"Sargs.lv" pēta: Francijas iznīcinātāji "Mirage 2000-5", kā un vai tie palīdzēs Ukrainai cīņās?

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Kyiv Independent/Business Insider
Francijas iznīcinātāji "Mirage 2000-5F"
Foto: Francijas iznīcinātāji "Mirage 2000-5F" Foto: Reuters/Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons 6. jūnijā Normandijā notikušajās D dienas atceres svinībās paziņoja, ka Parīze piešķirs Kijivai neprecizētu skaitu iznīcinātāju "Mirage 2000-5" un nodrošinās nepieciešamo apmācību. Šis paziņojums rada priekšnoteikumus tam, ka Ukrainas piloti potenciāli varētu izmantot šos daudzpusīgos lidaparātus, lai ar raķetēm "Storm Shadow" un "SCALP" uzbruktu dziļi Krievijas teritorijā vai aizsargātu Ukrainas gaisa telpu no Krievijas droniem un raķetēm.

Tomēr Ukrainai var nākties izrādīt pacietību, pirms šīs lidmašīnas pacelsies gaisā. E. Makrons norādīja: “Parasti apmācībai ir vajadzīgi pieci līdz seši mēneši. Tātad līdz gada beigām būs piloti. Piloti tiks apmācīti Francijā,” atturēdamies norādīt konkrētu termiņu, kad lidmašīnas tiks piegādātas.

Tomēr šī apņemšanās nozīmē Ukrainas gaisa flotes paplašināšanu ar vēl vienu Rietumu lidmašīnu sistēmu, papildinot ASV ražotās "F-16", ko jau apsolījusi piegādāt Nīderlande, Beļģija, Norvēģija un Dānija.

"Mirage 2000" ir ceturtās paaudzes daudzfunkcionāls virsskaņas reaktīvais lidaparāts, ko pagājušā gadsimta 70. gados laida klajā Francijas ražotājs "Dassault". Kopumā izgatavoti vairāk nekā 600 lidaparāti dažādās specifikācijās, un tie ir pieejami vienvietīgos un divvietīgos variantos deviņās valstīs.

"Mirage 2000-5", kas laists klajā 1999. gadā, ir modernizēta versija ar uzlabotu avioniku, uzlabotām šaušanas iespējām gan “gaiss-gaiss”, gan “gaiss-zeme” misijās, kā arī modernu sensoru un kontroles sistēmu. “Mirage 2000-5" variantam ir augstas kvalitātes radars. Būtisks lidaparāta uzlabojums ir "Thomson-CSF" radiolokatora Doplera daudzpunktu mērķu iekļaušana, kas palielina tā spējas veikt dziļus triecienus un tuvās atbalsta misijas.

"Mirage 2000-5", kas aprīkots ar dažādām raķetēm “gaiss-gaiss” un ieročiem, piemēram, raķetēm "Mica" ar darbības rādiusu līdz 60 kilometriem vai vecākām tuvākas darbības raķetēm "Magic", var konfigurēt, lai atbilstu dažādām misiju prasībām. Tā spēja pārvadāt nometamās bumbas vēl vairāk paplašina tā darbības diapazonu.

Attiecībā uz operācijām “gaiss-zeme” "Mirage 2000" var izmantot dažādus ieročus, tostarp raķetes "SCALP", ko iepriekš Ukrainai piegādāja Francija, un vadāmās bumbas.

Lai gan Francijas gaisa spēkiem ir aptuveni 40 "Mirage 2000-5", aktīvā ekspluatācijā ir tikai 26 vienvietīgās lidmašīnas. Tiek ziņots, ka Francijas bruņotie spēki plāno līdz desmitgades beigām tos pakāpeniski likvidēt, aizstājot ar modernākajiem "Dassault Rafale" un tādējādi, iespējams, atbrīvojot vecākos "Mirage 2000" lidaparātus, lai tos nodotu Ukrainai.

 

Kā Ukraina tos varēs izmantot?

"Mirage" iznīcinātājs ir daudzpusīgas, un tos var izmantot triecieniem, raķešu pārtveršanai un bezpilota lidaparātu apkarošanai. Viktors Kevļiuks, atvaļināts Ukrainas militārais virsnieks un aizsardzības eksperts, laikrakstam "Kyiv Independent" sacīja, ka Ukraina varētu izmantot šīs lidmašīnas, lai mērķētu uz Krievijas pozīcijām ar raķetēm "Storm Shadow" vai "SCALP". Pēc ekspertu aplēsēm, Ukrainas Gaisa spēkiem ir sarūkoši "Su-24" lidmašīnu krājumi, ko iepriekš izmantoja "SCALP" palaišanai.

