūst Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes karavīri un zemessargi, kuriem nav iepriekšējās medicīniskās izglītības un iemaņas. Savukārt kursa instruktori ir Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Medicīnas rotas zemessargi, kuri ikdienā strādā civilajās medicīnas iestādēs, piemēram, Vidzemes slimnīcā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, dažādās privātpraksēs un citur. Kursa norisē pirmo reizi atbalstu sniegs NATO sabiedroto spēku instruktori no Amerikas Savienotajām Valstīm, kuri dalīsies gūtajā pieredzē no karadarbības zonām un izspēlēs praktiskas situācijas kaujas laukā ar daudziem cietušajiem un smagiem ievainojumiem.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde paplašinātās pirmās palīdzības karavīra-glābēja kursu organizē jau otro reizi. Tāpat brigādes Medicīnas rota regulāri vingrinās militārās medicīnas aprūpes punkta izveidē gan militāro mācību “Namejs” ietvaros, gan mācībās ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu.

Šogad brigādes Medicīnas rotas karavīri un zemessargi kopā ar Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi un citām vienībām piedalījās starptautiskajās militārajās mācībās “Allied Spirit 2022” Vācijā.

Lai pievienotos Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes Medicīnas rotai, interesenti ir aicināti rakstīt uz esizemessargsatmil [dot] lv (), zvanīt uz tālruni 26518784 vai personīgi ierasties tuvākajā Zemessardzes bataljonā.

Dalies ar šo ziņu