Sākušās ASV Armijas lielākās mācības Eiropā “Defender Europe” 2021

Militārās mācības
Sargs.lv/Europeafrica.army./mil/ Armytimes.com
ASV Armijas helikopteri "Apache" mācībās Ādažu poligonā
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Martā Eiropā sākušās vienas no pēdējos gados lielākajām ASV Armijas vadītajām mācībām “Defender Europe 21”, kurās iesaistīti 28 tūkstoši karavīru no 27 valstīm.

Vērienīgo mācību laikā paredzēta teju vienlaicīga uzdevumu izpilde vairāk nekā 31 poligonā 12 dažādās valstīs, vēsta ASV Armijas pavēlniecība Eiropā.

Mācības aptvers Balkānu un Melnās Jūras reģiona valstis, kā arī galvenos pieejas ceļus Eiropai no Āfrikas un Āzijas.

Mācību laikā Eiropā no ASV plānots izvietot divīzijas izmēra kaujas vienību, kā arī izmantot tehniku, kura ir atrodas ASV Armijas priekšposteņu noliktavās. Tālāk gan tehnika gan personāls tiks pārvietoti uz dažādām mācību norises vietām Eiropā.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka ASV Armija jau pagājušajā gadā kopā ar Eiropas sabiedrotajiem plānoja sarīkot mācības “Defender Europe 2020”, kurām bija jākļūst par vērienīgākajām pēdējo 25 gadu laikā. Tiesa, šos plānus būtiski mainīja Covid-19 pandēmija. Lai arī slimības izplatības dēļ nācās atcelt daudzas iepriekš plānotās mācību operācijas, daudzas no tām izdevās aizvadīt.

Šogad mācībās tiks plaši pielietoti Covid-19 izplatības novēršanas pasākumi, kā arī tiks veikta pastāvīga epidemioloģiskās sistēmas uzraudzība.

“Mēs iepriekš esam pierādījuši, ka varam aizvadīt mācības drošā veidā par spīti pandēmijas apstākļiem. Mūsu valstis paļaujas, ka to bruņotie spēki ir gatavi aizstāvēt mieru, neatkarīgi no ārējiem apstākļiem,” paziņojumā medijiem norāda ASV Armijas komandieris Eiropā un Āfrikā ģenerālis Kristofers Kavioli (Christopher Cavioli).

“Defender-Europe 21” sniedz mums vislabāko iespēju pilnveidot savas spējas līdzās mūsu sabiedrotajiem un partneriem stratēģiski nozīmīgajā Balkānu un Melnās jūras reģionā, lai kopīgi mēs būtu gatavi reaģēt uz jebkuru iespējamo krīzi,” atzina ASV Armijas komandieris Eiropā.

Kā norāda ASV Armijas pavēlniecība Eiropā un Āfrikā, šīs būs lielākās stratēģiskā un operacionālā līmeņa mācības, kurās tiks pārbaudīta dažādu bruņoto spēku gatavība, kā arī savietojamība starp ASV, NATO un partnervalstu spēkiem.

Paredzēts, ka kopumā mācībās piedalīsies vairāk nekā 28 tūkstošu karavīru no 27 valstīm. ASV mācībās pārstāvēs 2100 Nacionālās gvardes karavīru, kā arī 800 ASV Armijas rezervistu.

Mācību laikā, pārvietojot karaspēku, tiks izmantoti galvenie sauszemes un jūras ceļi, kas savieno Eiropu, Āziju un Āfriku.

Mācībās nozīmīga loma atvēlēta arī ASV Gaisa spēkiem un ASV Jūras spēkiem. Mācību plānotāji to scenārijā iekļāvuši “ jaunas vai augstas klases spējas”, tostarp pretgaisa un pretraķešu aizsardzības līdzekļus, kā arī ASV armijas Drošības spēku palīdzības brigādes spējas un nesen atjaunotās ASV Armijas 5. korpusa spēku klātbūtni.

“”Defender – Europe” ir īpaši svarīgas mācības, kurās būs iespēja palielināt ASV Armijas 5. korpusa gatavību mūsu ceļā uz pilnas operacionālās gatavības sasniegšanu. Tāpat mācības veicinās savstarpējo savietojamību ar mūsu partneriem. Mēs ar nepacietību gaidām šo iespēju sadarboties ar ASV Armiju Eiropā un Āfrikā, kā arī lai demonstrētu ASV apņēmību pret Eiropas sabiedrotajiem,” atzina ASV armijas 5.korpusa komandieris ģenerālleitnants Džons Kolašeskis (John Kolasheski).

Martā no ASV uz Eiropu uzsāka ceļu aprīkojums un karavīri. Aprīlī vienības izņems tehniku no ASV Armijas priekšposteņu noliktavām Vācijā, Nīderlandē un Itālijā. Lielākā daļa mācību plānotas maijā, savukārt mācības noslēgsies jūnijā.

Dalies ar šo ziņu