Noris vērienīgas NATO pretgaisa un pretraķešu aizsardzības mācības

Militārās mācības
Sargs.lv/AC.NATO.int/NATO.int
Foto: ASV Jūras spēki Eiropā-Āfrikā/ASV 6.flote
Foto: Foto: ASV Jūras spēki Eiropā-Āfrikā/ASV 6.flote

NATO spēki uzsākuši plaša mēroga pretgaisa un pretraķešu aizsardzības mācības “Formidable Shield”, kas ir nozīmīga NATO integrētās gaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmas pārbaude. Mācības noris no 15. maija līdz 3. jūnijam Atlantijas okeāna ziemeļu daļā.

Šīs ir jau sestās ASV flotes vadītās mācības, kuras rīko NATO Jūras spēku trieciena un atbalsta spēki (STRIKFORNATO), piedaloties citiem NATO sabiedrotajiem.

Šo mācību mērķis ir uzlabot sabiedroto savietojamību dzīvās uguns vidē, integrētās pretgaisa un pretraķešu sistēmas (Integrated Air and Missile Defense – IAMD) vidē, izmantojot NATO komandvadības un kontroles ziņošanas struktūras. Iekļauta tiks arī dzīvā uguns un izsekošana NATO ballistisko pretraķešu aizsardzības tīkla ietvaros, ko kontrolē Gaisa pavēlniecība.

Vingrinājuma ietvaros kuģiem būs jāpamana un jāizseko raķeti, kas lido ar ātrumu virs 20 000 km/h. Tāpat, izmantojot NATO procedūras, kuģiem būs jāaizsargājas no pretkuģu un citām virsskaņas raķetēm. Sabiedrotie dalīsies ar kopīgiem taktiskajiem attēliem, veiks kopīgu misiju plānošanu un koordinēs ienākošo raķešu notriekšanu. Mācības uzraudzīs novērošanas lidmašīnas.

“Integrētas gaisa un pretraķešu aizsardzības, īpaši ballistisko pretraķešu aizsardzības nodrošināšana, ir viena no STRIKFORNATO galvenajām lomām alianses labā,” sacīja STRIKFORNATO komandiera vietnieks admirālis Džeimss Morlijs (James Morley). “”Exercise At-Sea Demo/ Formidable Shield 21” ir svarīga iespēja attīstīt kaujas spējas un uzlabot savietojamību, demonstrējot mūsu apņēmību pretoties jebkādiem draudiem.”

Par šī gada mācību vadošo kuģi izraudzīta Spānijas Jūras spēku fregate “Cristóbal Colón”.

“Tā ir lieliska iespēja parādīt mūsu spējas un organizēt vingrinājumus, ņemot vērā lielo ballistisko raķešu aizsardzības izaicinājumu Eiropā,” sacīja kuģa “Cristóbal Colón” komandieris Huans Batista Paija (Juan Bautista Paya). “Būt par vadošo kuģi būs patiešām sarežģīts uzdevums, taču Spānijas flote tam ir gatava. Mēs darām visu iespējamo, lai uz kuģa uzņemtu ASV flotes personālu un ļautu izpildīt mācību komandvadības un kontroles funkciju.”

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka, nosūtot kuģus, lidmašīnas, tehniku un IAMD darba grupā uzņemto personālu, mācībās piedalīsies 10 valstis – Beļģija, Dānija, Francija, Vācija, Itālija, Nīderlande, Norvēģija, Spānija, Lielbritānija un ASV.

Dalies ar šo ziņu