Lielbritānijas Karaliskā flote pirmo reizi 20 gadu laikā izvērš Aviācijas bāzes kuģa kaujas grupu

Ārvalstīs
Sargs.lv/ThePortsmouthNews
kuģu grupa
Foto: Foto: LPhot Belinda Alker/royalnavy.mod.uk

65 000 tonnu smago aviācijas bāzes kuģi “HMS Queen Elizabeth” Kremlis reiz nosauca par “lielu, konvencionālu mērķi” – tagad tas ir 20 gadu laikā lielākās un spēcīgākās Eiropas karakuģu kaujas grupas centrs, vēsta Karaliskā flotes pārstāvji.

Veselu desmitgadi ilgušais aviācijas bāzes kuģa “HMS Queen Elizabeth” projekts, kura izmaksas pārsniedza 3,2 miljardus mārciņu, noslēdzies ar mācībām 4. oktobrī, kurā pirmo reizi ap “HMS Queen Elizabeth” tika apvienota 20 gadu laikā spēcīgākā Eiropas aviācijas bāzes kuģu grupa. Mācībās piedalījās 9 Lielbritānijas, ASV un Nīderlandes karakuģi, kā arī divi Karaliskās flotes palīgkuģi, kuriem ir civilās apkalpes, 15 iznīcinātāji, 11 helikopteri un 3000 karavīri.

Mācību laikā pirmo reizi no bāzes kuģa klāja pacēlās amerikāņu un britu arsenālā esoši 5. paaudzes iznīcinātāji “F-35” no Karalisko Gaisa spēku 617 eskadriļas (The Dambusters) Un ASV Jūras kājnieku korpusa VMFA-211 eskadriļas (The Wake Island Avengers), kas kopā veido lielāko 5. paaudzes iznīcinātāju aviogrupu pasaules jūrās.

Flotiles admirālis Stīvs Mūrhaus (Steve Moorhouse) atzīmēja – jaunā Lielbritānijas Karaliskās kara flotes aviācijas bāzes kuģa kaujas grupa iemieso Karaliskās flotes spēku un turpmāk tā būs modernizētās un stiprinātās Karaliskās flotes sirds. “HMS Queen Elizabeth”, ko aizsargā modernu iznīcinātāju, fregašu, zemūdeņu un helikopteru loks, un kuģa piektās paaudzes iznīcinātāju klāja grupa ir spējīga no jūras satriekt jebkuru mērķi vietā un laikā pēc mūsu izvēles; ar NATO partneru atbalstu mēs būsim gatavi cīnīties un uzvarēt vissarežģītākajos apstākļos.

Bijušais Pirmais Jūras lords admirālis Alans Vests (Alan West) uzsvēra – jaunās kaujas grupas spējas vairs nav izsmiekla objekts militārajiem plānotājiem Maskavā. Atvaļinātais Karaliskās Kara flotes komandieris intervijā norādīja – Krievija var teikt, ka aviācijas bāzes kuģi ir tikai liels mērķis, bet viņi sasodīti labi zina, ka tā gluži nav – krievus šausmina pilnas bāzes kuģu grupas. Aukstā kara laikā amerikāņi kopā ar NATO partneriem bija spējīgi ar savām aviācijas bāzes kuģu grupām brīvi virzīties uz Ziemeļiem no Grenlandes un Islandes. Padomju Savienība nespēja tērēt tik daudz, lai spētu sacensties šajā jomā, tādējādi bāzes kuģu draudi bija viens no Padomju Savienības sabrukuma cēloņiem.

Jaunās aviācijas bāzes kuģu grupas centrā ir aviācijas bāzes kuģis “HMS Queen Elizabeth”, ko segs divi “Type 45” iznīcinātāji “HMS Diamond” un “HMS Defender”, ASV iznīcinātājs “USS The Sullivans”, britu fregates “HMS Northumberland” un “HMS Kent” un Nīderlandes fregate “HNLMS Evertsen”. Kaujas grupu atbalsta divi Karaliskās flotes palīgkuģi “RFA Tideforce” un “RFA Fort Victoria”, kas nodrošinās kaujas grupas autonomiju.

Pašlaik kaujas grupa darbojas NATO lielākajās ikgadējās flotes mācībās “Joint Warrior” Ziemeļjūrā, turklāt paredzēts, ka Portsmutas ostā bāzētā kaujas grupa pirmo operacionālo uzdevumu saņems nākamā gada sākumā.  

Dalies ar šo ziņu