"Mirage 2000-5" var izmantot pretkuģu raķetes "Exocet" un pretradaru šāviņus "AS 37", piebilda V. Kevļiuks. Lidmašīnas var arī veikt triecienus, izmantojot tāla darbības rādiusa bumbas, piemēram, "AASM Hammer", un izmantot modernu precīzi vadāmu munīciju, piemēram, "JDAM-ER" un "SDB", kas nodrošina arvien lielāku mērķēšanas precizitāti un elastību.

Pateicoties ASV piegādēm, Ukraina jau ir izmantojusi "JDAM-ER" bumbas, lai uzbruktu Krievijas mērķiem. Vašingtona arī plāno piegādāt Kijivai meklētājus, modernas mērķēšanas sistēmas, kas integrētas "JDAM-ER" munīcijā, lai palīdzētu iznīcināt Krievijas elektroniskās kaujas sistēmas, kuras ir izrādījušās efektīvas pret Rietumu bruņojumu.

Tomēr eksperti iesaka ievērot piesardzību attiecībā uz "Mirage" sauszemes uzbrukuma misijām frontes līniju tuvumā, jo tās ir neaizsargātas pret Krievijas pretgaisa aizsardzības līdzekļiem. Vislabākais to pielietojums ir pretgaisa aizsardzība un tālās darbības rādiusa raķešu izšaušana.

Normālos apstākļos franču "Mirage 2000-5" būtu pilnīgi piemērots tādai valstij kā Ukraina, taču šobrīd situācija nav tāda, kā vairums uzskata. "Mirage 2000-5" efektivitāti galvenokārt ierobežo MICA aiz redzamības robežas esošās raķetes “gaiss-gaiss”, kuru darbības rādiuss ir daudz īsāks nekā "AIM-120 AMRAAM" variantiem, ko Kijiva varētu izmantot ar saviem "F-16"," sacīja Lielbritānijas Karaliskā Apvienoto dienestu institūta gaisa spēku un tehnoloģiju eksperts Džastins Bronks.

Pretgaisa aizsardzības spējas ir ļoti svarīgas Ukrainas aizsardzībai pret notiekošajiem Krievijas raķešu un dronu uzbrukumiem civiliedzīvotāju teritorijām un kritiskajai infrastruktūrai. Tāpat Francijas prezidents E. Makrona paziņojis, ka atļauj veikt triecienus Krievijas militārajiem mērķiem, ja tie rada draudus Ukrainai.

Sarunas par "Mirage" lidmašīnu piegādi Ukrainai ir izskanējušas jau agrāk. Kijiva ir pētījusi iespējas iegādāties modernas Rietumu lidmašīnas no dažādām valstīm, neaprobežojoties tikai ar "F-16" reaktīvajiem lidaparātiem.

Iepriekš plašsaziņas līdzekļos izskanēja spekulācijas par iespēju, ka Francija varētu piegādāt Ukrainai lidmašīnas "Mirage 2000D", kas ir īpaši paredzētas precīziem tālās darbības uzlidojumiem.

Bija arī baumas, kas liecināja par iespējamu vecākā "Mirage 2000C" varianta piegādi, ko Francijas militārie spēki jau ir noņēmuši no ekspluatācijas 2022. gadā. Tomēr oficiāls paziņojums par to nodošanu līdz šim nav ticis sniegts.

Gaidāmā "Mirage 2000-5" ierašanās vēl vairāk papildinās Ukrainas pieaugošo floti, kurā gatavojas iekļaut ne tikai padomju laika lidmašīnas, piemēram, "MiG-29" vai "Su-27", bet arī vairākus desmitus "F-16", ko ir piesaistījusi Beļģija, Nīderlande, Norvēģija un Dānija. Paredzams, ka pirmā "F-16" partija ieradīsies jau šovasar, un to piegādes turpināsies nākamo gadu laikā.

Vēl viens lidmašīnas modelis, ko apsvēra Ukrainai, bija Zviedrijas "Saab" ražotais "JAS 39 Gripen". Zviedrijas aizsardzības ministrs Pals Jonsons martā laikrakstam "Kyiv Independent" atklāja, ka pēc Stokholmas pievienošanās NATO notiek sarunas par to iespējamu nodošanu Ukrainai.

Tomēr maija beigās P. Jonsons paziņoja, ka partnervalstis ir lūgušas Zviedrijai uz laiku apturēt jebkādus plānus par "Gripen" lidmašīnu piegādi. Šāds lēmums tika pieņemts, jo iznīcinātāju koalīcija par prioritāti izvirzīja Ukrainas "F-16" spēju attīstīšanu. Nesenais E. Makrona paziņojums par citas iznīcinātāju sistēmas piegādi ir ieviesis papildu neskaidrības šajā jautājumā.

Dalies ar šo ziņu