ASV, Lielbritānijas un Francijas gaisa spēki piedalās vērienīgās mācībās “Atlantic Trident”

Ārvalstīs
Sargs.lv/AC.NATO.int
Atlantic Trident
Foto: Foto: Emma Le Rouzic/Francijas Gaisa un Kosmosa spēki

Pirmo reizi Francijas Gaisa spēku organizētās mācības “Atlantic Trident”, kuras turpināsies līdz pat 28. maijam, notiek Eiropā. Tajās piedalās kaujas lidmašīnas un personāls no Francijas, ASV un Lielbritānijas Karaliskajiem gaisa spēkiem. Tajās pirmo reizi starptautisko mācību laikā piedalās arī jaunais Lielbritānijas Karaliskās flotes bāzes kuģis “HMS Queen Elizabeth”.

Mācībās piedalās vairāk nekā 600 dalībnieku  no Amerikas Savienoto Valstu gaisa spēkiem, Lielbritānijas Karaliskiem gaisa spēkiem un Francijas Gaisa un Kosmosa spēkiem un teju piecdesmit jaunākās paaudzes kaujas lidmašīnas, piemēram, franču iznīcinātāji “Rafale”, britu “Typhoon” un ASV “F-35”. Mācību mērķis – uzlabot savstarpējo sadarbību un savietojamību, izmantojot vienus no pasaulē modernākajiem kaujas lidaparātiem.

Image
Atlantic Trident
Foto: Foto: Emma Le Rouzic/Francijas Gaisa un kosmosa spēki
Foto: Emma Le Rouzic/Francijas Gaisa un Kosmosa spēki

Kā norāda mācību vadītāja vietnieks pulkvežleitnants Mihaels, savietojamība nozīmē to, kā cīnīties kopā. Ikvienas šādas mācības uzlabo kopīgo operāciju veikšanas spēju un palielina pieredzes apmaiņu.

Arī Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku pārstāvis un sadarbības virsnieks Francijā kapteinis Džonatans Farovs (Jonathan Farrow) atzina, ka Lielbritānijai šādas mācības ir nozīmīgs pavērsiens Karalisko gaisa spēku vēsturē. “Atlantic Trident” mācības īpašas arī ar to, ka tajās pirmo reizi starptautisko mācību laikā piedalās jaunais Karaliskās flotes bāzes kuģis “HMS Queen Elizabeth”.

Image
Atlantic Trident
Foto: Foto: Emma Le Rouzic/Francijas Gaisa un Kosmosa spēki
Foto: Emma Le Rouzic/Francijas Gaisa un kosmosa spēki

Trīspusējās mācības koncentrēsies uz pastāvīgu šo trīs valstu gaisa spēku modernizāciju, jauninājumiem un tehnoloģisko sniegumu, lai vēl efektīvāk varētu aizsargāt konkrētas teritorijas. Mācībās iesaistīts un spējas trenēs arī atbalsta personāls – mehāniķi, kontrolieri, sakaru sistēmu, loģistikas un daudzi citi eksperti.

“Atlantic Trident” ir rezultāts stratēģiskai partnerībai, ko sauc par trīspusējo stratēģisko iniciatīvu (Trilateral Strategic Initiative), kas starp Francijas, ASV un Lielbritānijas gaisa spēkiem tika izveidota 2010. gadā. Abas iepriekšējās mācības 2015. un 2017. gadā notika ASV, lidmašīnas treniņlidojumiem pacēlās no Langley gaisa spēku bāzes.

Dalies ar šo ziņu