“Fires Shock” mācībās Igaunijā demonstrē ASV armijas raķešu spējas

Militārās mācības
Sargs.lv/Stripes.com
Foto: Christian Cote/ASV armija
Foto: Foto: Christian Cote/ASV armija

ASV armijas artilērijas vienība trešdien “Defender-21” mācību ietvaros uzsāka “Fire Shock” mācības Igaunijā, iezīmējot sākumu sešas nedēļas ilgam raķešu vingrinājumam, kas norisināsies no Arktikas līdz pat Āfrikai, dienestam demonstrējot nesenos uzlabojumus.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka martā Eiropā sākušās vienas no pēdējos gados lielākajām ASV armijas vadītajām mācībām “Defender Europe 21”, kurās iesaistīti 28 tūkstoši karavīru no 27 valstīm.

Šogad mācībās tiks plaši pielietoti Covid-19 izplatības novēršanas pasākumi, kā arī tiks veikta pastāvīga epidemioloģiskās sistēmas uzraudzība.

Kā norāda ASV Armijas pavēlniecība Eiropā un Āfrikā, šīs būs lielākās stratēģiskā un operacionālā līmeņa mācības, kurās tiks pārbaudīta dažādu bruņoto spēku gatavība, kā arī savietojamība starp ASV, NATO un partnervalstu spēkiem.

41.lauka artilērijas brigāde trešdien Igaunijā sāka šaušanas treniņus ar augstas precizitātes tālas darbības raķetēm. Ceturtdien gaidāma arī 82.desanta brigādes ierašanās Igaunijā.

“Tas mums dod ārkārtīgi daudz iespēju šeit un tagad – visur Eiropā,” par uzlabotajām armijas spējām stāsta brigādes ģenerālis un 7.armijas korpusa mācību pavēlniecības vadītājs Kristofers Norijs (Christopher Norrie).”Šīs spējas ir jātrenē, turklāt regulāri.”

Lai gan Krievija oficiāli netiek nosaukta par pretinieku sabiedrotajiem, “Defender Europe” sākās laikā, kad pieauga bažas par Maskavas agresīvo rīcību, piemēram, par 2014.gada Krimas aneksiju.

Viena no armijas modernizācijas prioritātēm ir paaugstināt tālas darbības raķešu izmantošanas iespējas, tas būs “pilnībā redzams šeit, Igaunijā,” sacīja K. Norijs. “Fires Shock” demonstrē spēju ātri izvietot augstas precizitātes tālās darbības raķetes, sadarbojoties ar sabiedrotajiem un partneriem daudznacionālā vidē.

Viens no fokusa punktiem “Fires Shock” mācībām būs arī Melnās jūras reģions.

Artilērijas loma šī gada “Defender Europe” uzsvērta kā prioritāte, ko armija izvirzījusi attiecībā uz uguns jaudas stiprināšanu kontinentā.

41.lauka artilērijas brigāde ir aprīkota ar “M270” sistēmu, kas nepilnas minūtes laikā var izšaut 12 augstas precizitātes tālās darbības raķetes vairāk nekā 65km rādiusā.

Dalies ar šo ziņu