Mācību “Defender 2020” ietvaros izvirzītie mērķi uzskatāmi par izpildītiem

Viedoklis
Sargs.lv
Follmers
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lai gan šogad plānoto vērienīgo NATO spēku mācību “Defender 2020” mērogus nācās ievērojami samazināt Covid-19 pandēmijas dēļ, to ietvaros paveiktie uzdevumi pirms karantīnas ieviešanas uzskatāmi par veiksmīgi īstenotiem, intervijā portālam “Sargs.lv” atzina NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Jorgs Follmers (Jörg Vollmer).

“Defender 2020” bija jākļūst par lielākajām ASV un NATO spēku mācībām Eiropā pēdējo 25 gadu laikā, kuru laikā tiktu īstenota gan vērienīga ASV karaspēka pārvietošana uz Eiropu, gan atsevišķu kaujas situāciju izspēle Eiropas Ziemeļaustrumu reģionā, tostarp Baltijā. Tomēr Covid-19 pandēmija ieviesa korekcijas šajos plānos; lai pasargātu karavīrus no vērienīgas epidēmijas izplatības, mācību apmēri tika būtiski samazināti. 

Lūgts novērtēt mācību iznākumu, NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris Jorgs Follmers atzina, ka, pretēji Krievijas propagandas vēstījumiem, kuros NATO valstu noteiktā epidemioloģiskā piesardzība attiecībā uz karavīru veselību tika tulkota kā vājuma pazīme, mācības izrādījušās veiksmīgas.

“Tās bija veiksmīgas divu iemeslu dēļ; pirmkārt, tas bija ļoti spēcīgs signāls, ka ASV aizvien ir apņēmības pilnas aizstāvēt Eiropu. Otrkārt, mums atkal bija iespējas trenēties liela karaspēka pārvietošanā. Manā vērtējumā tā pat bija krietni svarīgāka par pašu operāciju plānošanu,” atzīmēja ģenerālis J. Follmers.

Viņš uzsvēra – lai karaspēku sekmīgi sakoncentrētu operāciju rajonā, ir nepieciešams ārkārtīgi smags un precīzs plānošanas darbs. Tikai tā iespējams nodrošināt veiksmīgu liela dzīvā spēka un tehnikas pārsviešanu, novēršot jebkādu ienākošo spēku aizkavēšanos.

“Ārkārtīgi svarīgs bija tieši praktiskais plānošanas treniņš visu NATO valstu štābos; tur tika izplānotas operācijas, kā karaspēks pārvietosies no ostām Vācijā cauri Polijai līdz pat Baltijas valstīm.,” atzina ģenerālis J. Follmers.

Lai arī Baltijas reģionā karaspēka lauka mācības Covid-19 noteikto ierobežojumu dēļ tika atceltas, Eiropā nogādātie ASV karavīri aizvadījuši mācības poligonos Polijā, izspēlējot iespējamos scenārijus reģiona valstu aizsardzībai.

Dalies ar šo ziņu