15. maijā sāksies NATO un ASV jūras mācības “Formidable Shield 2021”

Militārās mācības
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: Foto: sfn.nato.int

Sabiedroto spēki gatavojas uzsākt jūras manevrus militārajās mācībās “Formidable Shield 2021”, kas notiks no 15 .maija līdz 3. jūnijam.  Par šī gada mācību vadošo kuģi izraudzīta Spānijas Jūras spēku fregate “Cristóbal Colón” (F-105).

Šīs būs jau sestās ASV flotes vadītās mācības, kuras rīko NATO Jūras spēku trieciena un atbalsta spēki (STRIKFORNATO), piedaloties citiem NATO sabiedrotajiem.

“Tā ir lieliska iespēja parādīt mūsu spējas un organizēt vingrinājumus, ņemot vērā lielo ballistisko raķešu aizsardzības izaicinājumu Eiropā,” sacīja kuģa “Cristóbal Colón” komandieris Huans Batista Paija (Juan Bautista Paya). “Būt par vadošo kuģi būs patiešām sarežģīts uzdevums, taču Spānijas flote tam ir gatava. Mēs darām visu iespējamo, lai uz kuģa uzņemtu ASV flotes personālu un ļautu izpildīt mācību komandvadības un kontroles funkciju.”

STRIKFORNATO nodrošinās Apvienoto kaujas štābu NATO Eiropas spēku virspavēlniecības (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR) tiešajā operatīvajā pavēlniecībā (OPCOM), lai nodrošinātu ātri izvietojamu un pielāgojamu štābu, kas spēj plānot un izpildīt pilna spektra kopīgas jūras operācijas, galvenokārt integrējot ASV jūras spēkus, lai nodrošinātu aliansei pārliecību, atturēšanu un kolektīvu aizsardzību.

Šī gada mācības kā Integrētās gaisa un pretraķešu aizsardzības darba grupas (Task Group Integrated Air and Missile Defense – IAMD) komandieris vadīs kapteinis Džons Lips (John Lipps).

Mācību mērķis ir uzlabot sabiedroto savietojamību IAMD dzīvās uguns vidē, izmantojot NATO komandvadības un kontroles struktūras. Nosūtot kuģus, lidmašīnas, tehniku un IAMD darba grupā uzņemto personālu, mācībās piedalīsies 10 valstis – Beļģija, Dānija, Francija, Vācija, Itālija, Nīderlande, Norvēģija, Spānija, Lielbritānija un ASV.

“Mēs esam patiesi priecīgi uzņemt ASV personālu no 6. flotes un no NATO trieciena un atbalsta spēkiem. Mums ir laba iespēja parādīt Spānijas apņemšanos atbalstīt NATO un šo jauno un prasīgo ballistisko raķešu draudu izaicinājumu,” sacīja kuģa “Cristóbal Colón” komandieris Huans Batista Paija.

Mācībās piedalīsies 15 kuģi, vairāk nekā 10 lidmašīnas un aptuveni 3300 dalībnieku.

Jūras spēku trieciena un atbalsta spēki NATO, kas atrodas Oeirasā, Portugālē, ir ātri izvietojams jūras štābs, kas nodrošina vadību un kontroli visos kara apgabalos.

ASV 6. flote, kuras galvenā mītne atrodas Neapolē, Itālijā, veic visas kopīgās un jūras operācijas, bieži vien sadarbojoties ar sabiedrotajiem un citiem partneriem, lai pārstāvētu ASV nacionālās intereses, kā arī drošību un stabilitāti Eiropā un Āfrikā.

Dalies ar šo ziņu